Lähde: Radio New Zealand News 3.5.2011 ja TV New Zealand 4.5.2011
Uuden-Seelannin lakikomitea vaatii kannabiksen dekriminalisointia osana huumekontrollin saattamista terveydenhoidon suuntaan kriminaalikontrollin sijaan. Lakikomitea luovutti neljä vuotta kestäneen huumelakien arviointiprojektin tulokset parlamentille viime viikon tiistaina.
Komitea haluaa laillistaa huumeidenkäyttövälineiden, kuten erilaisten piippujen ja bongien omistamisen ja ehdottaa, että pienistä kannabisrikkomuksista seuraisi ainoastaan varoituksia tai oikeuden määräämiä huumehoitoja riippuvuudesta kärsiville käyttäjille. Raportti suosittelee järjestelmää, jossa kannabiksen käyttäjälle tehtäisiin lääketieteellinen mini-interventio, mikäli käyttäjä jää kiinni kannabiksesta kolme kertaa. Kovempien huumeiden kohdalla mini-interventio tehtäisiin jo ensimmäisellä tai toisella kerralla.
Kannabiksen pienimuotoisesta myymisestä ja välittämisestä ei myöskään voitaisi jatkossa tuomita vankeusrangaistuksia, mikäli kyseessä on ollut ns. sosiaalinen myynti (social dealing), jossa huumeen myyjä ei ole tavoitellut suuria voittoja.
Raportti suosittelee myös valvottujen lääkekannabistutkimuksien aloittamista ja erillisten huumetuomioistuimien pilotointia.
Uuden-Seelannin hallitus otti raportin vastaan toiveikkaana: apulaisterveysministeri Peter Dunne kehui raporttia ja kertoi sen ehdotusten saattavan 1970-luvulta peräisin olevat huumelait ajan tasalle.
Huumevalistusjärjestö Methconin toimitusjohtaja Dale Kirk kertoi huumeiden käyttäjien terveyden edistämiseen tähtäävien toimien lisäämisen olevan oikeutettua, mutta väitti liberaalimman huumelain vahingoittavan yhteiskuntaa.
Kannabiksen laillistamista kannattavan NORML:n tiedottaja Chris Fowlie pettyi raportin ehdottamiin muutoksiin ja arvosteli niitä liian varovaisiksi. Fowlie kertoi Uuden-Seelannin kannabiksen ja metamfetamiinin käyttötasojen olevan maailman korkeimpien joukossa, mikä osoittaa etteivät nykyiset kieltoihin ja rangaistuksiin perustuvat lait ole toimineet.
Uuden-Seelannin poliisi ymmärrettävästi vastustaa lakimuutosta ankarasti. Kannabiksen käytöstä rankaiseminen on yksi suurimmista poliisin työllistäjistä, joten poliisi on syystäkin huolissaan mahdollisesta työpaikkojen määrän vähenemisestä.
Uuden-Seelannin aikuisväestöstä joka seitsemännen arvioidaan käyttävän kannabista. Jotain laitonta huumetta on kokeillut 50% aikuisista.