Virgin-yhtiön johtaja Richard Branson esiintyy Britannian parlamentin alahuoneen sisäasiain komitean kuultavana edustaen korkeatasoista kansainvälistä Global Commission on Drugs Policy -järjestöä. Hän aikoo puolustaa huumeiden käytön dekriminalisointia komitealle sen aloittaessa tutkimuksensa huumepolitiikasta.
Bransonin ohella tiistaina 24.1. komitean kuulemistilaisuudessa Global Commissionia edustaa Sveitsin entinen presidentti Ruth Dreifuss. Global Commission julkaisi viime vuonna raporttinsa, jossa osoitettiin, kuinka huumesota on hävitty ja suositeltiin kannabiksen ja mahdollisesti muidenkin huumeiksi luokiteltujen aineiden laillistamista.
Komitea kuulee myös brittiläistä huumepoliittista ajatushautomoa Drug Policy Commission, jonka johtaja Dame Ruth Runciman antaa lausuntonsa komitealle. Komitea matkustaa myös Etelä-Amerikkaan osana tutkimustaan.
Alahuoneen komitean puheenjohtaja Keith Vaz kertoi odottavansa Bransonin ja Dreifussin esittävän Global Commissionin näkökulmia huumesodan epäonnistumisesta ja dekriminalisoinnista.
”Huumeet voivat olla hyvin ristiriitainen keskustelun aihe, mutta me toivomme tämän olevan alku tasapainoiselle ja järkevälle tutkimustyölle”, Vaz kertoi.
Komitean tarkoituksena on tutkia huumepolitiikkaa hyvin laajasti selvittäen huumelainsäädännön uudistamista, dekriminalisaatiota, huumeluokittelua, ”laillisten huumeiden” kasvavaa käyttöä sekä hoito-ohjelmien tehokkuutta. Komitean raportin pitäisi olla valmis vuoden loppuun mennessä. Edellinen huumepolitiikkaa selvittänyt komitean raportti vaati hallitusta harkitsemaan laittomien huumeiden laillistamista ja valvontaa, ja yksi näitä vaatimuksia 10 vuotta sitten kannattanut komitean jäsen on Britannian nykyinen pääministeri David Cameron.
Uuden komitean suorittamat todistajien valinnat ovat herättäneet toiveita huumepolitiikan muutosta ajavien piirissä, että se päätyisi suosittelemaan Britannian huumepolitiikan remontointia. Joidenkin asiantuntijoiden keskuudessa on myös herännyt huoli siitä, että keskittyminen julkisten henkilöiden ajamaan dekriminalisaatiokampanjaan vie huomion pois joistakin akuuteista ongelmista.
Huume- ja alkoholihoitojen erillinen budjetointi loppuu Iso-Britanniassa vuonna 2013 ja terveysalan ammattilaiset ovat huolissaan tämän vaikutuksesta riippuvuuden hoitamiseen. Terveys-, sisä- ja oikeusministeriöissä ollaan huolissaan tästä muutoksesta.
”Aikooko komitea keskittyä vain dekriminalisaatioon, vaikka kiireellisempi ongelma on se, mitä tapahtuu ensi vuonna, jolloin paikallisviranomaisten on leikattava menojaan 25 prosentilla? Hallitus on varmaan tyytyväinen jos huomio kiinnittyy laillisiin asioihin eikä budjettileikkauksiin”, selitti yksi huumehoidon asiantuntija, joka halusi pysyä nimettömänä.
Bransonista on tullut huumepolitiikkaa uudistavan liikkeen kaunopuheinen edustaja. Viime vuonna pitämässään puheessa hän kertoi: ”Komissiomme on tuonut esille sen, että huumeriippuvuuden dekriminalisoineissa maissa rikollisuus ja riippuvaisten lukumäärä ovat laskeneet ja kansanterveys on kohentunut.
Hän on tuonut esille Portugalin antaman esimerkin, missä huumeiden hallussapito ja käyttö dekriminalisoitiin vuonna 2001. Portugali on onnistunut vähentämään huumeiden käyttäjien lukumäärää varsinkin nuorten keskuudessa perustamalla klinikoita, joissa heroiinin käyttäjille on tarjolla neuloja, metadonia sekä vieroitushoitoja.
Lähde: Guardian 19. ja 21.1.2012
Viisas ihminen oppii virheistään
Daily Telegraph -lehti julkaisi juuri ennen Richard Bransonin kuulemista huumekomitean edessä hänen mielipidekirjoituksensa. Siinä Branson toteaa huumesodan epäonnistuneen samalla tavalla kuin alkoholin kieltolaki USA:ssa 1920-luvulla.
”Kuluneen 50 vuoden aikana tähän kamppailuun on tuhlattu yli biljoona dollaria ja tuloksena on vain ja ainoastaan huumeiden käytön lisääntyminen, ylikansoitetut vankilat, miljardien dollareiden, puntien ja eurojen verorahojen tuhlaus ja hyvinvoivat rikollisjärjestöt. Nyt tarvitaan uusia lähestymistapoja.
Kaiken liike-elämässä kokemani menestyksen jälkeen olen myös oppinut sen, että kun asiat menevät pieleen, yritän selvittää miksi ja löytää paremman tavan hoitaa asia. Huumesota on epäonnistunut yritys. Me tarvitsemme rohkeutta ottaa oppia epäonnistumisesta ja mennä eteenpäin.”
Lähde: Daily Telegraph 23.1.2012