2011

Jamaikan hallitus tutkii marihuanan dekriminalisointia

Lähde: Huffington Post 12.4.2011

Jamaikan hallitus aikoo tutkia suositukset pienten marihuanamäärien dekriminalisoimiseksi henkilökohtaiseen ja uskonnolliseen käyttöön. Jamaika on Karibian alueen suurin marihuanan tuottajamaa USA:n markkinoille.

Rastafari Headley Samuel ja pieni hampun oksa.
Kuusi pääministeri Bruce Goldingin hallituksen ministeriä arvioi vuonna 2001 valmistuneen Kansallisen ganjakomitean raporttia – marihuanaa kutsutaan Jamaikalla ganjaksi, koska Intiasta tulleet siirtolaiset opettivat paikallisväestön aikoinaan kasvattamaan ja käyttämään kannabista.

Tämä komitea, johon kuului akateemisia tutkijoita ja lääkäreitä ja joka oli nykyisen oppositiopuolueen muodostaman hallituksen nimittämä, väitti että kannabis on ”kulttuurisesti juurtunut” Jamaikalle eikä sen kohtuukäytöstä seuraa kielteisiä terveysvaikutuksia.

On epäselvää, miksi Jamaikan hallitus on päättänyt käydä uudestaan läpi kymmenen vuotta vanhan raportin juuri nyt.

Kymmenen vuotta sitten komiteassa mukana ollut Webster Edwards sanoi olevansa helpottunut siitä, että hallitus tutkii raportin uudestaan. Hän toivoi lainsäätäjien vihdoinkin lieventävän kannabiksen vastaista lainsäädäntöä.

”On paljon kannabista koko ikänsä käyttäneitä henkilöitä, jotka eivät ole alkaneet käyttää kovia huumeita”, Edwards kertoo. ”Pienten määrien dekriminalisoiminen estää oikeuslaitoksen käyttämisen ihmisten nujertamiseen.”

Edwards korostaa, että raportissa myös kehotettiin hallitusta kiihdyttämään operaatioita suuren mittakaavan kannabisviljelyä vastaan.

Vaikka ganjan polttamista suvaitaankin laajalti väestön keskuudessa, on sen käyttö laitonta Jamaikalla, missä rastafarien vähemmistö sanoo sen olevan heidän sakramenttinsa, mikä vie heidät lähemmäs pyhyyttä. Jamaikalaiset tekevät myös  ganjateetä kipujen lievittämiseksi.

Aikaisemmat yritykset pienten kannabismäärien laillistamiseksi on tyrmätty, koska virkamiehet pelkäävät sen rikkovan kansainvälisiä sopimuksia ja aiheuttavan USA:n rangaistustoimia.

Vuoden 2001 raportti suosittelee, että:

  • asiaa koskeva lainsäädäntö tulee muuttaa niin, että pienten ganjamäärien hallussapito dekriminalisoidaan aikuisille yksityiseen käyttöön;
  • henkilökohtaisen käytön dekriminalisointi ei sisällä alaikäisten ganjan käyttöä eikä käyttöä julkisissa tiloissa;
  • ganja dekriminalisoidaan sakramentiksi uskonnollisiin tarkoituksiin;
  • dekriminalisointia seuraa kaikissa tiedotusvälineissä ja kouluissa toteutettava jatkuva valistusohjelma kysynnän vähentämiseksi, jonka kohteena on pääasiassa nuoret ihmiset;
  • turvallisuusjoukot kiihdyttävät suurten ganjamäärien viljelyn sekä kaikkien laittomien huumeiden ja varsinkin kokaiinin/crackin vastaista toimintaansa;
  • Jamaika ei jäisi kehityksessä jälkeen, pitää perustaa Kannabiksen tutkimuskeskus, joka yhteistyössä muiden maiden kanssa koordinoi tutkimusta kannabiksen kaikista tekijöistä mukaan lukien epidemiologiset ja psykologiset vaikutukset sekä tärkeänä seikkana sen farmakologiset ja taloudelliset mahdollisuudet kuten tällä hetkellä tehdään monissa maissa, eikä vähiten niissä, missä sitä myös innokkaimmin ollaan tukahduttamassa;
  • Jamaikan tulee panostaa diplomaattisiin aloitteisiin sen CARICOM-yhteistyökumppaneiden sekä muiden maiden ja varsinkin EU:n jäsenvaltioiden kanssa a) saadakseen kannatusta sen omaksumalle mielipiteelle ja b) vaikuttaakseen kansainväliseen yhteisöön kannabiksen aseman uudelleen arvioimiseksi.

Katso dokumentti Kingstonin gangstakulttuurista vuodelta 2007, kuinka Jamaikalla politiikka aiheuttaa väkivaltaa, jonka jalkoihin myös yrtti on jäänyt.

 

Vastaa