2011 Uutiset

Maailmanlaajuinen kokaiinihuijaus

Tilastotiede on siitä erikoinen tiede, että se tuottaa luotettavan näköistä faktaa oli kyseessä sitten kolikon heitto tai huumesota. Tilastotiede on arvovapaata tiedettä siinä mielessä, ettei se ota kantaa siihen, onko kolikko painotettu tai huumesota oikeutettu.

Kriminaalivalvonnan olemassaolo oikeutetaan takavarikoilla, joiden perusteella kaikki huumesodan perustoimijat eli YK:n huumetoimisto (UNODC) ja USA:n Valkoisen talon huumetoimisto (ONDCP) perustelevat toimintansa, olemassaolonsa ja valtavat budjettinsa.

Vuosittain ilmestyvissä raporteissa huumesodan edistyminen kuvataan takavarikkotilastoilla, takavarikoiden maantieteellisellä jakautumisella, eri huumeiden mukaan jaoteltuina ja takavarikoiden kehittymistä kuvaavilla aikajanoilla.

Takavarikot ovat ainoa luotettava fakta huumesodan perusteluissa, koska kieltolaista seuraa se, että kasvatus, jalostus, salakuljetus, myynti, hallussapito ja käyttö ovat kiellettyä toimintaa ja niiden arviointi on luonnollisesti täysin sattumanvaraista.

Narcoleaks vastaan Valkoisen talon huumetoimisto ja UNODC

USA:n ja YK:n arviot Kolumbian kokaiinituotannon kehityksestä
Italialaisen kansalaisjärjestön Narcoleaksin suorittaman tutkimuksen perusteella maailmassa takavarikoidaan enemmän kokaiinia kuin tuotetaan. Narcoleaksin kokoamien tietojen mukaan tänä vuonna joulukuun alkuun mennessä maailmassa takavarikoitiin 734,8 tonnia kokaiinia ja vuoden loppuun mennessä määrä voisi olla 744 – 794 tonnia. USA:n virallisen arvion mukaan maailmassa tuotetaan 700 tonnia ja YK:n huumetoimiston UNODC:n arvion mukaan 865 tonnia kokaiinia.

Sekä Valkoisen talon huumetoimisto että YK:n huumetoimisto ovat yllättäen ottaneet kantaa Narcoleaksin laskelmiin, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että Narcoleaks on osunut arkaan paikkaan eli huumesodan perustelujen paikkansapitävyyteen.

Kokaiinitakavarikkojen kehitys Kolumbiassa
Obaman hallinto kiistää väitteen tilastokikkailusta tai salaliitosta:

1. Takavarikoitu kokaiini on jatkettua, jolloin sitä ei voi verrata sen tuotantoarvioihin

2. Huumeiden salakuljettajat toimivat salaa ja siksi kirjanpito on vaikeaa

3. Läpikulkumaiden kautta kulkevat kokaiinierät voivat olla valmistettu edellisenä vuonna.

Selitys kuulostaa järkevältä: yhdestä tonnista puhdasta kokaiinia tulee kaksi kun siihen lisätään tonni jatketta. Narcoleaks julkaisi 8.12 vastineen, missä se kumoaa Valkoisen talon huumetoimiston antamat selitykset. Lisäksi Narcoleaks esittää, kuinka USA:n virastojen esittämät tiedot ovat pahasti ristiriidassa keskenään. USA:n rannikkovartiosto arvioi pelkästään Yhdysvaltoihin suuntautuvan salakuljetuksen olevan 770 tonnia, mikä ylittää Valkoisen talon arvion koko maailman tuotannosta.

YK:n ja USA:n arviot kokaiinin kokonaistuotosta ja takavarikot
Ongelma kietoutuu yhteen maahan: Kolumbiaan. USA on käyttänyt miljardeja Kolumbian militarisoimiseen huumekaupan vastaisen Plan Colombia -operaation nimissä. USA ja YK esittävät hieman erilaisia lukemia omissa kaavioissaan, mutta molempien mukaan huumesota Kolumbiassa on onnistunut, mistä ainoana todisteena esitetään vuosi vuodelta laskevat arviot kokaiinin tuotannosta Kolumbiassa.

Oikeiden takavarikoitujen tonnien määrä on kuitenkin kasvanut tasaisesti Kolumbiassa ja ylittää tällä hetkellä sekä USA:n että YK:n arviot Kolumbian kokaiinin tuotannosta. Kolumbian voidaan arvioida tuottavan tällä hetkellä 2500 – 3000 tonnia kokaiinia vuodessa, mikä ylittää kolminkertaisesti viralliset arviot kokaiinin kokonaistuotannosta koko maailmassa!

Tämän tosiseikan alleviivasi vain pari viikkoa sitten Kolumbiassa löydetty kokaiinilaboratario, joka kykeni tuottamaan 500 – 800 kiloa kokaiinia päivässä. Tämä laboratorio yksinään olisi pystynyt tuottamaan vuodessa sen määrän, mitä USA arvioi Kolumbian tuottavan vuodessa.

Lähde: Narcoleaks 7.12.2011, 28.6.2011 ja 11.6.2011, ONDCP 7.12.2011, Flarenetwork 11.11.2010, UNODC: World Drug Report 2011

Korruptoituneet huumevirkamiehet myyvät takavarikot eteenpäin

Lähde: Euroweekly 22.11.2011

Malagassa Espanjassa varkaat olivat viikonlopun aikana vieneet takavarikoitujen huumeiden varastosta 500 kiloa kokaiinia ja ”hieman heroiinia”. Varastossa olisi ollut myös hasista, mutta tämän takavarikon suorittajille kelpasi vain arvokkaampi aine, arvoltaan yli 10 miljoonaa euroa.

Asiaa tutkiva poliisi on varma ”sisäpiirin työstä”, koska takavarikoijat tiesivät varaston sisällön, ettei sitä vartioitu kuin virka-aikana ja ettei varaston turvajärjestelmä sattui olemaan epäkunnossa.

Huumesodassa takavarikoidaan tonneittain huumeita. Niitä myös hukataan tonneittain, kuten tästä uutisesta käy ilmi. Arviot takavarikoidun huumeen määrästä verrattuna koko huumekauppaan vaihtelee alle 1%:sta kymmeneen prosenttiin. Jotta takavarikoinnilla olisi jotain merkitystä järjestäytyneen rikollisuuden tukahduttamisessa, pitäisi huumekaupasta takavarikoida kuitenkin yli 50%. Kuten YK:n ja USA:n esittämät viralliset luvut osoittavat, ei yli 100% takavarikotkaan ole saaneet kokaiinia pois markkinoilta tai edes hintoja nousemaan.

Korruptio esitetään usein johonkin kulttuuriin kuuluvana väistämättömänä kansanpiirteenä. Huumekauppa korruptoi yhteiskunnan huumerikollisten lahjoessa alipalkattuja virkamiehiä ja hallinnon huippua huumekaupan suurilla voitoilla. Suuriin voitelurahoihin tottuneet virkamiehet alkavat vaatia muistakin tekemisistään yhä suurempia korvauksia ja pian kaikki ovat mukana tässä korruptioketjussa. Mikään kansallinen kulttuuri ei ole este rahan korruptoivalle voimalle.

Huumekoirat paljastavat huumelasteja

Eddie
Suomessa uutisoitiin huumesodan menestystarinana juttua, kuinka suomalaiset huumekoirat löysivät ”jättiläismäisen huumelastin”. Suomalaiset rajakoirat Eddie ja Aku haistoivat 3,5 tonnin hasislastin työkeikallaan Espanjassa viime kesänä. Suomalaiselle rajaviranomaiselle ja suurelle yleisölle kyse oli varmaan hyvin poikkeuksellisesta lastista. Olisi ehkä kannattanut lisätä uutiseen kyseisen lastin lähinnä paljastaneen, millaisessa mittakaavassa kansainvälinen järjestäytynyt huumeiden salakuljetus toimii tällä hetkellä.

Suomalainen rajapoliisi arvioi takavarikoidun lastin hinnan olevan ”katukaupassa” 26 miljoonaa euroa. Eddien, Akun ja saattajiensa Espanjan matkan jälkeen varastosta, missä takavarikoituja huumeita säilytetään, vietiin 500 kiloa kokaiinia ja ”hieman heroiinia”. Tätä uutista ei Suomessa kerrottu.

Huumekoirien tärkein tehtävä onkin pitää koko tämän sirkuksen kustantava suuri yleisö tyytyväisenä: huumeiden vastaisessa mainoksessa lukijan silmään hellyttävästi tuijottava koiranpentu saa järjen pysähtymään ratkaisevalla hetkellä, kun pitäisi muodostaa joku oma mielipide.

Lähde: HS 16.8.2011

Vastaa