2011

Britannia: Uusi huumesodan vastainen korkean tason ryhmä

Lähde: The Daily Telegraph 21.3.2011

Britanniassa on aloittanut toimintansa uusi ryhmä, johon on liittynyt mm. Englannin turvallisuuspalvelun, valtakunnansyyttäjänviraston ja BBC:n entisiä johtajia ja jonka mukaan huumesota on epäonnistunut ja se tulisi korvata tieteellisiin tuloksiin perustuvalla politiikalla, jossa huumeriippuvuutta käsitellään terveysongelmana.

Huumesodan lopettamista ajavaan ryhmään on liittynyt myös useita parlamentin ylähuoneen jäseniä.
Johtavien ylähuoneen jäsenten mielestä – mukaan lukien huomattavia konservatiivisen puolueen edustajia – maailman hallitusten laatimista tiukoista laeista huolimatta kuluneen 50 vuoden aikana laittomat huumeet ovat tulleet yhä helpommin saataville.

Suuria summia rahaa on tuhlattu epäonnistuneisiin sortotoimiin rikollisten tehdessä omaisuuksia salakuljettamalla huumeita maahan.

Ryhmän mukaan haitallisimpien huumeiden kuten heroiinin lisääntyvä käyttö on aiheuttanut myös ”valtavia terveysongelmia”.

Uuden ”Parlamentaarisen huumepolitiikan uudistamisryhmän” (All-Party Parliamentary Group on Drug Policy Reform) alahuoneen kansanedustajat ja ylähuoneen jäsenet vaativat uusia tieteelliseen näyttöön perustuvia politiikan muotoja.

Tämä voi johtaa vaatimuksiin Britannian hallitukselle dekriminalisoida huumeet tai ainakin poliisille ja kruununsyyttäjälle lopettaa ihmisten vangitseminen pienten huumemäärien hallussapidosta.

Tällä julkitulolla voi olla myötämielistä yleisöä hallinnon keskuudessa ministereiden ja virkamiesten yrittäessä vähentää vankimäärää ja vankiloiden aiheuttamia kustannuksia. Oikeusministeri Ken Clarke on juuri julkistanut suunnitelmansa auttaa tuomion saaneita lopettamaan huumeiden käyttönsä sen sijaan, että heidät laitettaisiin vankilaan.

Aiempi työväenpuolueen hallitus muutti toistuvasti kantaansa kannabiksen haitoista ja sitä kritisoitiin siitä, että se erotti huumeasioiden pääneuvontajansa professori David Nuttin tämän väitettyä, että ekstaasi ja LSD ovat haitattomampia kuin alkoholi.

Uuden ryhmän puheenjohtaja paronitar Meacher – joka on myös Englannin kansanterveyslaitoksen puheenjohtaja – kertoi The Daily Telegraphille:

”Huumeiden käyttäjien kriminalisointi on ollut iso katastrofi yksilöille ja yhteiskunnille”.

”Meidän tulee tarkastella uudestaan vuoden 1971 huumelakiamme. Pyydän hallitustamme noudattamaan UNODC:n ohjetta pitää huumeriippuvuutta terveysongelmana ja lopettaa siitä rankaiseminen.”

”Meillä on muista maista saatuja esimerkkejä malliksi. Paras on Portugali, jossa dekriminalisoitiin huumeiden käyttö 10 vuotta sitten. Portugalilla on yhä Euroopan alhaisimmat huumeriippuvuuden tasot ja nuorten keskuudessa huumeriippuvuus laskee verrattuna nousevaan suuntaukseen ympäröivissä maissa. Myös Portugalin vankimäärä on laskussa.”

Lordi Lawson, joka toimi valtiovarainministerinä vuosina 1983 – 1989, sanoi:

”Ei ole epäilystäkään siitä, että nykyinen politiikka on katastrofi.”

”Tämä on tärkeä asia, jota olen pohtinut useita vuosia. Mutta en edelleenkään tiedä, mikä oikea vastaus on – liityin APPG:en siinä toivossa, että löydämme oikean vastauksen.”

Muita ryhmään liittyneitä korkean tason henkilöitä ovat paronitar Manningham-Buller, joka oli turvallisuuspalvelu MI5:n johtaja vuosina 2002 – 2005; lordi Birt, entinen BBC:n johtaja joka toimi Tony Blairin neuvonantajana; lordi Macdonald of River Glaven, entinen valtakunnan syyttäjäntoimiston johtaja; sekä lordi Walton of Detchant, entinen Britannian lääkäriliiton (British Medical Association) ja lääketieteellisen neuvoston (General Medical Council) puheenjohtaja.

Nykyisistä kansanedustajista ryhmään kuuluvat mm. Peter Bottomley, joka toimi ministerinä Margaret Thatcherin aikana; Mike Weatherley, vastavalittu Tory-puolueen edustaja Hove and Portslade’sta; sekä Julian Hubbert, liberaalidemokraatti Cambridgesta.

Ryhmän muodostaminen osui samaan aikaan YK:n huumausaineyleissopimuksen 50-vuotispäivän kanssa, mikä raivasi tietä huumesodalle kuvaamalla huumeriippuvuutta ”vakavana pahuutena”, yrittämällä rajoittaa tuotanto vain lääkinnälliseen ja tieteelliseen käyttöön sekä suuntaamalla kansainvälistä toimintaa salakuljettajia vastaan.

Ylä- ja alahuoneen jäsenet sanovat, että riippumatta hallitusten käyttämistä valtavista resursseista huumemarkkinoiden valvomiseksi on huumeiden saatavuus ja käyttö lisääntynyt niin, että jopa 250 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti käytti huumeita vuonna 2008.

Ryhmän mukaan laittomien huumeiden kauppa tuottaa vuosittain 200 miljardia puntaa rikollisille ja terroristeille ja horjuttaa kokonaisia valtiota kuten Afganistania ja Meksikoa.

Tämä poikkiparlamentaarinen ryhmä toimii yhteistyössä Beckley-säätiön kanssa käydäkseen läpi tällä hetkellä harjoitettavat politiikan muodot ja uuden tutkimustiedon ja se aikoo laatia uusia ehdotuksia ongelman hoitamiseksi.

Vastaa