Kansalaisaloite.fi-palveluun avattiin 23.1.2013 aloite, jossa kerätään kannattajia kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopumiseen.
Oikeusministeriön ylläpitämään kansalaisaloitepalveluun on lisätty aloite kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopumisesta. Aloitteessa esitetään kannabiksen ja sen eri jalostusasteiden käytön sekä hallussapidon rangaistavuuden poistamista Suomen laista.
Aloitteen perusteluina esityksen tekijät tuovat esille mm. seuraavaa:
- Kannabiksen käytön ja hallussapidon kielto on perusteltu lähinnä huumevastaisten mielikuvien luomisella. Käytännössä laillinen kontrolli kohdistuu sattumanvaraisesti vain pieneen osaan käyttäjistä. Sen ylläpitäminen tuhlaa poliisin resursseja ja haittaa käyttäjiä.
- Huumekauppa on rikollisten käsissä. Kannabiksen dekriminalisaatio heikentää järjestäytyneen rikollisuuden kasvuedellytyksiä.
- Kannabiksen käyttö on yleistä. Kriminalisointi ei ole estänyt sitä yleistymästä. (”18 vuodessa suomalaisten huumeiden käyttö on yleistynyt ja käyttöön on tullut joukko uusia aineita. Eniten on lisääntynyt kannabiksen käyttö. Viime vuosina siitä on tullut suosittua erityisesti 25-34 -vuotiaiden nuorten aikuisten miesten keskuudessa, joista vuonna 2010 runsaat neljäkymmentä prosenttia ilmoitti kokeilleensa kannabista ainakin kerran elämässään.”)
- YK on ilmoittanut tukevansa huumausaineiden dekriminalisointia.
- Huumausaineiden rangaistavuuden poistamisella on saavutettu hyviä tuloksia Portugalissa. Huumekuolemat ja HIV-tartunnat ovat vähentyneet, eikä huumeiden käyttö ole lisääntynyt.
- Kannabiksen dekriminalisaatio Suomessa noudattaisi yleiseurooppalaista ja yhdysvaltalaista trendiä ongelmakäyttäjien hoitamisessa käytöstä rankaisemisen sijaan.
- Dekriminalisointi lopettaisi kansanryhmän demonisoinnin ja vainoamisen.
Mikäli aloite saa kuuden kuukauden aikana vähintään 50 000 äänioikeutettua kannattajaa, se päätyy eduskunnan käsiteltäväksi. Kannatusilmoituksia voi kerätä myös paperille ja siihen on käytettävä oikeusministeriön vahvistamaa lomaketta, joka täytyy tulostaa A4-kokoisena valkoiselle paperille. Paperiversio kannatusilmoituksesta tulee toimittaa aloitteen vastuuhenkilöille.
Kannabiksen dekriminalisointia varten aloitettu kansalaisaloite on alle viikossa kerännyt jo yli 10% kannatuksen. Aloite keräsi kahdessa vuorokaudessa yli 2000 allekirjoitusta.
– Dekriminalisointi noudattaa kansainvälistä trendiä huumesodan ja käyttäjien alistamisen lopettamiseksi. Tämä vähentäisi huumekaupassa pyörivän rahan määrää ja tekisi ongelmakäyttäjistä potilaita rikollisten sijaan, kommentoi aloitteen edustaja Mika Isomaa.
Kansalaisaloite-palvelun suosion yhtäkkinen kasvu näkyy myös muissa aloitteissa. Kannatusilmoitukset-palveluun on laadittu kätevä graafi, josta näkee kansalaisaloitteiden keräämät äänet.
Samaan aikaan Avoimessa ministeriössä työstetään ehdotusta konkreettiseksi lakimuutokseksi, joka voidaan ottaa lain työstämisen pohjaksi sitten, kun kansalaisaloite on viety eduskuntaan.
– Kyseinen aloite on käynnistetty yleisesti dekriminalisointia varten eli se on aloite siitä, että dekriminalisointiprosessi aloitetaan ylipäätään. Aloite ei määrittele dekriminalisoinnin muotoa ja lakimuutoksen jälkeisiä toimenpiteitä. Myöhemmin on tulossa Avoimen ministeriön varsinainen lakiluonnos, joka määrittelee prosessia tarkemmin.
Aloitetta on myös hieman kritisoitu sen puutteellisen määrittelyn ja sen vuoksi, ettei sitä ole työstetty riittävän laajalti ja pitkään. Isomaa kommentoi tähän, ettei yksinkertaisesta asiasta päättäjien kanssa keskustelussa saa olla liian isoa julkaisukynnystä.
– Tämän aloitteen tavoite on siis käynnistää muutos mahdollisimman varhain. Se on niin löyhästi määritelty, että siinä olevia ääniä pitäisi voida käyttää suoraan tulevassa, Avoimessa ministeriössä kehitettävässä, tarkemmassa aloitteessa. Tunnustan silti, että hoppuilimme hieman, koska halusimme käyttää tilaisuuden hyväksi Kansalaisaloite-palvelun saadessa enemmän kirjautumisia muidenkin aloitteiden tukijoilta – tämän vaikutus näkyy hyvin kannatusilmoitukset -palvelun graafissa.
– Lisäksi toivomme, että aloitteemme tuo ihmisiä Avoimen ministeriön puolelle keskustelemaan lakimuutoksesta.