Yhdysvalloissa kannabiksen päivittäiskäyttö ylitti alkoholin päivittäiskäytön ensimmäisen kerran vuonna 2022. Mitä tutkimukset osoittavat haittojen kehityksestä?
Kansallisen päihde- ja terveyskyselyn antamat tiedot ulottuvat vuodesta 1979 vuoteen 2022. Sen mukaan kannabiksen käyttö oli alimmillaan vuonna 1992 ja alkoi lisääntymään varsinkin vuodesta 2008 alkaen. Vuosina 2008 – 2022 kuluneen vuoden aikana kannabista käyttäneiden määrä lisääntyi 120 % ja säännöllisten käyttäjien määrä 218 %. Vuodesta 1992 vuoteen 2022 kannabista päivittäin käyttävien määrä nousi 15 kertaiseksi. Tällöin kannabiksen käytön yleisyys saavutti ja ylitti 1970-luvun lopun tason.
Vuoden 1992 kyselyn mukaan alkoholin päivittäiskäyttäjiä oli 10 kertaa enemmän kuin kannabiksen päivittäiskäyttäjiä, 8,9 miljoonaa vs. 0,9 miljoonaa. Vuoden 2022 kyselyn mukaan kannabiksen päivittäiskäyttäjien määrä ylitti ensimmäisen kerran alkoholin päivittäiskäyttäjien määrän, 14,7 miljoonaa vs. 17,7 miljoonaa. Alkoholin päivittäiskäyttäjien määrä on lähtenyt laskuun, mikä on hyvä merkki ottaen huomioon sen haittaprofiilin.
Ensiapukäynnit
Terveystietoyhtiö Truveta julkaisi raportin ”Understanding the potential relationship between mental health and cannabis use” kannabiksen aiheuttamista ja kannabiksen käyttöön liittyvistä ensiapukäynneistä vuosina 2019 – 2023. Aineistoon sisältyi yli 33,5 miljoonaa ensiapukäyntiä vuosina 2019 – 2023. Näistä kannabiksen käyttäjiä oli 144 000, jotka käyttivät ensiapupalveluja kannabiksen käyttöön liittyviin ongelmiin 173 000 kertaa.
Vuosina 2019 – 2020 kannabiksen käytön aiheuttamien ensiapukäyntien määrä nousi liki 50 %, minkä jälkeen nousu tasaantui 6,5 %:iin.
Kannabiksen käyttöön liittyvät ensiapukäynnit lisääntyivät 46,5 % vuosina 2019 – 2020, minkä jälkeen määrä on pysynyt tasaisena vuoteen 2023.
Kannabiksen käytön aiheuttamien ensiapukäyntien lisääntyminen ja toisaalta kannabiksen käyttöön liittyvien ensiapukäyntien pysyvän trendin puuttuminen alleviivaavat kannabiksen käytön, mielenterveyden ja terveyspalvelujen käytön monimutkaista suhdetta.
Alkoholiin liittyvät ensiapukäynnit lisääntyivät 47 % vuosina 2006 – 2014, mikä tarkoittaa käytännössä 210 000 ensiapukäyntiä lisää vuosittain. Alkoholin liikakäyttöön kuoli vuosittain 178 000 henkilö ajanjaksolla 2020 – 2021, mikä on 29 % enemmän kuin vuosina 2016 – 2017. Tässä ei ole laskettu mukaan alkoholin käytöstä johtuvia kuolemia kuten onnettomuudet ja tietyt syöpätyypit.
Vuoden 2021 tammikuusta syyskuuhun 2023 alkoholin käyttöön liittyviä ensiapukäyntejä oli 8,6 miljoonaa, mikä ylittää opioidien tai kannabiksen käyttöön liittyvät ensiapukäynnit. 80 % näistä on alkoholin käytön aiheuttamia ja 19 % sekakäyttöä, joista joka kolmanteen liittyy kannabis, joita on enemmän kuin pelkästään kannabiksesta johtuvia ensiapukäyntejä eli noin 540 000.
Sekakäyttö
Nuoret aikuiset käyttävät kaikista ikäryhmistä eniten alkoholia ja muita tajusteita niin, että osalla sitä voi luonnehtia riskikäytöksi. Ikäryhmässä 19 – 30 vuotiaat 43 % ilmoitti käyttäneensä kannabista kuluneen vuoden aikana vuonna 2021. Ikäryhmässä 18 – 25 vuotiaista 66,3 % ilmoitti käyttäneensä alkoholia kuluneen kuukauden aikana ja 28,5 % kannabista. Suurin osa nuorista aikuisista kuitenkin kasvaa pois tajusteiden riskikäytöstä sen huipentuessa 20 ikävuoden jälkeen ja hiipuessa siitä 4 % – 5 % vuodessa, ja on tärkeää selvittää niitä tekijöitä, jotka hidastavat tai ehkäisevät tätä kehitystä.
Tutkimuksessa ”Simultaneous use of alcohol and cannabis and attenuated age-related declines in alcohol and cannabis use disorder symptoms across young adulthood” käytettiin aineistona Seattlessa tehtyä 409:n nuoren aikuisen pitkäaikaisseurantaa. Kannabiksen ja alkoholin sekakäyttö hidastaa ja myöhentää kasvamista pois molempien riskikäytöstä. Jatkossa tulisi selvittää tähän vaikuttavia syitä, mihin tarkoituksiin kannabista ja alkoholia käytetään ja miten nämä syyt vaikuttavat päihteiden käytön kehitykseen.
Tutkimuksessa ”“Smoking weed it gets you over the hump”: Cannabis co-use as a facilitator of decreased opioid use among people who inject drugs in Los Angeles, California” haastateltiin 30 Los Angelesissa asuvaa opioideja suonensisäisesti käyttävää opioidiriippuvaista, jotka käyttivät myös kannabista. Haastateltujen keski-ikä oli 41,5 vuotta, 70 % miehiä, 43,3 % valkoisia, 80 % lukion sekä muun tutkinnon suorittaneita, 40 % alle 1000 $ kuukaudessa ansaitsevia ja 57 % vailla vakituista asuntoa.
Haastatellut kertoivat, että kannabiksen rinnakkaiskäyttö vähentää opioidien käyttöä useilla tavoilla: 1 ) auttaa opioidien käytön vähentämisessä ja/tai auttaa opioidien käytön vähentämishoitoa lieventämällä käytön lopettamisesta seuraavia oireita, 2 ) hoitaa ajoittain opioidivieroitusoireita ja 3 ) vähentää opioidien käyttöä kannabiksen helpon saatavuuden avulla.
Tutkimustuloksista seuraa kaksi merkittävää vaikutusta opioidien käytön vähentämiseksi:
1 ) Kannabiksen hankkiminen matalan kynnyksen vertaisohjelmien kautta helpottaa opioidien käyttötapojen muutosta.
2 ) Kannabiksen saaminen opioidikorvauslääkkeiden rinnalla tehostaa näiden käyttöä ja hoitotuloksia.
Haastatellut kertoivat kannabiksen käytön auttavan opioidien käytön vähentämisessä vähentämällä käyttökertoja ja auttamalla puskurijaksossa opioidikorvaushoidon alussa. He kertoivat käyttävänsä kannabista korvaavana aineena ja käyttämällä sitä rinnan hallitsemaan vieroitusoireisiin liittyviä kipuja ja yleistä epämukavuutta, mikä auttaa vähentämään opioidipistoskertoja. Haastatellut korostivat laillistamisen helpottaneen kannabiksen saatavuutta sekä sitä, että tiheä kannabiksen jakelupisteiden, ns. dispensaries, verkosto tukee kannabiksen rinnakkaiskäyttöä opioidien käytön vähentämisessä.
Kannabis ja psykoosi
Tuskyn edellisessä kannabiksen käyttöä ja psykoosia koskevassa uutisessa päädyttiin tohtori Alexander Denissoffin suomalaisesta aineistosta tehdyn väitöskirjatutkimuksen pohjalta siihen, ettei kannabiksen käytöllä ja psykoottisilla häiriöillä ole kausaalista yhteyttä, mutta molempiin liittyy samaa geneettistä alttiutta. Väitöskirjan loppupäätelmissä sivulla 85 tiivistetään: “voidaan myös ajatella, että kannabiksen käyttö on itsessään riittämätön syy mutta oleellinen osa niitä epäoleellisia mutta riittäviä olosuhteita, joilla voidaan selittää mielenterveyshäiriöitä”.
Sveitsiläisten ja amerikkalaisten tutkijoiden tekemässä meta-analyysissa ”Assessing rates and predictors of cannabis-associated psychotic symptoms across observational, experimental and medical research” päädyttiin samoihin tuloksiin.
Tutkimus on luonteeltaan synteesi 162:sta eri tutkimuksesta, joiden osallistujamäärä on yhteensä 210283 kannabista käyttävää henkilöä. Tutkijoiden mukaan kannabiksen käytön aiheuttama psykoottisten häiriöiden riski on suurin haavoittuvaisilla henkilöillä ja varsinkin niillä, joilla on edeltävä mielenterveysongelma kuten kaksisuuntainen mielialahäiriö.
Mielenkiintoisesti tutkijat toteavat, että myös placebo voi aiheuttaa psykoottisia häiriöitä, vaikkakin vähemmän kuin kannabisaltistus. Tämä korostaa sitä, että myös muut tekijät liittyvät psykoottisten häiriöiden ilmenemiseen eikä vain kannabiksen käyttö.
Tämä on tutkijoiden mukaan yhtenevä havainto sen käsityksen kanssa, että kannabiksen käyttö voi lisätä psykoosin riskiä, mutta se ei näytä olevan riittävä eikä tarpeellinen syy psykoottisten häiriöiden ilmaantumiseen. Tutkimuksen mukaan kannabiksen käyttö aiheuttaa psykoottisen häiriötilan yhdellä henkilöllä 200:sta tämän elinaikana eli 0,5 %:lla käyttäjistä. Tämä on verrannollinen alkoholin aiheuttamien psykoottisten häiriöiden kanssa, joita esiintyy 0,4 %:lla – 0,7%:lla alkoholin käyttäjistä.
Yhdessä muiden tutkimuksien kanssa tämä vahvistaa sitä käsitystä, että, kannabiksen käytön aiheuttama psykoosi on harvinainen niillä kannabiksen käyttäjillä, joilla ei ole psykooseille altistavaa mielenterveysongelmaa.
Kannabis libanonilaisella mielenterveysosastolla
Libanonissa on kasvatettu, myyty ja käytetty kannabista vuosisatojen ajan. Libanonin Amerikkalaisen sairaalan psykiatrisella osastolla tehdyssä tutkimuksessa ”Cannabis use and psychosis among patients hospitalized in psychiatric wards in Lebanon: a retrospective chart review” tutkittiin kannabiksen käyttöä psykoosipotilaiden keskuudessa. Alkuperäisessä aineistossa oli 748 potilasta, joista saatiin kaikki tiedot eli sisääntulo- ja kotiutusarvioinnit. Lisäksi tutkimukseen otettiin psykoosihäiriöiden takia sairaalahoidossa olevien 295 potilaan ryhmä. Tässä ryhmässä kannabiksen käyttäjiä oli 64 ja ei-käyttäneitä 231.
Tässä aineistossa kannabiksen käyttäjät olivat muita todennäköisemmin nuoria poikamiehiä, jotka käyttivät muita useammin muitakin päihteitä. Jatkuvaan kannabiksen käyttöön liittyi muita todennäköisemmin paranoiaa sekä ongelmia lainsäädännön kanssa. Psykoottiset häiriöt, oireiden kesto ja hoitojakson kesto eivät eronneet ei-kannabista käyttävien potilaiden oireista.
Perhetaustan stressitekijät ja periytyvä alttius psykoottisille häiriöille liittyvät suurempaan todennäköisyyteen henkilökohtaiselle väkivaltahistorialle. Tässä aineistossa kannabista käyttävien psykoottisten potilaiden väkivaltahistoria ei poikennut ei-käyttäjistä. Sen sijaan heillä oli muita enemmän ongelmia lainsäädännön kanssa, mikä johtuu siitä, että kannabiksen käyttö on edelleen laitonta Libanonissa. Ongelmat lainsäädännön kanssa johtuvat siten kannabiksen hallussapidosta, eivät väkivallasta.
Kannabiksen käytön vähentämisellä voi olla vaikutuksia psykoottisten häiriöiden ilmaantuvuuteen, mutta tätä pitää tutkia pitempiaikaisilla seurantatutkimuksilla. Aihe on ajankohtainen, koska julkisessa ja parlamentaarisessa keskustelussa kiinnostus kannabiksen laillistamista kohtaan on kasvussa.
Psykoosi – aivosairaus vai sopeutumiskeino?
Biolääketieteellinen tutkimus ei ole pystynyt paljastamaan psykoottisten häiriötilojen syytä tai alkuperää. Evoluution näkökulmasta on ihmeellistä, että vaikka psykoottiset häiriötilat ilmenevät nuorena ihmisen hedelmällisimmässä iässä ja vähentävät hedelmällisyyttä, ovat ne pysyvä ilmiö väestössä. Kaikista diagnosoiduista mielenterveyshäiriöistä 75 % ilmenee alle 25:n vuoden ikäisillä ja tästä suurin osa jo ennen 20:ttä ikävuotta. Vakavimpia diagnooseja saaneiden oireet ovat alkaneet viisi vuotta aiemmin.
Psykoosit luokitellaan aivosairaudeksi, mutta uusi psykiatrinen tutkimus on alkanut nähdä ne mielen puolustusmekanismina tai reaktiona elämän stressitilanteisiin. Löytyy tutkimustietoa, joka osoittaa yhteyksiä psykoosien ja ympäristön ja varsinkin sosiaalisiin suhteisiin liittyvien stressitekijöiden välillä. Ovatko lapsuuden traumaattiset kokemukset mielenterveys- ja päihdeongelmien taustalla? Tämä hypoteesi selittää psykoosien ilmenemistä nuoruuden ajan muutosten yhteydessä, jolloin nuori on aikuistumassa, jättämässä turvallisen kotiympäristön ja uusien ihmissuhteiden luomisesta on tullut tärkeä osa elämää. Siksi psykoottiset häiriötilat ovat säilyneet evoluution myötä.
Psykoottisten häiriötilojen tutkimuksessa tulisi kohdistaa enemmän huomiota taustalla olevaan yleiseen aivojen haavoittuvuuteen ja sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisyyn.
Se, millaisina mielenterveysongelmat ymmärretään, vaikuttaa siihen kuinka hoitolaitokset suunnitellaan, millaisia palveluja niissä tarjotaan ja millaisia hoitomuotoja suositaan.
Sosiaalinen haavoittuvuus
JAMA tiedelehdessä julkaistu tutkimus ”Social Vulnerability and Prevalence and Treatment for Mental Health and Substance Use Disorders” sosiaalisten tekijöiden vaikutuksesta mielenterveys- ja päihdeongelmien esiintyvyyteen voi muuttaa vallitsevia käsityksiä julkisen terveydenhoidon resurssien suuntaamiseksi palvelemaan paremmin haavoittuvassa asemassa olevia kansalaisia.
Tilastollinen sosiaalisen haavoittuvuuden mittari on vuonna 2022 Chicagon yliopistossa kehitetty työkalu, johon on yhdeksi tilastolliseksi tunnusluvuksi koottu yhteiskunnallisia taustatekijöitä, hoidon tarpeen kuvaajia ja tilastoja päihteiden käytöstä.
Kuntatasolla tämä mittarin antama informaatio näkyy siten, että eniten haavoittuvassa kunnassa tehdään 82 % enemmän itsemurhia verrattuna vähiten haavoittuvaan. Haavoittuvimmissa kunnissa on paljon suurempi todennäköisyys mielenterveys- ja päihdeongelmiin, posttraumaattisiin stressioireisiin, skitsofreniaspektrin häiriötiloihin sekä stimulanttien ja opioidien käyttöön. Skitsofrenian esiintyvyys on 17-kertainen korkeimman ja matalimman tunnusarvon saaneiden kuntien välillä.
”17-kertainen skitsofreniaspektrin häiriöiden todennäköisyyden kasvu on tilastollinen maanjäristys”, tutkimusryhmän vetäjä, professori Robert Gibbons sanoi.
”Kansanterveyden asiantuntijoiden, poliittisten päättäjien ja lääkäreiden, jotka diagnosoivat ja hoitavat näitä häiriöitä, on ymmärrettävä riskien kerrostumista, johon sisältyy se sosiaalinen ympäristö, jossa ihmiset asuvat.”
Tutkijat havaitsivat, että skitsofreniaspektrin häiriöt sekä piristeiden ja opioidien käyttöhäiriö jäävät paljon todennäköisemmin hoitamatta sosiaalisesti haavoittuvilla alueilla. Esimerkiksi skitsofreniaspektrin häiriöiden hoitamattomuus sosiaalisesti vähiten haavoittuvissa kunnissa oli 0 %, kun taas haavoittuvimmissa kunnissa hoitamatta jääneiden osuus oli 48 %.
Haavoittuvilla alueilla asuvat saavat muita todennäköisemmin mielenterveys- ja päihdeongelmia mutta jäävät muita todennäköisemmin hoitamatta.
Nuoret ja kannabiksen laillistaminen
Kannabiksen käyttö alaikäisten keskuudessa ei ole noussut kymmeneen vuoteen Yhdysvalloissa. Samaan aikaan yhä useampi osavaltio on laillistanut kannabiskaupan siten, että 74 % amerikkalaisista asuu viihde- tai lääkekäytön laillistaneessa osavaltiossa ja 54% viihdekäytön laillistaneessa osavaltiossa. Marraskuussa pidettävien presidentinvaalien yhteydessä kolmessa osavaltiossa äänestetään myös kannabiksen laillistamisesta, ja liittovaltion tasolla on meneillään kannabiksen uudelleenluokitteluprosessi. Lainsäädännön vaihtelut eivät suoraan selitä nuorten elämäntapavalintoja, mutta tutkimus on osoittanut, että kannabiskaupan laillistaminen ei lisää alaikäisten kannabiskokeiluja, kuten kieltolain kannattajat ovat väittäneet.
Kannabiksen täyskielto ei rajoita kannabiksen käyttöä, mistä todisteena on Suomen päihdetilanne. Sen sijaan, kun mielenterveydestä tehdään huumepolitiikkaa, on suurin kärsijä potilas, joka ei saa hoitoa vaan rangaistuksen.
Lähde: Changes in self-reported cannabis use in the United States from 1979 to 2022. Addiction 22.5.2024,
Understanding the potential relationship between mental health and cannabis use. Truveta 11.1.2024,
Alcohol-Related Emergencies and Deaths in the United States. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, Updated 2024,
Deaths from Excessive Alcohol Use — United States, 2016–2021. Morbidity and Mortality Weekly Report. US Centers for Disease Control and Prevention 29.2.2024,
Alcohol-Related ER Visits on the Rise. Headwaters 25.6.2024,
Alcohol-related ED visits. Drug Abuse Warning Network (DAWN) Short Report 2024,
Marijuana and hallucinogen use among young adults reached all-time high in 2021. National Institutes of Health 22.8.2022,
Simultaneous use of alcohol and cannabis and attenuated age-related declines in alcohol and cannabis use disorder symptoms across young adulthood. Drug and Alcohol Dependence Reports. September 2024,
“Smoking weed it gets you over the hump”: Cannabis co-use as a facilitator of decreased opioid use among people who inject drugs in Los Angeles, California. Drug and Alcohol Dependence Reports. September 2024,
Assessing rates and predictors of cannabis-associated psychotic symptoms across observational, experimental and medical research. Nature Mental Health 3.6.2024,
Cannabis use and psychosis among patients hospitalized in psychiatric wards in Lebanon: a retrospective chart review. Middle East Current Psychiatry 13.11.2023,
Psychosis as an Evolutionary Adaptive Mechanism to Changing Environments. Frontiers in Psychiatry 5.6.2018,
Modern understanding of psychosis: from brain disease to stressdisorder. And some other important aspects of psychosis… Psychosis. Psychological, Social and Integrative Approaches. Vol 13, 2021,
Lapsuudenkokemusten yhteys psykoosisairauksiin ja päihdehäiriöihin. Katriina Hakakari. Turun yliopisto 25.6.2024,
Social vulnerability linked with mental health and substance use disorders. Medicalxpress 24.7.2024,
Social Vulnerability and Prevalence and Treatment for Mental Health and Substance Use Disorders. JAMA Psychiatry 24.7.2024,
Most Americans now live in a legal marijuana state – and most have at least one dispensary in their county. Pew Research Center 29.2.2024,
Tohtori David Schreiber kannabiksen ja psykoosien yhteydestä
Every Brain Matters on osa kannabiksen laillistamisen vastaista järjestökenttää, johon kuuluvat mm. Drug Free America Foundation, Sensible Approaches to Marijuana, SAM, sekä Americans Against Legalizing Marijuana. Tällä Every Brain Matters järjestön tuottamalla videolla on myönteinen sanoma: jopa alaikäisenä aloitetun hyvin runsaan kannabiksen käytön myötä tulleesta psykoosista voi toipua, kun siihen saa hoitoa ja tukea.
Marraskuun presidentinvaaleissa kannabiksen laillistamisesta äänestetään kolmessa osavaltiossa. Kuinka tärkeä kannabiskysymys on demokraateille ?