Lähde: StopTheDrugWar 14.2.2011, Semana 12.2.2011, Latin American Initiative on Drugs and Democracy ja Global Comission on Drug Policy
Konservatiivinen Kolumbian uusi presidentti Juan Manuel Santos sanoi aikakauslehti Semanalle antamassaan haastattelussa suhtautuvansa avoimesti huumeiden hallussapidon dekriminalisointiin. Huumeiden hallussapito oli dekriminalisoitu Kolumbiassa 1990-luvulta vuoteen 2009, jolloin presidentti Alvaro Uribe vuosien painostuksen jälkeen onnistui kriminalisoimaan sen uudestaan.
Santos sanoi, että ”dekriminalisaatio on vaihtoehto, josta voimme keskustella”, mutta seuraavat kommentit antavat ymmärtää hänen suhtautuvan avoimesti myös huumeiden tuotannon ja myynnin kieltolain lopettamiseen.
”En vastusta mitään ratkaisumallia, joka toimii, ja jos muu maailma päättää laillistaa ja ajattelee sillä tavalla vähennettävän väkivaltaa ja rikollisuutta, voin hyväksyä senkin”, Santos lisäsi.
Kolumbia on maailman johtavia kokan ja kokaiinin tuottajia. Vasemmistosissit ja oikeistolaiset paramilitaarit hyötyvät kokaiinikaupasta samoin kuin ei-poliittiset rikollispiirit.
”Presidentti Santosin varovainen mutta selvä kannatus laillistamisesta kieltolain aiheuttaman väkivallan ja rikollisuuden ratkaisemiseksi käytävälle vakavalle keskustelulle lähettää tärkeän viestin muille presidenteille ja pääministereille,” sanoo Drug Policy Alliancen toiminnanjohtaja Ethan Nadelmann.
”Yhdessä presidentti Obaman tuoreen lausunnon kanssa siitä, että laillistaminen on oikeutettu keskustelun aihe, osoittaa tämä keskustelun olevan avautumassa maailmanlaajuisesti, mikä on sekä odottamatonta että oleellista huumepolitiikan uudistamiselle.”
Santos antoi myös tukensa Bolivian pyrkimyksille saada koka poistettua vuoden 1961 huumesopimuksen kiellettyjen aineiden listalta. Tämä asia on käsiteltävänä YK:ssa mutta USA, Ruotsi ja muutama muu huumehaukkavaltio vastustaa sitä.
”Olen avoin uusille vaihtoehdoille mutta emme kykene muutokseen yksin. Eikä meillä ole vaihtoehtoja huumeiden salakuljetusketjua vastaan taistelussa. Kannatamme Boliviaa, koska se on meidän perustuslaissa: kunnioita alkuperäisasukkaita ja heidän perinteitään,” Santos sanoi haastattelussa.
Santosin lausunnot dekriminalisaatiosta osuvat samaan aikaan kun Kolumbian perustuslaillinen oikeus käsittelee vuoden 2009 uudelleenkriminalisointia. International Center on Human Rights and Drug Policy jätti haastattelua edeltävällä viikolla oikeudelle Amicus curiae brief -vetoomuksen, jossa vedotaan siihen, ettei YK:n huumesopimukset eikä YK:n lapsen oikeuksien julistus kiellä dekriminalisaatiota.
Valtiovallan pitää perustella hallussapidon kriminalisointi
Lähde: International Centre on Human Rights and Drug Policy 13.2.2011
International Centre on Human Rights and Drug Policy -järjestön toiminnanjohtaja Damon Barrett on jättänyt Kolumbian perustuslakituomioistuimelle vetoomuksen (amicus curiae brief), jossa haastetaan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun hallussapidon kieltävä laki. Vetoomus on esitetty yhteistyössä International Harm Reduction Association -järjestön kanssa, jossa Barrett toimii vanhempana ihmisoikeustutkijana.
Vetoomuksessa kysytään, onko hallussapidon kieltävä laki sallittu kansainvälisessä lainsäädännössä ottaen huomioon kolme keskeistä huumausainesopimusta sekä YK:n lapsen oikeuksien sopimus. Näiden sopimusten on toisinaan katsottu kieltävän dekriminalisoinnin tai ylipäänsä muutokset pois ”rajoittavasta” huumepolitiikasta.
– Kansainvälisessä oikeudessa ei ole mitään sellaista, mikä kieltäisi Kolumbiaa dekriminalisoimasta pienten huumemäärien hallussapidon henkilökohtaiseen käyttöön, jos havaitaan, että hallussapidon kriminalisoiminen on Kolumbian perustuslain vastaista.
– YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa ei vaadita kriminalisaatiota ja on myös kyseenalaista, tarkoittaako vuoden 1961 huumesopimuksessa mainittu ”sopiva toimenpide” henkilökohtaisen hallussapidon kriminalisaatiota.
– Politiikan kohtuullisuuden ja mielivaltaisuuden tutkiminen vaatii niiden huumelakien tutkimista, joita sovelletaan huumeiden käyttöön.
– Valtiovallalla on todistustaakka kriminalisaation oikeuttamiseksi.