Tammikuun 16. päivänä vuonna 1954 Louis ”Satchmo” Armstrong istui Alexander Hamilton -hotellissa San Franciscossa ja kirjoitti jotain, mitä on myöhemmin sanottu ”yhdeksi tyrmäävimmistä kirjoituksista, mitä Armstrong koskaan kirjoitti”.
”Mr. Glazer, sinun täytyy pitää huoli siitä, että minulla on erityislupa polttaa reefer-sätkiä niin paljon kuin haluan ja koska tahansa tai muuten minun täytyy luopua tästä torven soittamisesta, siinä kaikki”, lukee kirjeessä, joka on osoitettu Armstrongin managerille.
”Voin mielihyvin polttaa mukavan paksua gage-sätkää, mikä rentouttaa hermojani, jos sille on tarvetta … Minulla ei ole varaa olla kireä peläten, että minut voidaan pidättää ja vangita koska tahansa jonkun niinkin yksinkertaisen ja vähäpätöisen pikkujutun takia kuin marihuana”.
Tilanne, mikä johti Louiksen kirjoittamaan hänen yleisesti tunnetusta rakkaudestaan marihuanaan oli se, että hänen vaimonsa Lucille pidätettiin Havaijilla marihuanan hallussapidosta uudenvuodenpäivänä vuonna 1954. Liittovaltion huumepoliisi pidätti Lucillen Waikiki Beachin hotellista, missä Yhdysvaltojen tullin tutkija oli löytänyt mm. yhden savukkeen ja kaksi natsaa sekä 14,8 grammaa marihuanaa hänen silmälasikotelostaan.
Ratsialla oli suuri vaikutus. Louis melkein menetti hyväntekeväisyyskeikan, jonka tuotot menivät odottaville ja pienten lasten äideille, ja oli lähellä, ettei häntä kielletty esiintymästä Havaijilla. Lucille vapautettiin 300 dollarin takuita vastaan ja hän ilmestyi 5. tammikuuta päivän mittaiseen oikeuskäsittelyyn, jossa Louis oli paikalla katsojana. Lucille vetosi viattomuuteensa tässä asiassa. Monet spekuloivat sen olleen Louiksen maria.
Tuomari pienensi Lucillen sakkoa 200 dollariin hänen miehensä hyvien tekojen takia.
”Vuonna 1954 Louis oli suosionsa huipulla ja häntä kutsuttiinkin jo ”hyväntahdon lähettilääksi” hänen laajan kansainvälisen suosionsa johdosta”, kirjoitti Ricky Riccardi, joka on selvittänyt tarkasti koko välikohtauksen kirjassaan What a Wonderful World.
Usein kerrotun tarinan mukaan Armstrong olisi kerran suostutellut Richard Nixonin kantamaan hänen käsimatkatavaransa, mikä sisälsi marihuanaa, lentokentän läpi puolestaan. Eräs trumpetisti Los Angelesissa kertoi, että Satchmo nauroi sydämensä pohjasta aina juttua kertoessaan ja hänen mukaansa se tapahtui Japanissa. Armstrong ja silloinen varapresidentti Nixon nimittäin kiersivät Japania loppuvuodesta 1953 juuri ennen Lucillen pidätystä. Ajoituksen täsmätessä ilmaan jääkin kysymys siitä, että saiko Nixon selville tulleensa käytetyksi huumekuriirina onnistumatta näkemään ironiaa tilanteessa?
Louis ei ollut törmännyt vaikeuksiin viranomaisten kanssa sitten vuoden 1930, jolloin hänet pidätettiin polttamasta marisätkää Los Angelesin Cotton Clubin edustalla. Se välikohtaus ja hänen myöhempi vangitsemisensa johti lopulta siihen, että Joe Glazer, joka oli myös Al Caponen käsikassara, otti Armstrongin uran haltuunsa ja sensuroi hänen kirjoituksensa marihuanasta.
”Voitko kuvitella kenenkään haluavan Lucillelle päänsärkyä ja murhetta niinkin mitättömän asian takia kuin gage, mikä kasvaa takapihoilla kanojen joukossa tai missä vaan”, Louis tunteili kirjeessään Glazerille.
”En vain voi jatkaa pelkäämistä turhaan enkä myöskään aio lopettaa sen polttamista niin kauan kuin sitä kasvaa. Eikä tässä maailmassa ole ketään joka pystyisi koskaan estämään kaikkea sitä kasvamasta. Ei kukaan paitsi Jeesus – mutta hän ei kehtaisi, koska hän tuntee sitä kohtaan samoin kuin minä.”
”Gage on yksinkertaisesti lääkettä”, Louis toteaa kirjeensä päätteeksi. Sanat saivat myöhemmin vastakaikua lääkekannabiksen kannattajissa siinä kaupungissa, missä hän kirjoitti ne.
Lääkekannabisliike sai alkunsa San Fransiscossa, missä aktivisti Dennis Peron villitsi HIV/AIDS-yhteisön pitämään kiinni heidän oikeuksistaan 1990-luvun alkupuolella. Siitä seurasi osavaltiotasoinen lakialoite 215 vuonna 1996, mikä teki Kaliforniasta ensimmäisen lääkekannabiksen laillistaneen osavaltion.
Armstrong käytti kannabista tarkoittavia termejä kuten muggles, gage ja reefer, joita oli käytössä ennen liittovaltion lanseeraamaa marihuanaa. Kannabiksen kieltolaki alkoi Kaliforniassa jo vuonna 1913 eli sata vuotta sitten. Harry Anslinger ja liittovaltion virkamiehet alkoivat 1930-luvulla käyttää meksikolaista slangisanaa marijuana osana reefer madness -kampanjaansa korostaakseen kannabiksen vierautta amerikkalaiselle kulttuurille.
Lähde: Cannabis Culture 16.1.2013 ja Kalifornian kannabiskieltolain historia
Louis Armstrong & His Orchestra – Muggles (Instrumental) 1928:
Pian Lucillen oikeusjutun jälkeen Louis esiintyi suositussa TV-ohjelmassa What’s My Line ja vitsaili lopuksi ”getting higher next time”: