Tuoreen tutkimuksen mukaan kannabiksen lääkekäytön laillistaminen ei yllytä nuoria kannabiksen käyttöön. Tutkimuksessa verrattiin kahden osavaltion, Massachusettsin ja Rhode Islandin, marihuanan käytön muutoksia sen jälkeen kun Rhode Island päätti muuttaa lainsäädäntöään. Rhode Island laillisti lääkemarihuanan vuonna 2006, mutta Massachusetts ei.
”Halusimme vertailla näitä kahta osavaltiota, koska niillä on paljon yhteistä kulttuurisesti ja maantieteellisesti”, selittää tutkija tohtori Esther Choo.
Choon analysoima materiaali sisälsi vuosilta 1997-2009 tietoja 13 000 nuoresta Rhode Islandissa ja 25 000 nuoresta Massachusettsissa. Molemmissa osavaltioissa joka vuosi noin 30% nuorista ilmoitti käyttäneensä marihuanaa ainakin kerran edellisen kuukauden aikana.
Vaikka marihuanan käyttö oli yleistä, ei käytössä tapahtunut mitään merkittäviä muutoksia Rhode Islandin päätettyä laillistaa lääkemarihuana. ”Politiikan muutoksella ei ollut mitään vaikutusta”, selittää Choo.
Tulokset ovat yhteneviä vuonna 2005 tehdyn tutkimuksen kanssa. Psykologian professorin Mitch Earleywinen tekemän tutkimuksen mukaan vuosien 1996, jolloin Kaliforniassa laillistettiin lääkemarihuana, ja 2004 välisenä aikana yhdeksännellä luokalla olevien nuorien edellisen kuukauden aikana tapahtunut marihuanan käyttö väheni 47%. Tämä oli hieman jyrkempi lasku kuin mitä muualla USA:ssa havaittiin samana ajankohtana. Earleywine havaitsi samanlaisen kehityksen kaikissa lääkemarihuanan laillistaneissa osavaltioissa.
Earleywine sanoo uudesta tutkimuksesta, että ”siinä otetaan tarkkaan huomioon muut muuttujat ja vertaillaan kahden osavaltion muutosta, mitä minun tutkimuksessa ei tehty. Tietysti minua ilahduttaa todeta, että tämä tutkimus vahvistaa aikaisemmin tekemäni havainnon, etteivät lääkemarihuanalait lisää nuorten marihuanan käyttöä.”
Vaikka lääkemarihuanan laillistaminen voi lisätä joidenkin yksilöiden marihuanan käyttöä, Choo huomauttaa, että tyypillisesti hyvin pieni osa väestöstä käyttää marihuanaa lääkkeenä – eivätkä he ole niitä ihmisiä, joita nuoret haluaisivat jäljitellä.
”Käyttivät he marihuanaa sitten kipuun, pahoinvointiin tai ruokahalun lisäämiseksi, emme pidä heitä nuorison esikuvina. He ovat yleensä sairaita, vanhempia ihmisiä.”
Choon ja Earleywinen tutkimuksia ei ole virallisesti tarkastettu. Choon tutkimus esiteltiin USA:n kansanterveysliiton (American Public Health Association) vuosikokouksessa Washingtonissa. Hän aikoo jatkaa tutkimusta laajentaen analyysiä useampiin osavaltioihin.
Molemmat tutkimukset saavat tukea kansainvälisistä tutkimuksista, jotka osoittavat samanlaista kehitystä. Tutkijat ovat huomanneet, ettei nuorten marihuanan käyttö korreloi marihuanapidätysten kanssa tai marihuanan hallussapidon dekriminalisoinnin kanssa.
Olisiko jopa niin, että marihuanan yhdistäminen epämuodikkaisiin vanhuksiin ja sen mielikuvan yhteiskuntakelpoiseksi tekeminen kapinallisuuden sijaan, ehkäisee nuorten marihuanan käyttöä?
Kartta Yhdysvaltojen kannabislainsäädännön tilasta vuonna 2010:
Lähde: Time Magazine 3.11.2011