Käyttäytyminen kuulusteluissa, pidätetyn oikeudet ja kotietsintä
Kuka tahansa meistä voi joutua kuulusteluihin ja poliisin epäillyksi jo pelkästään siitä syystä, että toimii aktiivisesti jossakin kansalaisjärjestössä. Yrittäessään painostaa ihmisiä kertomaan kaiken tietämänsä poliisilla on monenlaisia keinoja käytettävänään. Ainoa keino, millä voimme taistella poliisin mielivaltaa vastaan ja turvata yksityisyytemme on tietää oikeutensa ja myös vaatia niitä. Tiedon puute ja naiivius ovat poliisin vahvimmat aseet.
Kuulustelut
1. On hyvin yleistä, että poliisi ei kerro sinulle kaikkia oikeuksiasi. Vaadi ennen kuulustelujen alkua saada nähdä oikeutesi paperilla. Poliisi ei niitä mielellään näytä, mutta sinulla on siihen oikeus. Pidä myös huoli siitä, että kaikkia sinun oikeuksiasi kunnioitetaan.
2. Älä koskaan mene kuulusteluihin yksin, ilman ystävää tai (jos olet epäiltynä) asianajajaa. Todistajaksi kuulusteluihin ei kuitenkaan kelpaa sellainen, jota voitaisiin myös kuulustella asiassa.
3. Vaadi saada tietää, oletko asiassa epäilty vai todistaja.
4. Jos olet kuulusteluissa todistajan asemassa, sinulla on velvollisuus vastata niihin kysymyksiin, jotka liittyvät asiaan. Vaadi poliisia kuitenkin perustelemaan jokainen kysymyksensä. Asiaan liittymättömiin kysymyksiin ei tarvitse, eikä kannatakaan, vastata.
5. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse todistaa itseään vastaan. Mikäli olet todistajana kuulusteluissa, ja kysymyksiin vastaaminen on mielestäsi epämiellyttävää, voit ilmoittaa: ”En voi vastata, koska pelkään itse joutuvani syytteeseen”. Tällöin sinua todennäköisesti aloitetaan kuulustelemaan epäiltynä, mutta mikäli noudatat kaikkia tässä tekstissä annettuja ohjeita, ei sinulla ole mitään hätää.
6. Jos sinua kuulustellaan rikoksesta epäiltynä, sinun ei tarvitse vastata yhteenkään kysymykseen. Kaikkea, mitä kerrot, käytetään sinua vastaan. Vaikka olisitkin syytön, ”en kommentoi” on ehdottomasti paras vastaus. Poliisin pitää pystyä todistamaan sinut syylliseksi, sinun ei tarvitse todistaa syyttömyyttäsi.
7. Yrittäessään saada sinut puhumaan poliisi kyselee mielellään kaikenlaisia epäasiallisia kysymyksiä, esim. ulkonäöstäsi. Vaadi, että kaikki sinulle esitetyt epäasialliset kysymyksetkin kirjataan kuulustelupöytäkirjaan, vaikka et vastaisikaan niihin.
8. Älä koskaan kerro kenenkään muiden nimiä.
9. Älä vahvista mitään epäilyjä muista ihmisistä tai itsestäsi.
10. Viattomia kysymyksiä ei ole. Poliisin tehtävänä on saada joku ihminen kiinni, ja kaikki, mitä he tekevät ja sanovat, on harkittua.
11. Älä koskaan luota poliisiin. Hyvin yleinen keino voittaa kuulusteltavan luottamus on ”hyvä poliisi – paha poliisi” -asetelma. Toisen poliisin käyttäytyessä epäasiallisella tavalla tai uhkaillessa sinua toinen poliisi esittää reilua ja ymmärtäväistä kaveria, jolle on paljon ”harmittomampaa” tehdä tunnustus.
12. Epäile aina kaikkea.
13. Ennen kuin allekirjoitat kuulustelupöytäkirjan, tarkista se huolella. Älä allekirjoita pöytäkirjaa, jos olet vähääkään erimieltä sen kanssa. Sinulla on oikeus vaatia siihen muutoksia.
14. Älä puhu poliisin kanssa mitään ylimääräistä kuulustelujen ulkopuolella. Tätä keinoa käytetään aina.
15. Levitä sanaa siitä, että sinua on kuulusteltu, myös muihin kaupunkeihin.
16. Jos saat kutsun kuulusteluihin, sinulla on oikeus vaihtaa sinulle sopimaton ajankohta. Kuulusteluihin on kuitenkin pakko saapua, mikäli olet saanut kutsun esimerkiksi puhelimitse tai kirjallisesti postitse. Toisaalta, poliisin jättämiin soittopyyntöihin ei kukaan velvoita vastaamaan, eikä mikään laki vaadi ketään olemaan jatkuvasti kotona tai yhteydessä kotiinsa. Eli jos et satu olemaan kotona kuulustelukutsun saapuessa, ei sinun tietenkään tarvitse mennä niihin.
Pidätys
1. Vaadi heti nähdä oikeutesi paperilla. Pidätetyn oikeudet pitäisi löytyä jokaisesta putkasta, mutta käytännössä näin ei välttämättä ole.
2. Hanki heti kunnon asianajaja. Jos et tunne entuudestaan ketään asianajajaa, sellainen löytyy mm. yleisestä oikeusaputoimistosta tai puhelinluettelon keltaisilta sivuilta. Täysin tuntemattoman ottaminen on kuitenkin arveluttavaa, koska et tiedä, miten hän suhtautuu ko. rikokseen. Voit myös määrätä jonkun vapaana olevan ystäväsi (jota ei epäillä samasta rikoksesta) toimimaan asiamiehenäsi, jotta hän etsisi sinulle asianajajan.
3. Älä luota asianajajaan. Kunnon asianajaja ei kysele turhia, eikä neuvo sinua tekemään vastoin omaa tahtoasi.
4. Jos et ole täysin tyytyväinen asianajajaasi, vaihda hänet.
5. Yritä saada sana vankilan ulkopuolelle, että sinut on pidätetty. Jos vaadit, niin poliisilla on velvollisuus ilmoittaa olinpaikastasi vanhemmillesi, sisaruksillesi tai tyttö- tai poikaystävällesi (kihlatulle).
6. Älä suostu yhteenkään kuulusteluun ilman asianajajaasi.
7. ”En kommentoi” -vastaus on ehdottomasti paras tapa lyödä kapuloita rattaisiin tutkimuksiin, ja näin autat parhaiten itseäsi ja niitä, jotka mahdollisesti ovat vielä vapaana.
8. Älä kerro poliisille mitään myöskään kuulusteluiden ulkopuolella.
9. Älä usko poliisia, että sinut pidetään pidätettynä kolme päivää ja sitten vangitaan tutkimuksien ajaksi, jos et kerro mitään. Jos poliisilla ei ole todisteita sinua vastaan, heidän on pakko päästää sinut menemään. Tunnustamalla et paranna omaa asemaasi yhtään.
Kotietsintä
1. Ennen kuin päästät poliisin sisälle vaadi nähdä kirjallinen kotietsintämääräys, tai jos heillä on vain tutkinnanjohtajan suullinen lupa, soita poliisiasemalle, ja tarkista se.
2. Ota kaikkien poliisien nimet ylös ja kellonajat siitä milloin he tulivat ja lähtivät.
3. Sinulla on oikeus seurata, kun poliisi penkoo asuntosi läpi. Kutsu paikalle myös todistaja, esim. naapuri (jos et muuta keksi) todistamaan kuinka poliisi loukkaa ihmisten yksityisyyttä.
4. Vaadi poliisia riisumaan kenkänsä kun he tulevat kotiisi.
5. Tee muistia kaikesta, mitä poliisit takavarikoivat.
6. Älä juttele turhaan poliisien kanssa.
Poliisi on riippuvainen saamistaan lausunnoista. Niin kauan kuin poliisilla ei ole todisteita, tutkinnat eivät etene. Jos kaikki yrittävät todistella syyttömyyttään poliisi pääsee helposti oikeille jäljille. Paras apu kaikille aktivisteille on, että jokainen vaikenee kuulusteluissa kuin muuri. Puhumalla saatat pilata jonkun toisen tarinan. Vastaa aina ainoastaan ”EN KOMMENTOI”, vaikka olisitkin syytön.
Lisätietoja oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi voit kysellä mm. asianajajilta tai oikeusavustajilta.
Lue täältä lisää kotietsintää koskevia ohjeita.