Tammikuussa 2012 Sundance Film Festivalin dokumenttielokuvien pääpalkinto annettiin dokumentille The House I Live In, joka kyseenalaistaa USA:n huumesotaan käyttämän biljoonan dollarin tuottamat tulokset. Miljoonien ihmisten vangitsemisesta huolimatta huumeet ovat halvempia, puhtaampia ja helpommin saatavilla kuin 40 vuotta sitten.
Dokumentti tutkii huumesodan taloudellisia, moraalisia ja muita käytännön seurauksia.
”Tarvitsemme tässä maassa aivan uudenlaista puhetyyliä, jossa huumeita käsiteltäisiin kansanterveyden eikä rikosoikeuden näkökulmasta”, selittää dokumentin ohjaaja Eugene Jarecki.
Dokumentissa kootaan yhteen monia hyvin tunnettuja argumentteja huumesotaa vastaan vähemmän tunnetujen kanssa ja perustellaan niillä näkökulma, jonka mukaan USA:n politiikka on sotaa yhteiskunnan alinta sosiaaliluokkaa vastaan.
Eugene Jarecki käyttää dokumentissa kohteena Nannie Jeteriä, vanhaa etelävaltioissa syntynyttä afroamerikkalaista isoäitiä, joka oli Jareckien perheessä palvelijana Eugene Jareckin lapsuudessa. Jeterin perheen vaikeuksia seuratessaan Jarecki huomasi sen, kuinka huumeet vaikuttavat perheeseen ja hän vakuuttui vuosien mittaan siitä, että lainsäädäntö vain pahentaa huumeiden käytön aiheuttamia ongelmia, eikä auta niiden ratkaisemisessa lainkaan.
Osa dokumentin ansioista kuuluu The Wire TV-sarjan käsikirjoittajalle David Simonille, joka esiintyy dokumentissa tiivistäen sarjan runsasta aineistoa ymmärrettävään muotoon. Poliisien ylityökorvauksista suuri osa menee poliiseille, jotka tekevät helppoja hallussapitopidätyksiä, kun taas vaikeita väkivaltarikoksia ratkovat tekevät työtään ilman ylimääräisiä palkkioita. Tämä on ”synnyttänyt poliisilaitoksia, joissa kukaan ei osaa ratkaista yhtä ainutta rikosta”.
Abraham Lincolnin elämää ja uraa tutkinut Richard Lawrence Miller tarjoaa myös yllätyksen historiaa vähän tunteville: Yhdysvaltojen historiaa tutkineena Miller väittää, että aikoinaan laillisia aineita demonisoitiin ainoastaan sen takia, että huomattiin niiden kriminalisoimisen tekevän jonkin vähemmistön valvonnan mahdolliseksi. Esimerkiksi länsirannikolla säädetyt ensimmäiset oopiumlait olivat suunnattu kiinalaisia siirtolaisia vastaan.
Huumelakien syrjäyttämien ihmisten haastattelujen perusteella Jarecki hahmottaa järjestelmän, jonka tarkoitus on pitää itsensä toiminnassa ja rikastuttaa alati kasvavaa vankilateollisuutta.
Simon tiivistää tämän: ”Emme tarvitse enää kaikkia amerikkalaisia, joten miksi emme kokeilisi voittojen tekemistä vangitsemalla heidät”.
Jarecki kuvaa Nannie Jeteriä tämän olohuoneessa katsomassa televisiosta Barack Obaman voittoa vuonna 2008 ja vihjaa, että Obama voisi katkaista USA:n presidenttien perinteen houkutella äänestäjiä jakamalla tuhoisia lupauksia ”olla tiukkana huumepolitiikassa”.
Brad Pitt kannattaa laillistamista vaikka itse lopettikin
Jareckin dokumentti sai maailmanlaajuista huomiota sen osatuottajan, kuuluisan elokuvanäyttelijän Brad Pittin tultua julkisuuteen promoamaan dokumenttia sen Los Angelesin ensi-iltaan.
Hän kertoi yleisölle lopettaneensa itse huumeiden käytön, mutta Pitt kertoi pystyvänsä milloin tahansa hankkimaan niitä kaikkialta.
”Silti me edelleen kannatamme tätä hullutusta nimeltään huumesota. Olemme käyttäneet biljoona dollaria siihen viimeisten 40 vuoden aikana ja lukemattomat määrät ihmisiä on kuollut sen takia.”
Lähde: Hollywood Reporter 26.1.2012/12.10.2012 ja Democracy Now 31.1.2012
The House I Live In Traileri:
http://www.youtube.com/watch?v=a0atL1HSwi8