2012

Obama: tämä kiikastaa huumepolitiikassa

USA:n presidentinvaalit pidetään tämän vuoden marraskuussa. Republikaanisen puolueen kandidaatiksi valikoitui mormoni Mitt Romney, jonka kanta kannabikseen on tullut hyvin selväksi: laillistaminen tai edes politiikan liberalisointi ei kuulu hänen vaaliohjelmaansa. Vaaleihin valmistautuva Barack Obama antoi haastattelun Rolling Stone -lehdelle, missä hän selitti vaalikampanjansa aikana antamiensa lupausten rikkomista.

Kysymys:

”Saanen kysyä teiltä huumesodasta. Vannoitte vuonna 2008 vaalikampanjanne aikana, ettette käytä ”oikeusministeriön resursseja osavaltioiden hyväksymien lääkekannabislakien heikentämiseen”. Julkaisimme juuri äskettäin jutun, joka osoittaa hallintonne tekevän enemmän ratsioita lääkekannabista vastaan kuin Bushin hallinto. Mikä tässä kiikastaa?”

Obama:

”Tästä kiikastaa: Tarkoitin oikeasti sitä, että me emme priorisoi lääkekannabista käyttävien ihmisten syyttämistä. En ole missään vaiheessa sitoutunut siihen, että me antaisimme avoimen valtakirjan marihuanan suurtuottajille ja myyjille – ja syynä tähän on se, että se on vastoin liittovaltion lakia. En pysty kumoamaan liittovaltion lainsäädäntöä. En voi mennä sanomaan oikeusministerille, että unohtakaa koko liittovaltion lakikirja. Voin sanoa, että käyttäkää syyttämättä jättämistä ja priorisoikaa resurssinne niin, että jahtaatte sellaisia asioita, jotka oikeasti aiheuttavat vahinkoa ihmisille. Tämän takia lääkekannabiksen käyttäjiä vastaan ei ole nostettu syytteitä.”

”Ainoa jännite on syntynyt – ja tätä on mielestäni liioiteltu – siitä, että suuren mittakaavan kaupalliset kasvatusoperaatiot lääkekannabiksen käyttäjiä varten ovat myyneet myös viihdekäyttäjille. Tällaisessa tilanteessa oikeusministeriö joutuu vaikeaan välikäteen jos sanon heille, että tämä on vastoin lakeja, mutta teidän pitää nyt kääntää poskea. Tällaista en aio tehdä. Mielestäni olisi tärkeää ja hyödyllistä käydä laajempi huumepoliittinen keskustelu. Kuluneen kolmen vuoden aikana olemme muuttaneet eriarvoisen tuomitsemisen kokaiinista ja crackista. Olemme tuoneet keskusteluun sen, kuinka pitäisi keskittyä hoitoon, ottaa kansanterveydellinen näkökulma huumeisiin ja vähentää kohtuutonta rikoslain painotusta tämän ongelman hoitamisessa. Mielestäni tämä on se keskustelu, mitä meidän pitäisi käydä.”

Obaman vastauksessa on vahvaa kiertelyn makua, koska kannabiksen käyttö on USA:ssa, kuten kautta maailman, merkittävin osa laittomien huumeiden käyttöä. Vaalikampanjassaan hän esitti selvän lupauksen siirtää kriminaalipolitiikan painopistettä pois kannabiksen ja varsinkin lääkekannabiksen jakelun kriminaalivalvonnasta.

Varsinkin lääkekannabiksen hyväksyneiden osavaltioiden viranomaiset uskoivat näin tapahtuvan. Viiden osavaltion lainsäätäjät kirjoittivat äskettäin yhteisen vetoomuksen asiasta pyytäen Obaman hallintoa jättämään ainakin lääkekannabiksen valvonta heidän kontolleen – kuten hän lupasi!

Valkoisen talon uusi 21. vuosisadan huumepolitiikka

Obaman uuden vaalikampanjan vauhdittamiseksi on USA:n liittovaltion kansallinen huumestrategia vuodelle 2012 kirjoitettu siihen muotoon, kuin Obaman hallinto olisi tehnyt jotakin ratkaisevaa.

Siinä todetaan Obaman hallinnon hylänneen vääristävä kahtiajako huumesodan ja laillistamisen välillä. Yhdysvaltojen uusi 21. vuosisadan huumepolitiikka lähtee siitä, että ”tiede on osoittanut, ettei huumeriippuvuus ole moraalin heikkoutta, vaan aivosairaus, jota voidaan ehkäistä ja hoitaa”.

Tämän korostamiseksi strategiapaperiin on liitetty kaavio, joka osoittaa hoidon ja ehkäisyn saavan vihdoin viimein karvan verran enemmän rahaa kuin kriminaalivalvonta. Tämä on kuitenkin saatu aikaan jakamalla määrärahat neljään eri alaryhmään.

Oikealla virallinen kaavio menoista, mikä näyttää siltä kuin ehkäisy ja hoito olisivat saamassa hieman enemmän rahaa kuin kriminaalivalvonta.

Vasemmalla olevassa kaaviossa budjetti on korjattu todelliseen asuunsa, jossa epämääräiset ”interdiction” ja ”international programs” ovat laitettu yhteen kriminaalivalvonnan kanssa.

On myönteistä, että Obaman hallinto virallisesti myöntää huumepolitiikan vinoutumat, mutta strategiapaperissa esitetty resurssien jako on lähinnä harhauttava manipulaatio.

Ensimmäisen kerran huumesodan aikana USA:n liittovaltio myöntää huumeriippuvuuden olevan sairaus, johon tarvitaan hoitoa. Valkoisen talon huumetsaari Kerlikowske kertasi tämän vielä omassa tiedotustilaisuudessaan:

”Sellaiset vanhanaikaiset poliitikan muodot, kuten väkivallattomien huumeiden käyttäjien joukkopidätykset ovat menneisyyden reliikkejä, joilla on sivuutettu tarve tasapainoiseen kansanterveyttä ja turvallisuutta korostavaan politiikkaan. Uuden strategiamme tarjoamat politiikan vaihtoehdot korostavat sellaisia uudistuksia, jotka perustuvat niihin todettuihin tosiseikkoihin, että huumeriippuvuus on sairaus, jota voidaan ehkäistä ja hoitaa. Emmekä me pääse eroon huumeongelmastamme pelkästään pidättämällä kaikki mahdolliset ihmiset.”

USA:ssa huumepolitiikkaan käytettävät rahat ovat kuitenkin julkista tietoa verrattuna Suomen huumepolitiikkaan, johon käytettäviä rahoja ei edelleenkään julkisteta läpinäkyvästi, vaan huumepolitiikkaa pidetään pystyssä epädemokraattisella mielipidesensuurilla.

Jimmy Kimmel vastaan Obaman kannabispolitiikka: kenenkään presidentin vaalikampanjan illallisilla ei ole naureskeltu näin leppoisasti marihuanalle:

http://www.youtube.com/watch?v=OsXCPrlEU3c

Kerlikowske yrittää selittää osavaltioiden ja paikallisviranomaisten olevan kannabispidätysten takana, vaikka DEA on näkyvästi ratsannut kannabisapteekkeja ja lääkekannabiskasvattamoja eli käytännössä käynyt kannabispotilaiden kimppuun:

http://www.youtube.com/watch?v=AS6NAF_BX-8

Lähde: Rolling Stone 25.4.2012 ja USA:n uusi huumestrategia

Vastaa