2012

Britannian oikeusministeri: huumesota on hävitty

Britannian oikeusministeri Ken Clarke tunnusti huumepolitiikkaa tutkivalle parlamentin komitealle, että huumesota on hävitty ja riippuvuuden vähentämisen eteen 30 vuotta työtä tehneet ovat pettyneet kuluneiden vuosien aikana saavutettuun kehitykseen. Samalla hän kuitenkin ilmoitti, että hallitus jatkaa huumesotaa, koska virkamiehet ovat oppineet toimimaan yhdessä paremmin kuin koskaan.

Tupakkalobbarina tunnettu Ken Clarke myöntää huumesodan epäonnistuneen, mutta haluaa silti jatkaa sitä
Clarke perusteli huumesodan jatkamista sillä, että kriminalisointi ehkäisee nuorten huumeiden käyttöä – vaikka hän oli juuri kertonut sen epäonnistuneen. Clarken esille tuoma ristiriita on hyvä esimerkki byrokratiassa elävästä edistyksen harhasta: on opittu tietty toimintatapa, vaikka tulokset eivät olisikaan toivottuja eivätkä oikeuttaisi jatkamaan toimintaa.

Clarke on itse ollut mukana konservatiivihallitusten ministerinä 1980- ja 1990-luvuilla tuomassa amerikkalaista huumesotaa brittiläiseksi huumepolitiikaksi.

”Sanon rehellisesti, etten ole tavoittanut sitä suurta sisäistä ahaa-elämystä, kuinka me voisimme parantaa tuloksia. Olemme käyneet tätä sotaa 30 vuotta. Olemme yksiselitteisesti häviämässä sen. Emme ole edistyneet lainkaan.”

”Samat ongelmat tulevat vastaan yhä uudestaan, mutta en aio vaipua epätoivoon. Kokeilemme kaikkia keinoja voittaaksemme yhden yhteiskuntamme pahimmista ongelmista ja suurimmasta rikollisuuden aiheuttajista.”

”Eri ministeriöiden välinen yhteistyö on parantunut. Minä sain aikoinaan tehtäväkseni koordinoida hallituksen toimet huumeita vastaan saattamalla eri ministeriöiden tätä asiaa käsittelevät virastot yhteen.”

”Se oli täysin ajan hukkaa. Minulla ei ollut tarpeeksi arvovaltaa hallituksessa saadakseni huomiota osakseni.”

Mutta sitten Clarke toteaa: ”Hallituksella ei ole minkäänlaisia aikomuksia muuttaa huumelakeja”.

Byrokratian jatkaminen on siten tärkeämpää kuin kansalaisten hyvinvointi ja turvallisuus tai resurssien käyttäminen toimivampiin vaihtoehtoihin. Poliisi tietää itse, että ”poliisineitsyyden” voi menettää vain kerran. Sen jälkeen on enää vankilan uhka, minkä neitsyyden voi menettää senkin vain kerran.

Oikeusministeri on kansainvälinen tupakkalobbari

Kenneth Clarken tapaus paljastaa myös huumesodan taustalla vaikuttavat peitellyt edut. Clarke on toiminut British American Tobacco -yhtiön johtokunnan varapuheenjohtajana.

Vaikka Clarke oli tunnettu tupakkalobbari, nimitettiin hänet vuonna 1988 terveysministeriksi ja myöhemmin opetusministeriksi Thatcherin hallituksen loppuaikana.

Hän toimi maailman toiseksi suurimman tupakkayhtiön British American Tobaccon (BAT) johdossa vuosina 1998 – 2007, minä aikana yhtiötä syytettiin kehitysmaiden painostamisesta hylkäämään varoitusmerkinnät tupakka-askeissa, tupakan salakuljetuksen edistämisestä, yhteistyöstä Pohjois-Korean kanssa tupakan tuottamisesta kansainväliseen salakuljetukseen sekä tupakan mainostamisesta lapsille.

Clarke on myös loistava esimerkki esivallan korruptoituneisuudesta länsimaissa. Isopalkkainen Clarke nyhti Britannian veronmaksajilta vielä 480 puntaa kuukaudessa siitä, että hän ilmoitti asuvansa muualla kuin Lontoossa.

Clarke on esimerkki laillisen esivallan korruptiosta ja samanlaiset esimerkit toistuvat Suomen poliitikkojen lahjusskandaaleissa, THL:n rokotussotkuissa tai huumepoliisien kaveeraamisessa järjestäytyneen rikollisuuden kanssa, eli hyvin pienillä summilla ollaan valmiita myymään kansalaisten luottamus.

Laillistaminen tarkoittaisi yhteiskunnan valvontaan ottamista, mutta kuinka kannabiksen valvonta voidaan antaa näin helposti lahjottavissa olevien poliitikkojen ja virkamiesten käsiin?

Lähde: BBC 3.7.2012 ja Clear 4.7.2012

Vastaa