2012

Uruguay kansallistaa kannabiskaupan – Latinalaisen Amerikan malli?

Uruguayn hallitus on tehnyt aloitteen kannabiskaupan kansallistamiseksi hilllitäkseen laittomaan huumekauppaan liittyvän väkivallan lisääntymistä. Siitä tulisi maailman ensimmäinen valtio, joka alkaa myymään kannabista kansalaisilleen.

Huumekauppa on kansainvälisen rikollisuuden hallinnassa, jota yritetään suitsia kansainvälisellä huumevalvonnalla eli kieltolailla. Nykyään vallitsee yhä laajempi yksimielisyys siitä, että rikoslakiin perustuva huumevalvonta eli ”USA:n malli” aiheuttaa enemmän ongelmia kuin huumeet. Tämän mallin vaihtoehtona on ollut muun muassa ”Englannin malli”, jossa lääkäreillä oli oikeus määrätä kovia huumeita niistä riippuvaisille, ”Hollannin malli”, jossa mietojen huumeiden eli kannabistuotteiden kauppa erotettiin muusta laittomasta huumekaupasta kannabiskahvilapolitiikalla sekä ”Portugalin malli”, jossa kaikkien huumeiden käyttö dekriminalisoitiin ja riippuvaisille tarjotaan hoitoa rangaistusten sijaan.

Yksikään näistä malleista ei ole ratkaissut laittoman huumekaupan perusongelmaa eli huumekaupasta saatavien voittojen joutumista järjestäytyneen rikollisuuden tileille. Nyt Uruguayssa on esitetty ”Uruguayn mallia” eli huumekaupan kansallistamista. Ensimmäiseksi siellä aiotaan kansallistaa kannabiskauppa.

”Me haluamme käydä kahden asian kimppuun samalla kertaa: toinen on huumeiden käyttö ja toinen on huumeiden salakuljetus”, kertoi puolustusministeri Eleuterio Fernández Huidobro.

”Uskomme siihen, että tiettyjen aineiden kieltolaki luo enemmän ongelmia kuin tuo aine itsessään. Murhien lukumäärä on kasvussa huumejengien selvittäessä välejään ja tämä on selvä merkki sellaisten ilmiöiden noususta, joita maassamme ei aikaisemmin ole ollut.”

Suunnitelmien mukaan hallitus alkaa kasvattamaan kannabista ja myy sitä sitten rekisteröidyille käyttäjille. Kunhan järjestelmä on alkanut toimimaan, hallitus aikoo rahastaa sillä ja sallia yksityisten yritysten kasvattaa kannabista.

Kannabiksen käyttö ja hallussapito omaa käyttöä varten ei tällä hetkellä ole laitonta Uruguayssa, mutta kasvatus ja myyminen ovat. Uusi laki veisi diilereiltä bisneksen tekemällä kannabiksen ostamisesta helpompaa, turvallisempaa ja jopa halvempaa kuin nykyisin.

Vasemmistolainen presidentti José Mujica on lähettänyt lain Uruguayn kongressille, jonka odotetaan hyväksyvän sen. Tämä laki on osa laajempaa toimenpidepakettia lain ja turvallisuuden takaamiseksi.

Jopa opposition edustajat kannattavat lakialoitetta. Keskusta-oikeistolaisen kansallispuolueen edustaja Luis Lacalle Pau kirjoitti, että ”En usko, että kannabiksen kytkeminen rahaan on ollut hyvä asia”.

Lakialoite perustuu porttiteorian hylkäämiselle. Fernández Huidobro korosti sitä, että hallitus toivoo lainmuutoksen jopa vähentävän kovien huumeiden käyttöä.

Mielenosoittajia Uruguayn parlamenttitalon edustalla Montevideossa
Uruguayn aloite on viimeisin esimerkki Latinalaisen Amerikan valtioiden kapinasta USA:n 1970-luvulla julistamaa huumesotaa vastaan. Monet Latinalaisen Amerikan valtiot ovat ilmaisseet erimielisyytensä USA:n syyttäessä niitä kokan tuottamisesta, vaikka köyhät maanviljelijät ainoastaan tyydyttävät Euroopan ja USA:n kuluttajien synnyttämää kysyntää.

”Nixonin virheellinen päätös julistaa sota, jonka huumeiden salakuljettajat ovat voittaneet, on aiheuttanut kaikki nämä onnettomuudet”, selitti Fernández Huidobro.

Meksikon presidentti Felipe Calderon on esittänyt kuluneen vuoden aikana ”markkinoihin perustuvia” vaihtoehtoja kieltolaille Kolumbian presidentin Juan Manuel Santosin kehottaessa kansainväliseen keskusteluun laillistamisesta.

Washingtonin harmiksi molemmat presidentit tulevat poliittisen jatkumon oikealta siiveltä ja he ovat olleet aiemmin huumesodan kannattajia.

Suunnitelman yksityiskohdat vielä harkinnassa

Uruguayn aloite sai laajaa julkisuutta kautta maailman jopa Suomen tiedotusvälineiden levittäessä sitä suhteellisen puolueettomaan sävyyn. Tosin lehdet toistivat kotisivuillaan absurdia tietoa, että ”Hallituksen teettämän tutkimuksen mukaan 83 prosenttia uruguaylaisista on vuoden aikana käyttänyt marihuanaa.”

Uruguayssa noin 15% kansalaisista on käyttänyt kannabista kuluneen vuoden aikana ja lisäksi noin 5% eli 150 000 on kannabiksen vakituista käyttäjää synnyttäen noin 75 miljoonan dollarin kannabismarkkinat.

Lakialoitteen käytännön yksityiskohdista on vielä epäselvyyttä. Alunperin hallitus aikoi pitää rekisteriä kannabiksen käyttäjistä. Mutta myöhemmässä haastattelussa puolustusministeri Fernández Huidobro perui tämän sanoen sen ”kuulostavan liian autoritaariselta, mitä meidän pitää välttää”.

Hänen mukaan uruguaylaiset maanviljelijät saavat lupia kannabiksen kasvattamiseksi, mutta tästä tulee myöhemmin yksityiskohtaisempaa tietoa.

”Annamme markkinavoimien päättää: parasta ja halvinta myyvä lopettaa huumeiden salakuljetuksen. Me valvomme tuotantoa maatiloilla niin, ettei salakauppaa pääse syntymään ja säätelemme myyntiä. Meidän pitää varmistaa se, ettemme vaikuta naapurimaihin eikä meitä tulla syyttämään kansainvälisen huumekaupan keskukseksi.”

Lähde: NORML blog 20.6.2012, BBC 21.6.2012, Independent 22.6.2012 ja Wall Street Journal 21.6.2012

Vastaa