2012 Uutiset

Lukuisia laillistamisaloitteita äänestykseen Yhdysvalloissa


 

 

 

 

 

USA:n presidentinvaalien yhteydessä marraskuussa tullaan jälleen näkemään kansalaisaloitteita kannabiksen laillistamiseksi eri osavaltioissa. Ainakin Kaliforniassa, Washingtonin osavaltiossa ja Coloradossa aiotaan äänestettäväksi tuoda lakialoitteita, joissa vaaditaan kannabikselle samanlaista valvontaa ja verotusta kuin alkoholille.

Washingtonin osavaltion viranomaiset ilmoittivat, että siellä esitetty lakialoite on saanut taakseen riittävän määrän allekirjoituksia päästäkseen vaaleihin äänestettäväksi. Coloradossa ääntenkeruu oli vielä tätä kirjoitettaessa kesken.

Lakialoitteiden kannattajat ovat valmistautuneet käyttämään miljoonia dollareita asiansa ajamiseen marraskuun vaaleissa, joissa odotetaan korkeaa osallistumisprosenttia varsinkin nuorten keskuudessa presidentinvaalien ollessa yleensä suosituimmat vaalit.

”Äänestysaktiivisuuden kannalta tämä on paras vuosi”, uskoo New Approach Washington -lakialoitteen kampanjajohtaja Alison Holcomp.

Washingtonin osavaltion laillistamisesta saama hyöty
Vaikka 16 osavaltiota sekä USA:n pääkaupunki Washington DC sallivat kannabiksen käytön lääkinnällisesti, on kannabis edelleen laiton huumausaine USA:n liittovaltion lainsäädännössä. Julkinen mielipide on myös vahvasti jakaantunut täydellisen laillistamisen eduista.

Kaliforniassa lakialoite kannabiksen laillistamiseksi hävisi vuonna 2010 osittain siksi, että sen tuotannon ja myynnin järjestäminen jäi äänestäjille epäselväksi.

Sen jälkeen USA:n oikeusministeriö on hyökännyt Kalifornian, Washingtonin ja muiden osavaltioiden lääkekannabisoperaatioiden kimppuun ratsaillen myyntipisteitä, kasvatuslaitoksia ja uhkaillen kiinteistöjen omistajia huumesyytteillä.

Washingtonin osavaltion lakialoitteen kannattajat eivät ole antaneet tämän pelästyttää, vaan he sanovat edustavansa ”aikuista” lähestymistapaa laillistamiseen.

Myynti sallittaisiin vain yli 21-vuotiaille ainoastaan kannabista myyvissä kaupoissa, joita valvoisi osavaltion alkoholin valvontavirasto, joka valvoisi samalla kasvatusta ja jalostusta. Päihtyneenä ajamista sääteleviä lakeja muutettaisiin kattamaan myös THC:n valvontaa liikenteessä.

Coloradossa on lääkekannabiksen valvontajärjestelmä, jossa on yli 80 000:n lääkekannabisluvan saaneen potilaan tiedot sekä säännöt lääkäreiden ja kannabiksen jakelijoiden toiminnalle. Myös Coloradossa laillistamisen kannattajat painottavat järkevän valvontajärjestelmän tärkeyttä.

”Coloradossa äänestäjien ei tarvitse pinnistää mielikuvitustaan niin paljon kuin muissa osavaltioissa, koska he ovat jo nähneet, että kannabista voidaan valvoa eikä se aiheuta merkittäviä ongelmia”, kertoo Coloradon Campaign to Regulate Marijuana Like Alcohol -kampanjan edustaja Mason Tvert.

Peter Lewis
Washingtonin osavaltiossa kampanjan järjestäjät ovat keränneet jo yli 1,1 miljoonaa dollaria, joista 250000 dollaria tulee Progressive Insurance vakuutusyhtiön omistajalta Peter Lewikseltä.

Puolueettoman Washingtonin yliopiston ylläpitämän Washington Poll -tutkimuslaitoksen tutkija Loren Collingwood on sitä mieltä, että lakialoite saattaa mennä läpi, mutta sen kannattajien pitää kerätä 2 – 4 miljoonaa dollaria kilpailukykyisen kampanjan toteuttamiseksi.

Yliopiston tekemän mielipidemittauksen mukaan 48% osavaltion kansalaisista kannattaa kannabiksen laillistamista, mutta kyselyn aikana ei vielä ollut olemassa mitään tiettyä lakialoitetta.

”Jos nuoret äänestäjät tulevat joukolla mukaan kuten vuonna 2008, voi lakialoite mennä läpi. Mutta yhtä hyvin voi olla, etteivät he sallistu samassa mittakaavassa”, Collingwood mietiskelee.

Valtakunnallinen muutos

Kannabiksen kannattajat ovat jo vuosikymmeniä inttäneet kieltolain epäonnistuneen ja ainoastaan rikastuttaneen huumekartelleja, aiheuttaneen käyttäjien satunnaista jahtaamista ja riistäneen hallitukselta merkittävän verotulojen lähteen.

Viime vuonna julkistetun mielipidemittauksen mukaan 50% USA:n kansalaisista kannattaisi kannabiksen laillistamista, mikä on merkittävä nousu vuoden 2006 36%:sta ja merkitsee tilanteen kääntyneen kannattajien eduksi.

Saman mittauksen mukaan 18 – 29 vuotiaista 62% kannattaa laillistamista ja nuoren sukupolven asenteet vaikuttavat yleisen asenteen muuttumiseen.

”Useat tekijät vahvistavat sitä vaikutelmaa, että Washingtonin ja Coloradon lakialoitteilla on paremmat mahdollisuudet voittaa kuin yhdelläkään aikaisemmalla aloitteella”, kertoo Drug Policy Alliancen johtaja Ethan Nadelmann.

”Mutta silti vaikka molempien osavaltioiden äänestäjien enemmistö kertoisi kannattavansa laillistamista, tiedämme, että viime tingassa aina joku pelästyy tai hermostuu muutoksen mahdollisuutta”, hän jatkaa.

Lakialoitteilla on myös vastustusta

Laillistamisen vastustajat väittävät puolestaan, että laillistaminen edistää riippuvuutta aiheuttavan huumeen käyttöä, mikä on yhdistetty lyhytaikaisen muistin heikkenemiseen ja muihin käyttäytymishäiriöihin.

”Laillistaminen ei ole hyväksi osavaltioille eikä niiden asukkaille, ja taatusti se ei ole hyvä asia noiden osavaltioiden lasten tulevaisuuden näkymille”, sanoo Floridassa päämajaansa pitävän Drug Free America Foundationin johtaja Calvina Fay.

Coloradon yliopiston viime vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan liki 50% huumehoito-ohjelmassa olleista nuorista oli ainakin kerran saanut kannabista joltakin lääkekannabisreseptin haltijalta.

Paikallista vastutusta

Laillistamisen kannattajille lääkekannabiskauppa on ollut ristiriitainen asia. Kannabiskauppoja arvostelevat sanovat niiden palvelevan sairaiden lisäksi myös viihdekäyttäjiä, joilla ei ole todellista lääketieteellistä syytä kipujen ja selkävaivojen valittamisesta huolimatta.

Washingtonin osavaltiossa 30 – 40 kaupunkia on julistanut osavaltion lain sallimien lääkekannabiskasvattamojen toimintakieltoja. Joissakin kaupungeissa lääkekannabiksen myynti koetaan kiusallisena.

Lakimies Peter Holmesin mukaan Seattlessa sen sijaan on avattu yli 100 kannabiskauppaa. Hän kannattaa täysmittaista laillistamista.

”Tällä hetkellä koemme täällä Seattlessa hivenen epäreiluna sen, että meidän ollessa suvaitsevaisia samalla kun muualla ei olla, on Seattlesta tullut koko osavaltion lääkekannabiksen jakelija eikä ainoastaan kaupungin oman väestön,” Holmes sanoo.

Washingtonin osavaltion kampanjan johtaja Holcomb tietää, että jotkin äänestäjistä pitää suurinta osaa lääkekannabiksen käyttäjistä laittomina viihdekäyttäjinä. Mutta hän sanoo kampanjan kääntävän argumentin ylösalaisin sen yrittäessä vakuuttaa laillistamisen ajavan koko osavaltion etua.

Myös Coloradossa halutaan kohdella kannabista kuin alkoholia

Marihuanan kannattajat ovat vuosia väittäneet, että se on turvallisempi päihde yhteiskunnalle ja yksilölle kuin alkoholi. Coloradon lakialoite ”valvo marihuanaa kuten alkoholia” pistää kuitenkin molemmat samaan lauseeseen.

Kun tiedetään alkoholin pitkä ja pahamaineinen historia – kymmeniä tuhansia kuolleita vuosittain ja yhteiskunnalliset ongelmat päälle – marihuanan kannattajat tiedostavat, että riskinä voi olla kampanjan näyttäminen liiaksi vanhan rommin nuoleskelulta.

”Miksi siis lisätä vielä yksi haitta? Mutta me emme lisää haittoja vaan tarjoamme vaihtoehdon”, selittää kampanjan johtaja Mason Tvert.

”Laillistamisen tarkoituksena on parantaa yhteisöjen turvallisuutta saattamalla marihuana valvonnan piiriin pois laittomilta markkinoilta ja alaikäisten ulottuvilta eikä tehdä siitä helpommin saatavaa.”

Coloradossa ja Washingtonin osavaltiossa keskustelu perustuu ajatukseen, että marihuanasta on tullut tuttu juttu keskiverto kansalaiselle. Lääkekannabis on jo laillista molemmissa osavaltioissa. Mutta vastustajien mielestä marihuanan hyvä maine voi olla kaksipiippuinen asia.

Varsinkin Coloradossa lääkekannabiksen jakelupisteiden määrä on räjähtänyt kuluneiden parin vuoden aikana. Yli 88 000:lla Coloradon asukkaalla on tuoreiden tietojen mukaan jo lääkekannabislupa. Nuoret 20 – 30-vuotiaat miehet ovat tässä joukossa yliedustettuina kärsien lääkärien kirjoittamien reseptien mukaan kovista kivuista.

Monissa Coloradon maakunnissa lääkekannabiksesta on keskusteltu kiivaasti – ja kielletty sen käyttö. 85 Coloradon maakuntaa on kieltänyt jakelupisteen perustamisen tai viivyttää sellaisen avaamista kansanäänestyksissä tai paikallisvaltuuston päätöksillä.

Laillistamisen arvostelijat sanovat, että lääkekannabiksen kasvatus ja lääkkeen vuotaminen viihdekäyttöön ennakoi niitä vaaroja, joita seuraisi sen saatavuuden lisääntymisestä. Washingtonissa lakialoite muuttaisi vain lakia, mutta Coloradossa se vaatii osavaltion perustuslain muutosta.

”Tämä olisi osavaltion tekemä petos. Nyt kymmenet tuhannet ihmiset valehtelevat lääkäreille, että heillä on vaikeita sairauksia”, kertoo Coloradon oikeusministeri John W. Suthers, joka on tiukka lääkekannabiksen vastustaja.

Tekopyhyys ja lain rikkominen ovat suuria ongelmia

Alkoholikieltolaki aiheutti väkivaltarikollisuuden lisääntymistä siinä missä huumekieltolaki nykyään
Laillistamisen kannattajat ovat myös sitä mieltä, että lääkekannabiksen laillistaminen on aiheuttanut väärinkäytöksiä ja että monet äänestäjät ovat vihaisia siitä, miten tilanne on kehittynyt. Mutta tämä on juuri se ongelma, mikä pitäisi korjata laillistamalla kannabis.

Laajojen ihmisjoukkojen käyttämän päihteen kieltäminen tai huono valvontajärjestelmä on tuomittu epäonnistumaan. Alkoholin kieltolaki 1920-luvulla aiheutti salakapakoiden ja korruption leviämisen. Sama tapahtuu nyt marihuanan osalta.

”Kansalaiset eivät pidä tekopyhyydestä ja lain rikkomisesta”, selittää Washingtonin lakialoitekampanjan johtaja Alison Holcomp.

Tekopyhyys yhdistää alkoholin ja marihuanan kieltolakia. Miljoonat ihmiset rikkoivat lakia Al Caponen aikana ja miljoonat tekevät sitä marihuanan kanssa tällä hetkellä.

”Juuri tällaista kieltolaki ruokkii. Pystymme välttämään tämän menemällä eteenpäin eikä taaksepäin”, Holcomp täsmentää.

Vuoden 2010 Kalifornian äänestyksen aave, jolloin äänestäjät hylkäsivät laillistamisen, sekä Coloradon äänestys vuonna 2006 samoin tuloksin, häilyvät tämän vuoden keskustelun taustalla. Laillistajien keskuudessa on myös rajankäyntiä. Sensible Washington -ryhmä väittää, että lakialoitteen hyväksyminen voi luoda väärää turvallisuuden tunnetta, koska hallussapito on edelleen rikos liittovaltion lainsäädännössä.

Ryhmä vastustaa myös lakialoitteen sisältämää päihtyneenä ajamisen kieltämisen mallia, koska se ei heidän mukaansa mittaa suorituskyvyn heikkenemistä. Melkein kaikki lääkekannabista käyttävät saattavat antaa positiivisen tuloksen jopa päiviä lääkekannabiksen käytön jälkeen.

”Olemme huolissamme siitä, että syyttömät ihmiset voivat saada tuomion ja jäävät vaille oikeusturvaa. Tämä asia on itse asiassa aiheuttanut kieltolain vastaisen liikkeen hajaantumista osavaltiossamme”, Sensible Washington -ryhmän jäsen Troy Barber kertoo.

Coloradossa asiat ovat kehittyneet huomattavasti kuluneiden kuuden vuoden aikana edellisen kansanäänestyksen jälkeen. Lääkekannabiksen toimittajilla on nyt paljon enemmän rahaa kampanjointiin verrattuna vuoden 2006 äänestykseen, jolloin asialla ei ollut juuri lainkaan rahaa takanaan. Nyt suurin osa heistä kannattaa lakialoitetta, kertoo Coloradon kannabiskauppiaiden liiton puheenjohtaja Jason Lauve. Osavaltion saamat verotulot lääkekannabiksen myynnistä ovat kasvaneet merkittävästi: vuonna 2010 ne olivat 2,2 miljoonaa dollaria, mutta vuonna 2011 jo 5 miljoonaa dollaria.

Osavaltioiden itsemääräämisoikeutta ajava liike, jonka mukaan osavaltioiden päätökset ylittävät liittovaltion lainsäädännön – mihin kuuluu useita libertaareja ja Tea Party -ryhmiä – tuo omat kiemuransa tähän sekoitukseen.

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Teksasin kongressiedustaja Ron Paul puolustanut kampanjassaan sitä kantaa, että osavaltiot saavat päättää huumelaeistaan.

”Mielestäni liittovaltion huumesota on täysin epäonnistunut. Miksi emme saisi käsitellä huumeita kuten alkoholia? Alkoholi on tappava huume”, Paul kysyi taannoin vaaliväittelyssä.

Kalifornia: 62%:n kannatus

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 62% Kalifornian asukkaista kannattaa lakialoitetta, joka laillistaisi kannabiksen kuten viinin, mikä saattaa houkuttaa suuria lahjoituksia rikkailta hyväntekijöiltä vuoden 2012 laillistamiskampanjaan.

80% vastaajista oli lisäksi samaa mieltä väittämän ”osavaltioiden ja liittovaltion huumelait ovat vanhanaikaisia ja epäonnistuneita, ja siksi meidän tulee omaksua uusi näkökulma, joka sopii tähän aikaan” kanssa.

Steve Kubby
Nämä korkeat lukemat ovat saaneet lakialoitteen Regulate Marijuana Like Wine Act 2012 (RMLW) kampanjoijat innostumaan.

”Tämä tarkoittaa sitä, että äänestäjillä on hyvä vaikutelma kannabiksen valvonnan järjestämisestä viinin tapaan. Äänestäjät pitävät ehdotuksesta, koska he ovat nähneet sen toimivan viinin suhteen. Jos asiat järjestettäisiin marihuanan osalta samalla tavalla, se toimisi myös”, väittää kampanjan johtaja Steve Kubby.

Kubbyn mukaan hyvät lukemat miepipidemittauksessa voivat muuttua suuriksi lahjoituksiksi, mikä auttaisi aloitteen saattamisessa äänestäjien ratkaistavaksi marraskuussa.

”Suuret lahjoittajat ovat ihmisiä, jotka pistävät rahansa likoon vain varmoihin kohteisiin, siksi he ovat rikkaita. Heille yli 60 prosentin tulos antaa luottamusta siihen, että heidän rahansa menee hyvään kohteeseen ja että sillä saavutetaan voitto. Korkein Proposition 19 -aloitteen mielipidemittauksissa saama kannatus oli 52 prosenttia ja nyt olemme jo saavuttaneet 62 prosentin rajan.”

Kubby on jo ollut yhteydessä mahdollisiin lahjoittajiin: ”He ovat innostuneita tästä tuloksesta ja tutkivat tilannetta parhaillaan. Kolme miljardööriä tutkii lähettämäämme kerjuukirjettämme. Keräsimme 138 000 dollaria muista lähteistä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä ja tähtäämme uskottavan kampanjan luomiseen.”

”Raha on ratkaiseva tekijä lakialoitekampanjan menestykselle, koska niin monen allekirjoituksen saamisessa ei voi turvautua yksinomaan vapaaehtoisiin. Tällaisten allekirjoitusmäärien saamiseksi pitää olla agressiivinen ja ammattimainen. Meidän pitää aina jossain vaiheessa turvautua suuriin lahjoittajiin suurten allekirjoitusmäärien saamiseksi. Meillä on tällä hetkellä koossa 30 000 allekirjoitusta. Aikaisemmassa kampanjassa meillä oli koossa saman verran saadessamme rahoittajat taaksemme turvaamaan loppukampanjan.”

Samassa mielipidemittauksessa 71% oli sitä mieltä, että lainvalvontaviranomaiset käyttävät liikaa aikaa ja rahaa marihuanan vastaisten lakien valvomiseen. Ainoastaan 24% oli toista mieltä.

RMLW:n julkaiseman tiedotteen mukaan Kalifornian osavaltion oikeusministeri ”aikoo säästää useita kymmeniä miljoonia dollareita vuodessa, jotka kuluu marihuanarikollisten vangitsemiseen ja valvontaan, sekä arvioi saavansa satoja miljoonia dollareita kannabistuotteiden tuotannon ja myynnin tuomina verotuloina.”

”Ei ole toista politiikan alaa, joka olisi yhtä paljon ihmisiä syrjivä ja tuhlaisi yhtä paljon veronmaksajien rahaa”, kertoi Steve Collett lehdistötiedotteessa.

”Tämä lakialoite auttaa viljelijöitä, vähentää vankiloiden ja oikeuslaitoksen ylikuormitusta, tuottaa tuloja osavaltiolle ja vapauttaa poliisin selvittämään oikeita rikoksia.”

Kalifornian lakialoite on kerännyt laajan kannattajajoukon poliitikkoja, aktivisteja ja eri alojen ammattilaisia: aloitetta on ilmoittanut kannattavansa mm. Harvardin yliopiston psykiatrian professori Lester Grinspoon, kongressiedustaja Dana Rohrabacher, entinen kuvernööri Gary Johnson, NORML:n perustaja Keith Stroup, LEAP:n perustaja Jack Cole, kanadalainen Marc Emery ja näyttelijä Tommy Chong.

Lakialoitteita ympäri Yhdysvaltoja

USA:ssa on 50 osavaltiota, joilla kaikilla on omia lakeja ja asetuksia, jotka säätelevät kannabiksen käyttöä ja sen valvontaa. Kaikissa tapahtuu koko ajan muutoksia ja esille nousee jatkuvasti erilaisia lakialoitteita sekä mielipidemittauksia.

Arizonassa Phoenixin kaupungissa avataan 18.2.2012 osavaltion ensimmäinen kannabisapteekki, joka tulee jakelemaan alkuvaiheessa 50 kasvattajan tuottamaa kannabista sadoille luvan saaneille potilaille.

Rhode Islandissa tehdyssä mielipidemittauksessa 65% kannatti yhden unssin kannabismäärän hallussapidon rankaisemisen lieventämistä 150 dollarin pikasakoksi. Osavaltion lainsäätäjille on tulossa kaksi lakialoitetta rankaisemisen lieventämiseksi siten, että kannabiksen hallussapito ei enää johda pidätykseen eikä vangitsemiseen, vaan ainostaan sakotukseen ilman rikosrekisterimerkintää. Ensimmäisen kerran vastaavanlaisissa mielipidemittauksissa myös enemmistö republikaaneista oli lakialoitteiden puolella.

52% kyselyyn osallistuneista olisi ollut valmis laillistamaan marihuanan kuten alkoholin ja tätäkin kantaa suurin osa republikaaneista kannatti. 72% kannatti edelleen Rhode Islandissa vuonna 2009 hyväksyttyä lääkekannabislakia. Heidän mielestä kuvernööri Lincoln Chafeen pitäisi panna laki käytäntöön.

Uuden Meksikon lääkekannabislaki hyväksyttiin vuonna 2007 ylivoimaisella äänimäärällä myös republikaanien äänestäessä sen puolesta. Lainsäädännön piiriin kuuluu jo yli 5000 potilasta ja 79% osavaltion asukkaista kannattaa sitä tällä hetkellä. Tätä lääkekannabisohjelmaa aiotaan vahvistaa käsittelyyn tulleella lailla, jolla kerätyt verot ja lupamaksut kootaan erilliseksi rahastoksi niin, ettei lääkekannabisohjelmaan tarvitse sijoittaa osavaltion verorahoja. Tähän asti varat ovat menneet osavaltion terveysvirastolle.

LEAP:n Neill Franklinin vetoomus Barack Obamalle yhdessä tohtori David Bearmanin (American Academy of Cannabinoid Medicine) sekä potilas Tonya Davisin kanssa lääkekannabispolitiikan muuttamiseksi:

http://www.youtube.com/watch?v=gP5QOvkv77Y

Ruohonjuuritason toimintaa: Coloradossa toimii 40 aktivistin ryhmä, joka valmistaa Rick Simpsonin kehittämää kannabisöljyä. He suorittavat potilaskokeita sukulaisillaan ja ystävillään ja yrittävät painostaa lainsäätäjiä kehittämään lääkekannabispolitiikkaa kokemusten pohjalta. Vitamin Cannabis -dokumentti on kooste ryhmän tekemistä nettivideoista, jotka tallentavat projektin vaiheita ja Coloradon lääkekannabispolitiikan rajua muutosta viime vuosina:

http://www.youtube.com/watch?v=_7SDt4pJ_Qo

Lähde: Reuters 31.1.2012, Drug Policy Alliance, Ktar.com 2.2.2012, Marijuana Policy Project, New York Times 27.1.2012, Cannabis Culture 2.2.2012, Drug Policy Alliance 3.2.2012 ja RMLW:n tiedote 1.2.2012

Vastaa