2012

Tutkimus: kannabis lisää heikkolahjaisten luovuutta

Akuutti kannabispäihtymys lisää skitsotyyppiselle persoonallisuushäiriölle tyypillisiä ajatusmalleja, joita esiintyy luonnostaan erityisesti luovilla yksilöillä. Luovuuden ja kannabiksen käytön yhteydestä on keskusteltu viime aikoina paljon ja Yhdysvalloissa on jopa ehdotettu lääkekannabiksen määräämistä ns. kirjoituskammoon (writer’s block).

Maailman tunnetuimpiin kirjailijoihin kuuluva Stephen King on ylistänyt kannabiksen vaikutuksia
Aiemmissa tutkimuksissa kannabiksen vaikuttavan aineen, THC:n, on havaittu parantavan koehenkilöiden verbaalisia kykyjä annosriippuvaisesti (Curran, Brignell, Fletcher, Middleton, & Henry, 2002).  Eisenman, Grossman ja Goldstein puolestaan huomasivat jo vuonna 1980, että mitä useammin henkilö kertoi käyttävänsä kannabista, sitä paremmin hän pärjäsi luovuutta mittaavassa kyselytutkimuksessa (Personal Opinion Survey).

Skitsotyyppinen häiriö tai skitsotyyppinen persoonallisuus on psykiatrian alaan kuuluva diagnoosi, joka tarkoittaa persoonallisuushäiriön ja skitsofreenisen psykoosin välimuotoa. Vaikka vielä ei olekaan täysin selvää millä mekanismilla kannabis lisää luovuutta, pidetään nyt mahdollisena, että juuri ohimenevien skitsotyyppisten häiriöiden lisääntyminen akuutin kannabispäihtymyksen aikana on tämän ilmiön taustalla.

Vahvistusta tälle olettamalle antoi Lontoon yliopiston ja Beckley-säätiön Consciousness and Cognition –lehdessä julkaistu tutkimus. Tutkimukseen otettiin mukaan 116 henkilöä, jotka testattiin ensimmäisenä päivänä kun he eivät olleet kannabiksen vaikutuksen alaisia ja seuraavana päivänä heidän poltettua kannabista. Molempina päivinä koehenkilöille tehtiin skitsotyyppistä ajattelua ja luovuutta mittaavia kokeita. Ensimmäisen päivän tulosten perusteella koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista ensimmäiseen valittiin 47 luovuudeltaan matalammalla ja toiseen 43 luovuudeltaan korkeammalla tasolla olevaa henkilöä.

Tutkijoiden mukaan kannabiksen polttaminen nosti luovuudeltaan heikkolahjaisempien koetulokset luovempien koehenkilöiden tasolle. Kannabispäihtymys lisäsi akuutteja skitsotyyppisiä psykoosin kaltaisia oireita molemmissa ryhmissä, mutta korkeamman luovuustason omaavan ryhmän tulokset eivät kuitenkaan parantuneet lähtötilanteeseen verrattuna.

Tutkimuksen päälöydös oli se, että verbaalista kykyä mittaavassa testissä akuutti kannabispäihtymys todella paransi heikkolahjaisten tuloksia: ilman kannabiksen vaikutusta tämän ryhmän koetulokset olivat merkittävästi lahjakkaiden tuloksia heikompia. Koska lahjakkaiden ryhmän tulokset eivät kannabiksen käytöllä parantuneet, olettavat tutkijat että tämä ryhmä toimi molempina testipäivinä korkeimmalla mahdollisella tasolla (ceiling level).

Tutkijat pitävät mahdollisena, että koehenkilöiden parantunut verbaalinen kyky on seurausta THC:n frontaaliaivokuoren toimintaa vapauttavista vaikutuksista. Lahjakkailla ihmisillä frontaaliaivokuori saattaa toimia vapaammin jo lähtökohtaisesti, joten kannabis ei enää paranna lahjakkaiden ihmisten verbaalista kykyä.

Vaikka kannabis lisäsi heikkolahjaisten luovuutta, tutkijat huomauttavat kannabiksella olevan myös negatiivisia vaikutuksia aivotoimintaan. Kannabiksen aiheuttama poikkeava ajattelutapa, joka mahdollistaa vapaamman assosioinnin eri asioiden välillä, vaatii materialisoituakseen järkeviksi teoiksi luovuudesta riippumatonta älykkyyttä ja normaalia ongelmanratkaisukykyä. Älykkyyden määrä voikin korreloida sen kanssa, pidetäänkö poikkeavasti ajattelevan henkilön ajatuksia luovina vai psykoottisina ja miten tuottelias henkilö tosielämässä on. Kannabiksen on havaittu myös heikentävän episodista- eli tapahtumamuistia, joka voi haitata luovien ideoiden mieleenpalauttamista kannabiksen käytön jälkeen.

Lähde: Consciousness and Cognition 7.12.2012

Vastaa