Marokko on maailman suurin hasiksen tuottaja, ja suurin osa sen kannabissadosta salakuljetetaan Euroopan laittomille kannabismarkkinoille. Marokon parlamentti laillisti kannabiksen kasvatuksen teollisiin, kosmeettisiin ja lääketarkoituksiin vuonna 2021, ja kehittyvä kannabisteollisuus tähyää EU:n laillistuville kannabismarkkinoille. Kuninkaallisen armahduksen toivotaan rohkaisevan viljelijöitä siirtymään laittomilta laillisille markkinoille.
Marokon kuningas armahti liki 5000 kannabisvankia
Marokon kuningas Mohamed VI armahti elokuussa liki 5000 kannabiksen laittoman kasvatuksen takia vangittua tai etsintäkuulutettua ihmistä.
Marokko on merkittävä kannabiksen tuottajamaa, ja se laillisti kannabiksen kasvatuksen ja viennin lääkkeeksi ja teollisuuden raaka-aineeksi vuonna 2021, mutta sen aikuiskäyttö on edelleen kielletty.
Kuningas Mohammed VI:n armahduksen toivotaan rohkaisevan kannabiksen viljelijöitä ”sitoutumaan kannabiksen lailliseen kasvatukseen tulotasonsa ja elinolosuhteidensa kohentamiseksi,” selittää Marokon kannabisviraston, Agence Nationale de Réglementation des Activités Relatives au Cannabis, ANRAC, vuonna 2023 nimitetty johtaja Mohammed El Guerrouj.
Pohjois-Marokon Rif-vuoristossa kannabiksen kasvatus on pääasiallinen elinkeino, ja siellä asuu miljoona ihmistä. Sitä on sukupolvien ajan kasvatettu ja poltettu perinteisesti tupakkaan sekoitettuna pitkävartisessa piipussa, jossa on pieni keraaminen pesä.
Vuonna 2021 toteutetun laillistamisen tarkoitus on kohentaa viljelijöiden tulotasoa ja suojella heitä salakuljettajilta, jotka hallitsevat kannabiskauppaa ja vievät sitä laittomasti pääasiassa Eurooppaan.
Marokko yrittää päästä mukaan maailman laillisille kannabismarkkinoille, ja ANRAC myönsi vuonna 2023 609 vientilupaa. Marokon ensimmäinen laillinen kannabissato vuonna 2023 oli 294 tonnia, mutta laillinen vienti on tähän saakka ollut vain 225 kiloa.
Tänä vuonna laillisen sadon odotetaan olevan vieläkin suurempi, koska laillisia kasvatuslupia on myönnetty liki 3000 kymmenen kertaa suuremmalle alalle eli noin 2700 hehtaarille. ANRAC on myös hyväksynyt alkuperäisen marokkolaisen Beldia-lajikkeen viljelyn. Vertailuksi vuonna 2019 kannabista kasvatettiin laittomasti arviolta 55 000 hehtaarilla.
Laillisesta kasvatuksesta kiinnostuneille maanviljelijöille byrokratia tuottaa vielä vaikeuksia. Luvan saamisen ehtona on se, että maanviljelijä pystyy osoittamaan omistavansa maatilansa, mutta monet kertovat perineensä tilansa eikä siitä ole mitään dokumentaatiota.
Maanviljelijät saavat myös parempaa tuloa myymällä satonsa laittomille markkinoille. Laillistamisen keskeinen hyöty heille on se, että näin he saavat laillisen turvan kertoo Sultan Moulay Slimane yliopiston kannabistutkija Driss Anouar Boutazamat.
”Heistä tulee laillisesti tunnustettuja eikä heidän tarvitse enää toimia yhteiskunnan marginaalissa. Muutos on huomattava varsinkin, kun vuosia pidätyksen pelossa eläneet maanviljelijät saivat kuninkaallisen armahduksen.”
Laittomilta laillisille markkinoille
Marokon lääketeollisuuden ja -kehityksen liitto, Federation Marocaine de L’industrie et de L’innovation Pharmaceutiques, FMIIP, arvioi kannabiksen tuottavan 400 – 600 miljoonaa dollaria vientituloja vuodessa neljän vuoden kuluttua.
Arvio perustuu siihen, että Marokko saisi 10 % – 15 % osuuden Euroopan laillisista markkinoista. Tämäkin on vielä pientä verrattuna laittomiin markkinoihin.
Marokko tuottaa arviolta 70 % Eurooppaan salakuljetettavasta kannabiksesta. Vuoden 2024 Euroopan huumeraportti arvioi 8 %:n EU:n aikuisväestöstä eli 23 miljoonaa ihmistä käyttäneen kannabista kuluneen vuoden aikana. Tämän laittoman kaupan pääväylä kulkee Espanjan kautta, joka on helposti saavutettavissa kapean salmen yli.
Kaupan mittakaavasta kertoo se, että vuonna 2021 Espanjassa takavarikoitiin 672 tonnia Marokosta salakuljetettua hasista, mikä on yli 80 % EU:n hasistakavarikoista.
Marokkolainen hasis tuottaa YK:n huumetoimiston, UNODC, arvion mukaan eurooppalaisille huumekauppiaille vuosittain 4 – 11 miljardia dollaria. Tästä vain murto-osa päätyy köyhille maanviljelijöille Pohjois-Marokossa.
Marokon hallituksella on selkeä taloudellinen syy toimia tässä asiassa. EU:n lääkekannabismarkkinoiden arvioidaan kasvavan vuodessa liki 30 % ja nousevan 97 miljardin dollarin arvoiseksi vuonna 2031, kun se oli 17 miljardia dollaria vuonna 2023.
Kannabiksen tuotannosta riippuvaisen Rif-vuoriston alueen yhteiskunnalliset olosuhteet ovat vaikeita, koska sekä köyhyys että syntyvyys ovat Marokon keskiarvoa korkeampia. Alue on poliittisesti herkkä Marokon hallitukselle.
”Marokon hallitus on kahden tulen välissä”, muotoilee Rabatin kansainvälisen yliopiston antropologian professori Mohamed Chtatou.
”Rifin alueen köyhät haluavat vain hankkia elantonsa ja toisaalla Eurooppa haluaa Marokon lopettavan tämän laittoman kaupan”.
Jos kannabiksen tuotanto lopetetaan Rifin alueella, köyhyys räjähtää eikä asukkailla ole muuta mahdollisuutta kuin muuttaa kaupunkeihin tai EU:hun.
Lähde:
Arabian Gulf Business Insider 20.9.2024, Arab News 20.8.2024, EU Drug Market: Cannabis — Trafficking and supply. EUDA last update November 2023, Mail & Guardian 28.10.2024,
Jos haluat tukea Tuskyn riippumatonta uutistuotantoa, tue toimintaa maksamalla jäsen- tai tukimaksu yhdistyksen tilille FI92 5491 0220 1491 86.
Marokon kuningas Mohamed VI armahti liki 5000 kannabisvankia
Marokon kuuluisin rap-artisti ElGrande Toto, Taha Fahssi, kertoi vuonna 2022 lehdistötilaisuudessa käyttävänsä hasista. Hänet pidätettiin poliisin saatua valituksia lausunnosta mutta vapautettiin takuita vastaan, ja hän joutui pyytämään julkisesti anteeksi sitä, että saattoi loukata joidenkin tunteita.
Hasiksen tuotannon juurilla Rif-vuoristossa
Hasiksen työstämisen meditatiivisuus
Laiton kannabiskauppa tuottaa miljardeittain laittomia euroja ja dollareita, jotka pestään ja kierrätetään takaisin reaalitalouteen korruptoiden kaikki osapuolet (engl. Tekstitys)