Tabu on rikottu: Yhä useampi valtionpäämies on alkanut ymmärtämään sen tosiseikan, että 50 vuotta jatkunut kansainvälinen huumepolitiikka, huumesota, aiheuttaa enemmän haittoja kuin laittomien huumeiden käyttö. Meksikon huumesodassa on vuoden 2006 jälkeen tapettu 50 – 90 000 ihmistä, mikä on vain jäävuoren huippu kansainvälisen huumepolitiikan aiheuttamista ihmisoikeusrikoksista.
Breaking the Taboo on dokumentti, jossa seurataan Global Commission on Drug Policy -järjestön kampanjointia huumesodan paljastamiseksi kansainvälisen politiikan suurimmaksi epäonnistumiseksi. Dokumentin ensi-ilta on Youtubessa 7.12. ja vuonna 2013 sitä tullaan esittämään kansainvälisesti useilla TV-kanavilla.
Ensi-iltatilaisuudet järjestetään Googlen tiloissa Lontoossa ja New Yorkissa. Yhteistyössä ovat mukana Global Commission on Drug Policy, Avaaz, Beckley-säätiö, Google, Virgin, Sundog Pictures ja 16 miljoonaa aktivistia kautta maailman.
Dokumentin juontaa englanniksi näyttelijä Morgan Freeman ja espanjaksi näyttelijä Gael Garcia Bernal. USA:n entiset presidentit Bill Clinton ja Jimmy Carter ovat lähteneet mukaan tähän huumesodan vastaiseen liikkeeseen. Mukana on muitakin entisiä presidenttejä sekä kuuluisuuksia kuten Gary Barlow, Richard Branson, Holly Branson, Sam Branson, Alexandra Burke, Mo Farah, Mia Farrow, Eddie Izzard, Peter Jones, Ronan Keating, Dizzee Rascal, Lord Sugar ja Kate Winslet.
Breaking the Taboo –julkilausuma:
Kansainvälinen huumesota on epäonnistunut. On tullut aika aloittaa uusi lähestymistapa.
Pyydämme hallituksia ja eduskuntia myöntämään seuraava:
YK:n huumausaineyleissopimus, ns. Single Convention, solmittiin 50 vuotta sitten vuonna 1961, mutta tämän sopimuksen aloittama kansainvälinen huumesota on epäonnistunut aiheuttaen laajoja ei-aiottuja haittavaikutuksia kautta maailman.
Huumeiden käyttö on kasvanut ja niiden saanti on helpompaa ja hinnat alhaisempia kuin koskaan aiemmin. YK:n mukaan varovaisestikin arvioiden maailmassa on yli 250 miljoonaa huumeiden käyttäjää.
Laittomien huumeiden kauppa on maailman kolmanneksi arvokkain teollisuuden ala ruuan ja öljyn jälkeen. Huumeiden vastainen taistelu maksaa maailman veronmaksajille lukemattomia miljardeja vuosittain. Miljoonia ihmisiä, enimmäkseen käyttäjiä ja pikkudiilereitä, vangitaan vuosittain huumekaupasta.
Virkamiesten ja poliitikkojen korruptio varsinkin tuottaja- ja kauttakulkumaissa leviää vaarantaen demokratian ja kansalaisyhteiskunnan. Huumesota murentaa vakautta, turvallisuutta, kehitystä ja ihmisoikeuksia. Huumesodassa kuolee kymmeniä tuhansia ihmisiä vuosittain.
Huumesodan kannattajien niin vakuuttavasti ennustama huumeeton maailma on kauempana kuin koskaan. Kieltolakipolitiikka luo enemmän haittoja kuin ehkäisee. Meidän pitää vakavasti harkita resurssien siirtämistä kymmenien miljoonien ihmisten kriminalisoimisesta sellaisen lähestymistavan toteuttamiseen, joka perustuu terveyteen, haittojen vähentämiseen, kustannustehokkuuteen ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.
Todistusaineisto osoittaa yhdenmukaisesti, että terveyteen perustuvat lähestymistavat tuottavat parempaa tulosta kuin kriminalisointi. Huumepolitiikkamme kehittäminen on aikamme keskeisiä poliittisia haasteita. Maailman poliittisten johtajien pitää tutkia huumeiden käytön hallintaan käyttämiään strategioita.
Tämänhetkisen politiikan perustana on vuoden 1961 huumausaineyleissopimus, Single Convention on Narcotic Drugs. Tämä sopimus tulee ottaa uudelleen tarkasteluun, koska se perustuu yhdenlaisen politiikan soveltamiseen kaikkia huumeiksi luokiteltuja aineita kohtaan. Yksittäisille valtioille pitää antaa vapaus kehittää huumepolitiikkaansa siten, että se sopii parhaimmalla mahdollisella tavalla kunkin olosuhteisiin.
Koska huumeiden tuotantoa, tarvetta ja käyttöä ei voida kitkeä, pitää meidän löytää uusia tapoja vähentää haittoja sekä tutkia uusia tieteelliseen todistusaineistoon perustuvia politiikan muotoja.
Lähde: Breaking The Taboo kotisivut, Breaking The Taboo julkilausuma ja Breaking The Taboo Richard Bransonin blogissa
Lisäys 7.12.: Katso Breaking the Taboo -dokumentti täältä.
Breaking The Taboo traileri: