USA:n liittovaltion huumepoliisi ja veroviraston virkamiehet ratsasivat ja sulkivat 2.4. Oaklandin kaupungissa Kaliforniassa sijaitsevan kannabisyliopiston, joka tunnetaan nimellä Oaksterdamin yliopisto.
Oaksterdamin yliopiston perusti vuonna 2007 Richard Lee, joka on pitkän linjan kannabisaktivisti ja itsekin selkävamman takia lääkekannabispotilas. Lee oli yksi vuonna 2010 Kaliforniassa äänestettävänä olleen lakialoitteen Proposition 19 laatijoista ja hän sijoitti 1,5 miljoonaa dollaria kampanjakuluihin. Lakialoite sai ennätyksellisen 46,5%:n kannatuksen, vaikka kuvernööri Schwarzenegger dekriminalisoi kannabiksen käytön ennen vaaleja viedäkseen pohjaa laillistamisvaatimuksilta.
Kannabisaktivistit näkevätkin liittovaltion ratsiassa poliittisia motiiveja samalla tavalla kuin kanadalaisen Marc Emeryn vangitsemisessa.
Samalla kun poliisi murtautui Oaksterdamiin järjesti yksityisestä kristillisestä Oikos-yliopistosta erotettu oppilas verilöylyn ampuen kuoliaaksi seitsemän ihmistä ja haavoittaen kolmea vain puolen kilometrin päässä. Tuskin Oaksterdamin ratsiaa tehneet poliisitkaan olisivat kyenneet pysäyttämään ampujaa, mutta poliisin prioriteettien väärä järjestys ei olisi voinut tulla tämän kirkkaammin esiin.
Ei verottamista ilman laillistamista!
Oaksterdam perustettiin vuonna 2007 kouluttamaan lääkekannabispotilaiden hoitajia ja niitä kollektiiveja, jotka tuottivat kannabista Kalifornian laillisille kannabispotilaille. Richard Lee teki oppilaitoksestaan enemmän kuin pelkän puutarhakoulun: hän loi oppiaineen, jossa oli opintokokonaisuuksia kannabisteollisuuden kaikilta osa-alueilta mukaan lukien se, kuinka pitää toimia niiden poliittisten ja laillisten esteiden kanssa, joita on luotu terveiden ihmisten kannabiksen käytön kieltämiseksi.
Lee kertoi ratsian jälkeen aikovansa lopettaa kannabisneksessä vaikuttamisen. Hänen mielestään on tullut uusien ihmisten vuoro ottaa ohjat. Hänen yhtiönsä on vararikossa hänen käytettyä rahansa laillistamiskampanjaan vuonna 2010.
”En koskaan halunnut olla ”laillistamisliikkeen johtaja”. Olen mielestäni pieni tekijä suuressa sodassa.”
Lee on myös lääkekannabispotilas ja joutuu käyttämään pyörätuolia selkäydinvamman vuoksi. Poliisi oli ensin tunkeutunut hänen kotiinsa herättäen hänet sängystä automaattiaseet esillä.
Lee oli pidätettynä vain vähän aikaa ja häntä kohdeltiin hyvin eikä paikkoja rikottu tahallisesti. Lee arvostelikin erityisesti sitä, että häntä vastaan käytetään veroviraston asettamia verovaatimuksia:
Lee valitti ettei ”liittovaltio voi syyttää samalla kertaa molemmista asioista” viitaten siihen, että hänen pitäisi maksaa veroja jostakin, mitä liittovaltio pitää laittomana. ”Ei verottamista ilman laillistamista!”
Oaksterdamin ratsia kaikkine ennakkosuunnitelmineen, varjostuksineen, työtunteineen, oikeudenkäyntikuluineen jne. aiheuttaa yhteiskunnalle vähintään 250 000 dollarin kulut. Ja mikä on sen tulos? Verotulojen ja työpaikkojen menetys, eikä taatusti lisää turvallisuutta.
Ratsiaa seuraavana päivänä Oaklandin kaupungintalon eteen kokoontui satojen ihmisten mielenosoitus. Aktivistit aikovat aloittaa Oaksterdamin toiminnan uudestaan.
Obama ajaa kannabiksen apteekkiin
Obama ratsasti vaalikampanjassaan suuren yleisön kannabiksen kannatuksella. Mielipidemittausten mukaan 70% yhdysvaltalaisista haluaa lääkekannabiksen lailliseksi ja yli 50% kannabiksen kokonaan lailliseksi. 16 osavaltiota ja pääkaupunki Washington on laillistanut lääkekannabiksen niin että laillisia lääkekannabiksen käyttäjiä USA:ssa on jo yli 300 000 ja Kaliforniassa, missä potilaita ei rekisteröidä, arviolta 750 000 – 1 125 000 reseptin saanutta potilasta.
Obaman valtakauden kaksi ensimmäistä vuotta olivatkin rauhallisia. Vuonna 2009 yleinen syyttäjä Eric Holder korosti, että oikeusministeriö jahtaa ainoastaan niitä lääkekannabiksen jakelijoita, jotka rikkovat sekä liittovaltion että osavaltion lakeja. Mm. New York Times uutisoi tämän lausunnon ”Obaman hallinto lopettaa lääkekannabiksen jakelijoiden ratsaamisen”.
Obaman hallinnon uutta politiikkaa alleviivasi vastavalitun huumetsaarin Gil Kerlikowsken antama lausunto, jonka mukaan ”emme käy sotaa USA:n kansalaisia vastaan”.
Tämän uuden politiikan sinetti oli oikeusministeriön lokakuussa 2009 julkistama ns. Ogdenin muistio, jolla ohjeistettiin liittovaltion lainvalvontaviranomaisia jättämään osavaltioiden lakeja noudattavat potilaat ja heistä huolehtivat rauhaan. Samassa muistiossa kehotettiin keskittämään toiminta lääkekannabislakeja väärinkäyttävien huumerikollisten jahtaamiseen.
Tämä oli selkeä viesti osavaltioille: liittovaltion poliisi puuttuu asioihin vain jos lääkekannabiksen jakelupiste on peite rikolliselle toiminnalle. Tämän muistion seurauksena lääkekannabiksen hyväksyneissä osavaltioissa alettiin kiireen vilkkaa antamaan toimilupia jakelupisteille, mikä toi lääkekannabikselle sen kauan kaipaamaa laillisuuden turvaa.
Kaliforniassa lääkekannabiksesta kasvoi jo 1,3 miljardia dollaria vuodessa tuottava laillinen liiketoiminnan muoto, jota Ogdenin muistio suojeli liittovaltion ratsaamiselta.
Obaman hallinnon lääkekannabiksen hyväksyminen huipentui heinäkuussa 2010, jolloin sotaveteraanivirasto hyväksyi lääkekannabiksen käytön lailliseksi hoitomuodoksi sodasta palaaville sotilaille.
Lääkekannabiksen hyväksyvän politiikan sortuminen alkoi siitä, kun liittovaltion huumepoliisin johtajaksi nimitettiin uudestaan Michele Leonhardt, joka oli jäänne Bushin kauden virkanimityksistä. Hän on vanhanaikainen kovan linjan poliisi ja lääkekannabiksen tiukka vastustaja. Vuonna 2008 hän oli saanut kritiikkiä siitä, että hänen johdollaan lääkekannabispotilaiden kimppuun käytiin samoilla menetelmillä kuin oikeiden huumekunkkujen kimppuun.
Hänen perverssit näkemyksensä tulivat julki viime vuonna kun hän lausui liki tuhannen meksikolaisen lapsen murhasta, että se on ”merkki huumeiden vastaisen sodan menestyksestä”.
Tammikuussa 2011 vain pari viikkoa Leonhartin nimityksen jälkeen DEA päivitti kotisivuillaan olevan tiedonannon ”DEA:n kanta lääkekannabikseen”, joka lähinnä kertasi Bushin kaudella esille nostetut valheet lääkekannabiksesta. DEA myös syytti George Sorosta ja muita miljardööreja lääkekannabisliikkeen tukemisesta, vaikka mielipidemittausten mukaan 70% USA:n kansalaisista kannattaa sen laillistamista.
Melkein heti tämän jälkeen liittovaltion virkamiehet aloittivat uuden sodan lääkekannabista vastaan ja ensimmäinen kohde oli Oaklandin kaupunki, jonka virkamiehet olivat laillistamassa laajamittaisen lääkekannabiksen kasvatuksen.
Suuret rahat pelissä
Aikaisemmat Obaman hallinnon lääkekannabiksen jakelua vastaan suunnatut toimenpiteet ovat jo vaikuttaneet paljon Oaksterdamin oppilasmääriin. Tämä ratsia oli suoraa painostamista laillistamisen vaatimuksia vastaan, yritys lopettaa totuuden puhuminen kannabiksesta ja pysäyttää koko ajan kasvava poliittinen liike.
Kysymys ei ole kansalaisen parhaasta, vaan veronmaksajien rahoista keskenään kamppailevien valtion virastojen määrärahojen turvaamisesta. Lääkekannabiksen hyväksyminen ja koko ajan leviävä kannabiksen dekriminalisointi ovat uhkaavasti supistaneet DEA:n toimenpidetilastoja eli niitä saavutuksia, joilla DEA hakee uusia määrärahoja. DEA ei pysynyt itselleen asettamissaan tavoitteissa, mikä puolestaan voisi johtaa määrärahojen leikkaamiseen ja henkilöstön vähentämiseen!
Suuret lääkeyhtiöt tarvitsevat vielä muutaman vuoden lisäaikaa saadakseen omat kannabislääkkeensä läpi USA:n lääkevalvontavirastossa (FDA). Coloradon ja Washingtonin osavaltion laillistamisaloitteiden häviö tämän vuoden vaaleissa tuo neljä vuotta lisää aikaa liittovaltiolle. Yhä useammat osavaltiot tulevat säätämään lääkekannabislakeja ilman oikeutta kasvattaa omat lääkkeensä.
Vuoteen 2016 mennessä Sativex ja muut lääkeyhtiöiden kannabistuotteet ovat markkinoilla. Kotikasvatuksen laillistaneet osavaltiot voivat joutua poliittisen painostuksen kohteeksi hyväksyäkseen saman.
Kannabis on lääke
DEA yrittää propagandassaan väittää, ettei kannabiksella ole lääkinnällisiä ominaisuuksia ja lääkekannabis on Troijan hevonen kannabiksen laillistamiseksi.
Kuitenkin vuonna 2003 USA liittovaltio patentoi kannabiksen vaikuttavat aineet eli kannabinoidit antioksidantteina ja hermostoa suojaavina aineina patentilla US Patent 6630507.
Patentin perusteluissa kerrotaan, että ”Kannabinoideilla on antioksidanttisia ominaisuuksia, minkä takia ne ovat hyödyllisiä hyvin erilaisten sairauksien parantamiseen, kuten tulehdukselliset ja autoimmuuniperäiset taudit. Kannabinoideilla on erityinen hermoja suojaava vaikutus aivovammoissa ja -halvauksissa sekä hermorappeumatautien hoidossa kuten Alzheimerin ja Parkinssonin taudeissa ja HIV-tartunnan aiheuttamassa dementiassa.”
Tästä kannabiksen kieltolaissa ja Oaksterdamin ratsiassa on kysymys.
Lähde: Celebstoner 6.4.2012, Yahoo News 4.4.2012, Huffington Post 3.4.2012, San Francisco Gate 3.4.2012 ja NORML 2.4.2012