HSBC on maailman viidenneksi suurin pankki ja tällä hetkellä siihen kohdistuu vakavia epäilyjä Etelä- ja Keski-Amerikan huumekartellien rahojen pesusta. USA:n viranomaisten tutkinta on tähän mennessä vasta raapaissut rahavirtojen pintaa, mutta julkisuuteen vuodetut dokumentit kertovat syyttäjien tutkivan laajaa repertuaaria erilaisia väärinkäytöksiä.
Pankki ei muun muassa antanut minkäänlaisia ilmoituksia tapauksessa, jossa USA:n huumepoliisin agentit peiteoperaatiossa tallettivat Paraguayn pankkeihin miljoonia dollareita ja siirsivät ne HSBC:n välityksellä tileille USA:ssa.
Pankki jatkaa edelleen liiketoimintaa meksikolaisten ”casas de cambio” rahanvaihtofirmojen kanssa, joiden tiedetään toimivan yhteistyössä Meksikon huumejengien kanssa.
HSBC on itse ilmoittanut, että USA:n liittovaltion verovirasto, keskuspankki, rahoitusvalvontaviranomainen, Manhattanin syyttäjälaitos, ulkomaan rahaliikenteen valvontavirasto sekä senaatin pysyvä tutkimuskomitea tutkivat pankin valvontajärjestelmää ja että odotettavissa on jonkinasteisia rangaistuksia.
”Jatkamme yhteistyötä viranomaisten kanssa lukuisissa tutkimuksissa. Näiden tutkimuksien tiedot ovat luottamuksellisia emmekä siten voi täsmentää esitettyjä syytöksiä.”
Vuotaneet dokumentit osoittavat, että vuodesta 2005 lähtien pankki rikkoi pankkisalaisuuslakia sekä USA:n rahanpesulakeja käsitellessään varomattomasti satoja miljardeja dollareita, jotka voivat liittyä huumekauppaan, terrorismin rahoitukseen ja muuhun rikolliseen toimintaan.
USA:n viranomaiset ovat verranneet tapausta aikaisempaan Riggs Bank’in juttuun vuosina 2004 – 2005, jolloin pankkia sakotettiin 41 miljoonalla dollarilla sen rikottua rahanpesun vastaisia lakeja.
”Riggsiin verrattuna HSBC on kuin vertaisi kunnallista kaatopaikkaa ydinjätevarastoon”, valitti Länsi-Virginian osavaltion lakimies William J. Ihlenfeld USA:n liittovaltiolle jo vuonna 2010.
Dokumenteista paljastuu selkeä kuva pankista, joka on kyvytön tai haluton valvomaan sekä omaa että asiakkaidensa toimintaa.
Pankin rahanpesun vastainen yksikkö, jonka kuuluisi huolehtia siitä, että pankki noudattaa lainsäätäjien ohjeita, koki toistuvia henkilöstönvaihdoksia niin, että vuoden 2005 jälkeen sillä on ollut jo kuusi ylivalvojaa. Valvova henkilökunta joutui myös perääntymään sellaisten pankinjohtajien edessä, jotka halusivat pitää kiinni tuottoisista asiakkaista, joiden kaupankäynti muuten soitti hälytyskelloja.
HSBC:n tutkinta saattaa johtaa raskaisiin sakkoihin ja on tähän saakka merkittävin rahanpesujuttu, mitä on ikinä nostettu kansainvälistä pankkia vastaan. Tämä juttu voi vihdoin herättää julkista huomiota niihin haasteisiin, joita hallitukset ja pankit kohtaavat yrittäessään valvoa biljoonien dollarien rahavirtoja pankkien takahuoneiden operaatioissa – jotka ovat elintärkeitä kansainvälisen rahoitusjärjestelmän päivittäiselle toiminnalle tässä globaalissa maailmassa.
”USA:n pankit ovat tottuneet ohjailemaan valtavia määriä rikollista rahaa, joka on naamioitu niiden päivittäin siirtelemien biljoonien dollareiden sekaan”, totesi USA:n oikeusministeriön rahanpesua valvovan yksikön johtaja Jennifer Shasky Calvery raportoidessaan helmikuussa kongressille järjestäytyneestä rikollisuudesta.
Edellisestä ”maailman suurimmasta” huumerahan pesujutusta kului vasta pari vuotta yhdysvaltalaisen Wachovia-pankin paljastuttua meksikolaisten huumejengien rahanpesijäksi.
Banco Ambrosianon, BCCI-pankin, Wachovian ja nyt HSBC-pankin esimerkit osoittavat, että maailmanlaajuisen huumekaupan kasvaessa myös sen rahaliikenteen hoitamiseen liittyvät pankkiskandaalit kasvavat. Huumesodan kohdistuessa köyhiin maanviljelijöihin kehitysmaissa ja syrjäytyneisiin huumeiden käyttäjiin kehittyneissä maissa, selviävät nämä huumekaupan varsinaiset rahantekijät rikoksistaan rangaistuksetta.
Lähde: Reuters 3.5.2012 ja Independent 4.5.2012