Lähde: NORML 27.1.2011 ja 2.2.2011, Law Enforcement Against Prohibition 7.2.2011 ja Wall Street Journal 14.5.2010
Vaalikampanjassaan vuonna 2008 Obama selkeästi kosiskeli kannabista käyttävää väestönosaa, mutta päästyään valtaan hän käänsi selkänsä koko kysymykselle ja vuonna 2009 jopa naureskeli kysymyksenasettelulle, että voisiko kannabiksen laillistaminen pelastaa USA:n talouden.
Obaman hallinnon kansallisen huumevalvonnan johtaja, huumetsaari Gil Kerlikowske, ilmoitti ensimmäisessä julkisessa haastattelussaan vuonna 2009 Wall Street Journalille haluavansa lopettaa sen ajatusmallin, että USA kävisi ”huumesotaa”. Hänen mielestään tämä pahantahtoinen vertauskuva estää kansakunnan huumeasioiden käsittelemistä.
”Vaikka kuinka yrittäisi selittää sen olevan ”sotaa huumeita vastaan” tai ”sotaa tuotetta vastaan”, ihmiset kokevat sen sotana heitä vastaan. Me emme ole sodassa maamme kansalaisia vastaan.”
Puheista huolimatta liittovaltion huumesota jatkuu entisellään, vaikka yhä useampi osavaltio on sanoutunut jo irti sodasta marihuanaa vastaan. Yhä useampi poliitikko, julkisuuden henkilö ja kansalaisvaikuttaja vaatii nykypolitiikkaan muutosta.
YouTube järjesti 27.1. ”Ask Obama” -kyselytunnin, johon ihmiset saivat lähettää omia kysymyksiään ja äänestää, mitä niistä he pitivät tärkeimpinä. Jälleen kerran kannabiksen laillistaminen ja huumepolitiikan muuttamiseen liittyneet kysymykset valtasivat kaikki kärkisijat, mutta YouTuben moderaattori laski aiheen sijalle 15.
Suorana Internetissä lähetetyssä haastattelussa eläkkeellä oleva Los Angelesissa ja King County:ssa seriffinä toiminut Law Enforcement Against Prohibition -järjestön edustaja MacKenzie Allen esitti eniten ääniä keränneen kysymyksen: ”Arvoisa presidentti, onko nyt jo aika käydä keskustelu mahdollisuudesta laillistaa, säädellä ja valvoa huumeita, jotta päästäisiin eroon väkivaltaisista laittomista markkinoista ja ulkomaisen terrorismin rahoittamisesta?”
Obama: ”Tämä on täysin perusteltu keskustelun aihe. En ole laillistamisen kannattaja. Meidän tulisi ajatella huumeita enemmän kansanterveydellisenä asiana… Olemme niin keskittyneitä ihmisten pidättämiseen ja vangitsemiseen ettemme käytä läheskään yhtä paljoa aikaa huumeiden kysynnän vähentämiseen. Olemme pohtineet tätä asiaa paljon Valkoisessa talossa.”
Haastattelija: ”Mitä se tarkoittaa?”
Obama: ”Tämä vaatii resurssien uudelleen jakamista. Pitää ajatella strategisesti, että missä kannattaa keskittyä rikoslain täytäntöönpanoon. Meidän pitää jahdata huumekartelleja, jotka myyvät huumeita ja aiheuttavat tuhoa. Mutta joissakin paikoissa kestää kuusi kuukautta saada vieroitushoitopaikka. Jos joku haluaa päästä eroon huumeista ja hänelle sanotaan, että palaa puolen vuoden päästä, se ei rohkaise muuttumaan. Joten meidän tulee miettiä, kuinka saamme lisää resursseja siihen päähän. Meidän pitää myös harkita väkivallattomille ensi kertaa kiinni joutuneille jotain muuta kuin rankaisemista. Näitä asioita pitää tutkia ja ne ovat vakavan keskustelun arvoisia asioita.”
Arvostelijoiden mielestä Obaman vastaus oli nippu latteuksia hoidosta, kysynnän vähentämisestä ja resurssien jakamisesta, vaikka Obaman hallinto käyttää kaksi kertaa enemmän rahaa rikoslain täytäntöönpanemiseen kuin hoitoon – kuten aikaisemmatkin hallitukset. Obaman hallinnon huumepolitiikan ytimessä on edelleen vastuullisen aikuisen kannabiksen kuluttajan suostuttelu luopumaan kannabiksen käytöstään huumetestien, huumeoikeusistuimien, pakkohoidon ja vangitsemisen avulla.
Keskustelu ei lopu tähän
Keskustelu ei kuitenkaan lopu tähän, koska USA:n valtamedia havaitsi huumekysymyksen olevan korkealla kansalaisten mielissä: Fox News, CBS, Huffington Post, USA Today ja Washington Post muiden muassa uutisoivat marihuanakysymyksen nousseen suosituimmaksi kysymykseksi presidentille.
Uuden Meksikon edellinen kuvernööri Gary Johnson kirjoittaa Huffington Post -verkkojulkaisussa presidentille:
Jos on tullut aika käydä ”vakavaa keskustelua” laillistamisesta, kuten presidentti esittää, niin aloitetaan parilla kysymyksellä:
– Miksi liittovaltion budjetin ollessa miinuksella ja osavaltioiden horjuessa vararikon partaalla me edelleen tuhlaamme miljardeja epäonnistuneeseen kieltolakiin, mikä ei tuota muuta kuin kriminalisoi muuten lainkuuliaisia kansalaisia ja ruokkii huumekartelleja, jotka uhkaavat meidän kansallista turvallisuutta? Olisiko aika kokeilla jotain muuta?
– Huolimatta kauniista puheista koskien hoitoa, haittoja vähentävää politiikkaa ja muita strategioita, joissa huumeiden käyttöä pidetään terveysongelmana, miksi liittovaltion todellinen politiikka ja budjetti pitää tilannetta edelleen pelkkänä rikoslain täytäntöönpano-ongelmana? Lopetetaan toimimaton kannabiksen kieltolaki ja laitetaan rahat sinne, missä niitä tarvitaan. Ratkaistaan tällaiset ongelmat kuten raja-alueiden rikollisuus. Me voimme tehdä sen laillistamalla kann abis.
– Meidän tulee hyväksyä muutama yksinkertainen totuus. Kuinka me sovitamme yhteen kaksi tosiseikkaa, että vapaassa yhteiskunnassa vastuunsa kantava aikuinen ihminen voi ostaa ja nauttia alkoholia kun taas marihuanan ostaminen ja käyttäminen on rikos? Minä ja miljoonat muut amerikkalaiset haluavat kuulla uskottavan vastauksen tähän kysymykseen.
Obaman kanta kannabikseen vuonna 2004:
http://www.youtube.com/watch?v=wQr9ezr8UeA
Ennen presidenttiyttä 2008:
http://www.youtube.com/watch?v=LvUziSfMwAw
Presidenttinä 2009:
http://www.youtube.com/watch?v=8YTrrqEdrI8
Ja vuonna 2011:
http://www.youtube.com/watch?v=Hw0ghmUS05o