2012

Huumehoidot, Jumalan rakkaus ja kuolema

Perulaisen Kristus on rakkaus -nimisen huumehoitokeskuksen lukittujen ovien takana pidetyt potilaat paloivat viime viikolla elävältä. Human Rights Watch -järjestön Rebecca Schleifer kirjoitti Huffington Postin artikkelissa tästä hoitolaitoksesta, jonka eristyksessä elävät potilaat joutuivat ensin uskonnollisen painostuksen, fyysisen hyväksikäytön ja lopulta tulipalon uhreiksi.

Useat kristillisen vakaumuksen mukaan toimivat järjestöt tuottavat erilaisia lääkkeettömiä hoito-ohjelmia ympäri maailmaa. Yhteistä näille ”hoidoille” on huumeriippuvaisten ihmisarvon laiminlyönti ja Jumalan armoon perustuvat hoitomuodot, joiden tehosta on yhtä paljon näyttöä kuin vapahtajamme neitseellisestä sikiämisestä.

Kristus on rakkaus -hoitolan tapaus on vain yksi esimerkki monista traagisista huumehoitokeskusten tarinoista, joissa huumehoito tarkoittaa kovaa kuria, vapauden rajoittamista ja luentoja potilaiden moraalisesta heikkoudesta, vaikka riippuvaiset tarvitsisivat lääkehoitoa ja terapiaa.

Elävältä palaminen on vieroitushoitopotilaille myös yllättävän yleistä. Venäjällä menehtyi 43 nuorta huumehoitolan asiakasta vuonna 2006, kun hoitohenkilökunta pakeni tulipaloa hyvissä ajoin jättäen huumeriippuvaiset kuolemaan lukittujen ovien ja raudoitettujen ikkunoiden taakse. Paria vuotta myöhemmin tuli pääsi irti samanlaisin seurauksin kazakstanilaisessa huumehoitolassa.

Huumeriippuvaisten tahdonvastaista kristillistä ”hoitoa” ei ole kyseenalaistettu näistä tragedioista huolimatta, vaan niitä on pidetty yksittäistapauksina. Human Rights Watchin Rebecca Schleifer toivoo Kristus on rakkaus -hoitolan palon saavan viimein eri maiden päättäjät pohtimaan sellaisten lakien ja käytäntöjen järkevyyttä, jotka mahdollistavat huumeiden käyttäjien hyväksikäytön ja pakkohoidon.

International Harm Reduction Development -ohjelma (IHMRDP) julkaisi äskettäin Hoidettu julmuudella (Treated with Cruelty) -katsauksen, joka sisältää lukuisia kertomuksia huumehoitojen varjolla tapahtuvasta hyväksikäytöstä. Ympäri maailmaa kerätyt todistukset ruoskintaterapiasta, näännyttämisestä, ketjuihin kahlinnasta ja orjatyöstä ilmentävät mitä kristittyjen ”parantajien” ns. tough love -metodi todellisuudessa tarkoittaa. Kuolemia ja vangitsemisia pidetään vain valitettavina, mutta tarpeellisina osina huumeidenvastaista taistelua.

IHMRDP:n dokumentti julkaistiin osana hanketta Campaign to Stop Torture in Health Care, jonka tarkoitus on tuoda julkisuutta sille tosiasialle, että raaka, epähumaani ja alentava kohtelu ovat terveydenhoitojärjestelmässämme paljon yleisempiä ilmiöitä kuin luulemme tai haluamme uskoa. Nämä yleiset menettelytavat ovat paitsi vastenmielisiä myös laittomia ja me pystymme halutessamme lopettamaan ne.

Kristus on rakkaus -hoitolan palo ei vaivanne ihmisiä, jotka uskovat synnin palkkana olevan kuolema. Näillä ihmisillä, jotka luottavat hakkaamisen, näännyttämisen, häpäisemisen ja lukittujen ovien parantavan huumeriippuvuuden, ei saisi olla mitään sijaa huumehoidoista käytävässä keskustelussa.

Lähde: Open Society Foundations 14.2.2012

Vastaa