2012

Vaporisaattorit testissä: Venus vs. Volcano

Julkaisimme talvella artikkelin kannabiksen käytön haittojen vähentämisestä vaporoimalla eli höyrystämällä. Artikkelissa mainittiin suomalainen Venus-vaporisaattori, joka oli tuolloin vielä prototyyppiasteella ja toimittajamme olivat kuulleet siitä vasta huhuja.

Vaporisaattorin kehittäjät ovat rohkaistuneet saamastaan palautteesta ja alkaneet kokoamaan niitä laajemman yleisön saataville. Siksi toimituksemme päätti koeajaa laitteen, onhan kyseessä tärkeä kuluttajan tiedottaminen, jotta hän voisi tehdä valistuneita valintoja! Lisäksi kotimainen vaporisaattori sopii TuSKY:n haittojen vähentämiseen tähtäävään politiikkaan.

Paketin avaaminen oli jännittävää, sillä digitaalisen Volcanon käyttö on asettanut odotukset korkealle. Kannabiksen polttamiseen ehdollistuneiden suostuttelu vaihtamaan tapansa terveellisempään höyrystämiseen ei ole helppo tehtävä ja toimiva laite on tässä muutoksessa painonsa arvoinen kultaa. Jos siis keuhkojensa terveyttä lainkaan arvostaa.

Onhan vaporoimalla muitakin etuja polttamiseen ja varsinkin tupakan seassa polttamiseen verrattuna, mutta niistä argumentointi jätetään toiseen artikkeliin.

Venus-vaporisaattori toimii yksinkertaisella periaatteella, mutta sen käyttöohjeeseen kannattaa perehtyä tarkkaan ennen ensikokeilua. Pelkistetyn ja hyvin viimeistellyn tammikuoren alla on tekniikkaa, josta vilkkuvat värivalot antavat osviittaa.

Parin kokeilukerran jälkeen hoksasin piirtää säätönuppiin tussilla merkin pystyäkseni hahmottamaan lämpötilan säätämistä. Vedin merkin aloituspisteeseen ja säädön ulottuessa melkein kehän ympäri käytän tekstissä ilmansuuntia: säätönupin keskikohdassa se on pohjoisessa. Aloitus- tai 0-piste on lounaasta pykälän etelään ja voimakkain hehkutus vielä kaakosta ohi.

Laitteen esilämmitystä pitää odottaa reilu kaksi minuuttia, kuten Volcanon kohdalla. Letkun juuressa oleva punainen valo ja hehkutusvalo loistavat esilämmityksen aikana ja punainen valo sammuu laitteen saavutettua haluttu lämpötila. Aika on valmiiksi säädetty laitteeseen, mutta kannattaa tutustua käyttöohjeen neuvoihin ajan säätämiseksi.

Lämpötilaa ei voida höyrystäessä pitää aivan vakiona ilmavirran jäähdyttäessä laitetta. Volcano ja Venus eroavat toisistaan siinä, että Volcano puhaltaa höyryt pussiin ja Venuksesta taas pitää itse imeä höyryt silikoniletkun läpi suoraan keuhkoihin. Molemmilla tekniikoilla ja laitteilla on tällöin hyvät ja huonot puolensa.

Venus – nuppi kaakkoon!

Yrteillä ladattu pesä ja lasikupu voidaan asettaa paikalleen esilämmitystä odottaessa ja reilun kahden minuutin kuluttua voidaan aloittaa kokeilu. Muutaman kokeilukerran jälkeen havaitsin tasaisen ja rauhallisen sisäänhengityksen olevan paras tapa saada höyryä keuhkoihin. Boost-nappulan painaminen sisäänhengityksen aikana lämmittää pesää ilman virtauksen aiheuttamaa viilenemistä kompensoiden. Pesän viereen sijoitettu pieni valkoinen valo valaisee lasikuvun niin, että höyrystymistä pystyy seuraamaan silmillään, mikä on sangen näppärä keksintö.

Ohjeissa suositellaan höyryn pidättämistä keuhkoissa päinvastoin kuin poltettaessa. Tämä on aivan asiallinen ohje varsinkin vuosien savustamisen jälkeen ja pienen opettelun jälkeen se sujuu luontevasti. Höyryhän käyttäytyy eri tavalla kuin savu, kuten kaikki Volcanon pusseja ihmetelleet tietävät. Koska höyryssä ei ole nokipartikkeleita, se ei tartu keuhkokudoksiin savun tapaan, vaan höyryä täytyy kierrättää keuhkoissa ennen ulospuhaltamista. Tekniikka säästää jälleen kasvimateriaalia.

Haluttu lämpötila pitää itse etsiä ja omassa käytössä se löytyi säätönupin itäasennosta alaspäin. Nupin ollessa ääriasennossa höyry muuttui paksuksi ja erän pohjimmaiset osat olivat palaneet jo mustiksi. Oma ihannelämpötila löytyi kaakosta eli asian voisi muotoilla, että nuppi kaakkoon…

Eri kannabinoidit, eri lämpötilat

Kannabiskasvi on monipuolinen erilaisten vaikuttavien aineiden kokonaisuus ja kannabinoidien lisäksi kasvissa on runsaasti muitakin terveydelle hyödyllisiä aineita, kuten flavonoideja, terpeenejä, entsyymejä ja fytosteroleja.

Molemmilla laitteilla voi höyrystää samaa kasvierää aloittaen alhaisella lämmöllä ja lämpötilaa nostaessa kokeilla eri aromeja ja vaikutuksia. Tämä erottaa vaporoinnin täysin polttamisesta: vaporointi ei tuhoa hajuaistia, kuten polttaminen, mikä sekin on iso hyöty.

Kannabinoideilla on erilaiset höyrystymislämpötilat ja siinä suhteessa digitaalisen Volcanon etuna on lämpötilan tarkempi hallinta. Venusta ja Volcanoa rinnakkain käyttämällä arvioisin nupin asennon vääntämisen idästä kaakkoon vastaavan muutosta 170 asteesta 190 asteeseen. Tämä on vain arvio, mutta se perustuu kuitenkin laitteiden kokeilemiseen rinnakkain ja samalla yrttilajikkeella.

Huomasin Venuksella, että aluksi saattoi höyrystää nuppi idässä, jolloin sai yrttimäiset aromit ja mukavan pössiksen. Jonkin ajan kuluttua höyrystin samaa satsia nuppi kaakossa ja materiaalista irtosi jo tuhdimmin pössistä sen alkaen vaikuttaa selvemmin. Maksimilämmöllä ja boosti päällä sai osan materiaalista kärähtämään.

Kannabiskasvissa oleva THC:n esiaste THC-happo (THCa) ei ole psykoaktiivinen, vaan se muuttuu kuumennettaessa psykoaktiiviseksi THC:ksi höyrystyen 157 asteessa. Höyrystäessä käytetyt lämpötilat eivät toisaalta höyrystä kasvin kaikkia aineita, vaan esimerkiksi kannabivariinin höyrystymispiste on 220 astetta, mikä alkaa olla lähellä kasvimateriaalin syttymispistettä.

Vaporisaattori säästää aina

Volcanon pesä on isompi ja siihen voi kerralla ladata useamman pussillisen antavan satsin. Venuksen pesään laitetaan kerrallaan pienempi määrä, josta irtoaa useammat keuhkolliset. Venuksen pesää ei kannata yrittää tunkea täyteen eikä liian tiukkaan, jotta materiaali höyrystyisi läpeensä. Yksinään höyrystellessä Venus voi säästää budaa jopa enemmän kuin Volcano, mikä puolestaan säästää huomattavasti verrattuna mihin tahansa poltteluvälineeseen.

Verkkovirralla ladattava Venus on tyylikäs olohuoneen pöydän koriste kun taas Volcano näyttää tuhdilta keittiön yleiskoneelta. Verrattuna mihin tahansa polttovälineeseen (piippu, chillum, vesipiippu, kabuumi jne.) ovat vaporisaattorit helppo pitää puhtaana ja Venuksessa on vähemmän puhdistettavia osia kuin Volcanossa.

Volcanossa pesäosan voi ottaa heti höyrystämisen jälkeen pois, koska se on keraamisessa kuoressa. Venuksen pesä on terästä ja siksi polttavan kuuma heti höyrystyksen jälkeen. Mikäli haluaa ladata pesän nopeasti uudelleen, on pieni apuväline, eli pihdit, operaatiossa paikallaan. Laite viilenee parissa minuutissa, mutta kuumaa pesää ei kannata yrittää ottaa pois paljailla näpeillä.

Venus ulkokäytössä

Volcanon etuna on lämpötilan tarkka säätely, mutta käyttötekniikan erosta huolimatta Venusta oppii käyttämään aivan yhtä tyydyttävästi. Volcanon käyttö on sidottu sisätiloihin ja pussin kanssa puuhailussa on jotain koomista: se saa olon tuntumaan jotenkin potilaalta.

Venuksen akku tekee laitteesta sekä salonki- että luontokelpoisen, mikä luo uusia kokemusmahdollisuuksia. Laite toimii yhdellä lautauksella ainakin kaksi iltaa, jolloin sitä voi kanniskella mukana sisätiloissa tai luontoretkillä. Laite on uuden silikoniletkunsa, valojensa ja värilasikuvun kanssa eksoottinen desing-esine myös olohuoneen pöydällä. Toisaalta ensimmäinen luontoretki Venuksen kanssa oli samanlainen ahaa-elämys kuin ensimmäinen höyrystys, koska höyrystäminen pitää aistit avoimina. Venuksen kanssa ei ehkä lähdetä tunturivaelluksille, mutta puistoon ja rannoille se kulkee mukana suhteellisen helposti. Lasikuvulle ja oikeastaan koko laitteelle pitäisi vielä suunnitella kompakti kantolaukku.

Höyrystimenä Venus on yhtä luotettava kuin Volcano, ja mahdollisuus käyttää sitä mukana retkillä luo uusia käyttökokemuksia. Polttamisesta kannattaa siirtyä höyrystämiseen ja Venus on siihen pätevä väline. Venus on hinnaltaan halvempi kuin Volcano, mutta vaporisaattorin hankinnassa kaikki vaihtoehdot ovat silkkaa säästöä!

Venus-vaporisaattorin kotisivut

Vastaa