Britannian parlamentin alahuoneen komitea päätyi huumepolitiikkaa selvittäneessä raportissaan suosittelemaan huumeiden laillistamista tai dekriminalisointia. Raportti sytytti hallituksen sisälle pienen huumesodan pääministerin vastustaessa ja varapääministerin kannattaessa komitean suosituksia.
Liberaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Nick Clegg on oikeistolaisen koalitiohallituksen varapääministeri ja hän totesi The Sun-lehden haastattelussa, ettei nykyinen politiikka toimi syyttäen muita ministereitä ”vaikenemisen salaliitosta”. Cleggin mielestä pääministeri David Cameronilla pitää olla rohkeutta tutkia tätä asiaa.
”Elämässä ja politiikassa ei voi jatkaa toimintatapaa, joka ei toimi. Ei voi toistaa tekemiään virheitä.”
”Mikä hyvänsä sota, joka aiheuttaa 2000 kuolonuhria vuodessa, tuottaa viholliselle miljardien voitot, joilla se hankkii yhä uusia aseita sinua vastaan ja joka vahingoittaa nuorisoa, on pakko tunnustaa hävityksi sodaksi ja on pakko aloittaa jotakin uutta. Olemme hävinneet huumesodan teollisessa mittakaavassa”.
Britannian hallitus jakautunut kannabiksen laillistamisesta
Yksi komitean jäsenistä kertoi, että ”Yleinen näkemys komitean jäsenten keskuudessa on se, että Britannian huumelainsäädäntö on vanhentunut. Meidän huumelainsäädäntö ei ole enää käyttökelpoinen ja sehän onkin peräisin 1960- ja 1970-luvuilta.”
”Se on laadittu olosuhteissa, jolloin huumemaailmassa oli suhteellisen yksinkertaiset markkinat, joilla käytiin kauppaa muutamilla aineilla. Tämä ei enää päde. Taistelemme hävittyä sotaa huumepolitiikallamme.”
Parlamentin komitean raportissa vaaditaan kuninkaallisen komitean asettamista tutkimaan huumepolitiikkaa ja sen raportin toivotaan olevan valmis vuoden 2015 vaaleihin mennessä. Kuninkaallisen komitean raporttikaan ei ole pääministeriä sitova, mutta sen suosituksia on vaikeampi jättää huomioimatta.
Nykyisen hallituksen pääministeri David Cameron oli Tory-puolueen kansanedustajana ollessaan jäsenenä vuonna 2002 samanlaisessa parlamentin komiteassa, joka myös vaati hallitusta laillistamaan ainakin joitakin kielletyistä aineista.
Antamassaan haastattelussa Cameron ei kannattanut kuninkaallisen komitean asettamista sanoen sen vievän liikaa aikaa.
”Keskustelen aivan mielelläni huumepolitiikasta. Koalitiohallitus on tehnyt asiassa sarjan hyviä ratkaisuja. Hallituksella on tässä asiassa asiat hyvässä hoidossa ja huumeiden väärinkäyttö on laskusuunnassa.”
Poliitikkojen pitäisi nousta kansalaisten tasolle
The Sun -lehden teettämän mielipidemittauksen mukaan 60% vastanneista kannattaa huumelainsäädännön täysimittaista tutkimusta ja laillistamista.
Oppositiossa olevan Labour-puolueen puheenjohtaja Ed Miliband vastusti dekriminalisaatiota, mutta sanoi huumepolitiikan tarvitsevan uudelleen tarkastelua.
”Aiomme tutkia komitean raporttia ja vetää siitä omat johtopäätöksemme. Ongelmana on muutosten lykkääminen kauas tulevaisuuteen. Nyt me tarvitsemme tietoa siitä, toimiiko huumepolitiikkamme. En kannata dekriminalisointia, mutta aiomme tutkia raporttia.”
Clegg kertoi jo haastaneensa Cameronin tässä asiassa: ”Olen pettynyt siihen, että sisäasiainministeriö on sulkenut pois avoimen ja järkiperäisen arvioinnin ennenkuin raportin muste on ehtinyt kuivumaan. Kerroin pääministerille, että tämä on se kauan kaivattu mahdollisuus. Hän tietää näkemykseni, emmekä me ole samaa mieltä tästä asiasta.”
”Politiikassa toimivat ihmiset ovat olleet liian kauan huolissaan siitä, että eriävän mielipiteen takia voi tulla leimatuksi ”pehmeäksi”. Nyt on tärkeää kerätä rohkeutta oman mielipiteensä kertomiseksi.”
Clegg kertoi poliitikkojen tietävän sen, että huumesota ei toimi, mutta hallituksessa samat ihmiset sanovat kaiken olevan hyvin.
”Meidän pitää nousta tavallisten brittien tasolle ja kertoa heille, minkä monet heistä jo tietävät: on tullut aika kokeilla jotakin uutta ja erilaista”, hän jatkoi.
Clegg on pyytänyt liberaalidemokraatteja edustavan sisäasiainministeri Jeremy Brownea lähtemään tiedonkeruumatkalle Portugaliin, Amsterdamiin ja Latinalaiseen Amerikkaan. Hän kertoi edellisen Meksikon presidentin Calderonin myöntäneen hänelle yksityisesti, että siellä yritetty huumekunkkujen murskaaminen sotilaallisella voimalla on epäonnistunut vaatien 60 000 ihmishenkeä.
Cleggin mukaan Britannian pitäisi johtaa kansainvälistä keskustelua, vaikka hän ei suosikaan täyslaillistamista. Hänen mielestään hallussapitämisen dekriminalisointi olisi ratkaisu samalla kun käydään salakuljettajien ja diilereiden kimppuun.
Hysteria pois
Komitean puheenjohtaja, kansanedustaja Keith Vaz sanoi, ettei komitea vaatinut dekriminalisointia, vaan niiden politiikan muotojen tutkimista, jotka ovat osoittautuneet toimiviksi muualla.
”Meidän pitää poistaa hysteria huumepolitiikan tutkimisesta ja tarkastella kahta hyvin tärkeää asiaa. Ensiksi ja tärkeimpänä uhrit – ne jotka joutuvat huumekauppiaiden ja huumeiden käyttäjien uhreiksi. Toiseksi tässä järjestelmässä toimivien rikollisuus.”
”Meidän pitää olla tiukkoina niitä kohtaan, jotka joutuvat vankilaan ja aloittavat huumeiden käytön vankilassa. Meidän pitää saada uusintarikollisuus laskemaan, mutta meidän pitää myös tutkia tarkkaan muita järjestelmiä.”
”Selvitettyämme vuoden ajan Britannian huumepolitiikkaa on meille selvinnyt se, että monet sen osista eivät toimi ja ne pitää tutkia tarkkaan. Meillä ei ole enää varaa potkia tätä palloa kentän ulkopuolelle. Ehdotimme kuninkaallisen komitean perustamista takarajana vuosi 2015.”
Rubert Murdochin omistama The Sun-lehti kirjoitti pääkirjoituksessaan laillistamisesta. Murdochin esikuva Milton Friedman kannatti myös laillistamista. Hän havaitsi sen, kuinka kieltolain kannattajilla on kannettavanaan vuosikymmenien onnettomuuksien, rikollisuuden ja kärsimyksen taakka. He tulevat häviämään, koska historian vuorovesi on heitä vastaan, eikä heidän puhemiehillään ole mitään hyödyllistä tarjottavanaan.
Lähde: Guardian 14.12.2012 ja The Sun 14.12.2012