Al-Jazeera uutiskanava esitti 27.7. dokumentin Children of the Cannabis Trade, jossa selvitettiin Vietnamista Britanniaan ihmiskaupan uhreina salakuljetettujen lapsien kohtaloita kannabiskasvattamojen orjatyövoimana. Järjestäytyneet rikollisliigat pitävät lapsia panttivankeina ja Brittiviranomaiset kohtelevat heitä huumerikollisina. Monet alaikäiset ihmiskaupan uhrit ovat joutuneet rikollisliigojen käsistä suoraan vankiloihin. Ihmisoikeusjärjestöt pitävät käytäntöä ihmisoikeuksia räikeästi rikkovana, mutta kannabiskieltolakia ylläpitävät ja valvovat huumehaukat eivät halua muuttaa toimintatapojaan.
Vietnamin hallituksen yritykset edistää työvoiman vientiä ulkomaille yhdessä Briteissä lisääntyneen kotikasvatetun kannabiksen kysynnän kanssa ovat johtaneet tilanteeseen, jossa vietnamilaislapsia salakuljetetaan Iso-Britanniaan kannabiskasvattamojen työvoimaksi. Poliisi on tilanteessa täysin voimaton, sillä jokaisen suljetun kasvattamon tilalle perustetaan heti uusia, eikä ihmissalakuljetusta ole kyetty estämään.
Poliisi on löytänyt vuodesta 2004 alkaen vietnamilaisrikollisten kannabiskasvattamoja, joissa ihmiskaupan uhreina olevat lapset on pakotettu työskentelemään vankeutta muistuttavissa oloissa jatkuvan väkivallan uhan alla. Lapsien vanhemmat ovat usein velkaantuneet kotimaassaan ja joutuneet lähettämään lapsensa töihin Iso-Britanniaan velan lyhentämiseksi. Luvattuja työpaikkoja ei kuitenkaan ole olemassa, vaan lapset päätyvät Iso-Britanniassa rikollisten orjiksi.
Kannabiskieltolain takia kasvattamot ovat erittäin kannattavia: muutaman kymmenen tuhannen euron investoinnilla on mahdollista päästä käsiksi miljoonatuloihin jo ensimmäisenä toimintavuonna. Kannabiskasvattamojen kannattavuudesta huolimatta vietnamilaislapsia pidetään surkeissa oloissa. Lapsia pidetään vankeina sisätiloissa, joissa he altistuvat myrkyllisille kemikaaleille ja joutuvat nukkumaan kirkkaiden lamppujen alla. Tulipalojen ja sähköiskujen riski on jatkuva.
Ihmiskaupan uhrien kärsimykset eivät kuitenkaan pääty poliisien ratsatessa näitä kasvattamoja. Kasvattamoista löydettyjä vietnamilaislapsia pidetään Britanniassa huumerikollisina ja laittomina maahanmuuttajina, eikä ihmiskaupan uhreina. Rikollisorganisaatiot uhkailevat uhreja ja heidän Vietnamiin jääneitä perheitä väkivallalla, eivätkä he siksi useimmiten uskalla kertoa poliisille kaikkia taustoja. Lähes joka kolmas takuita vastaan vapautettu vietnamilaislapsi katoaakin viranomaisilta pian vapautumisen jälkeen ja useat heistä päätyvät uudelleen kasvattamoihin. Väkivallalla uhkaaminen on tehokas keino yhteistyöhalukkuuden varmistamiseksi.
Monet alaikäiset vietnamilaiset ovat joutuneet oikeuteen syytettyinä huumerikoksista ja tuomittu vankeuteen. Vain 58:aa kasvattamoista löydettyä lasta pidettiin ihmiskaupan uhrina, eikä ihmissalakuljetuksesta ole tuomittu ainoatakaan vietnamilaisrikollista.
Kymmenen vuotta sitten vain 11 prosenttia Iso-Britanniassa käytetystä kannabiksesta oli kotimaista, mutta nyt luku on lähes 90 prosenttia. Kannabiskauppa on kieltolain nostamien hintojen takia erityisen houkuttelevaa, eikä olekaan ihme, että brittipoliisi löysi vuonna 2010 lähes 7000 ”kannabistehdasta”. Viranomaiset arvioivat vietnamilaisjengien hallitsevan tällä hetkellä jopa 75 prosentin osuutta kannabiskaupasta, mutta kertovat samalla paikallisten ja itäeurooppalaisten jengien yrittävän kasvattaa osuuttaan.
Al-Jazeeran Children of the Cannabis Trade -dokumentti:
http://www.youtube.com/watch?v=oUJZQnil5tM
Lähde: Al-Jazeera 27.7.2011