Uruguayn presidentti Jose Mujica on asetettu ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Kannabiksen laillistaminen merkitsee paradigman muutosta kansainvälisessä huumepolitiikassa, koska se vähentää nuorison huumeiden käyttöä ja kohentaa kansanterveyttä. Yhdysvaltojen hegemoninen asema tässä asiassa on huvennut.
Uruguayn presidentti Jose Mujica allekirjoitti kannabiksen laillistaneen lain 23.12.2013 ja Uruguaysta tuli maailman ensimmäinen kannabiksen laillistanut suvereeni valtio. Mujican asetti ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi vuonna 2014 hänen puolueensa Frente Amplio, ”laaja rintama”. Ehdokkuutta tukee mm. hollantilainen Drugs Peace Institute.
Mujican kaudella on Uruguayssa hyväksytty muitakin edistyksellisiä lakeja mutta ehdokkuuden asettajat kertovat nimenomaan kannabiksen laillistamisen olevan ehdokkuuden perusta. Kannabiksen laillistaminen on väline rauhan ja yhteisymmärryksen lisäämiseksi maailmassa.
Presidentti Mujican tapa tehdä politiikkaa on saanut ylistystä osakseen. Hän asuu edelleen pienessä talossaan Montevideon laitakaupungilla ja ajaa vanhalla Volkswagenilla. Mujica lahjoittaa 90% presidentin palkastaan hyväntekeväisyyteen ja myy kasvattamiaan krysanteemeja paikallismarkkinoilla.
”Olen hyvin kiitollinen tästä kunnianosoituksesta. Me yritämme tuoda esille uutta lähestymistapaa, koska sortoon perustuva politiikka ei toimi”, Mujica lausui vastauksessaan.
Mm. Brasilia on arvostellut Uruguayn päätöstä mutta Brasiliassa aloitettiin huumesota vuonna 2006, samana vuonna kuin Meksikossa ja samoin tuloksin: ihmisuhrien määrä vain kasvaa ja vankilat ovat räjähdyspisteessä ilman että huumeiden käyttöä olisi saatu edes vähenemään.
Mujican laillistamishankkeen tavoitteina on nimenomaan huumejengien vaikutusvallan kitkeminen ja nuorten huumeiden käytön rajoittaminen. Uruguayssa hyväksytty laki sallii aikuisen ostaa 40 grammaa kannabista apteekista tai kasvattaa kotonaan korkeintaan kuusi kasvia. Lisäksi ihmisiä kehotetaan perustamaan kannabisklubeja tai liittymään niihin.
”Monet Latinalaisen Amerikan valtiot ovat ottaneet tämän lain esimerkikseen”, senaattori Constanza Moreira kertoo.
Uruguayn laki merkitsee kansainvälisen huumepolitiikan paradigman muutosta.
”Tässä on kyse suuresta kulttuurisesta muutoksesta, jossa keskitytään kansanterveyden kohentamiseen ja taisteluun huumejengejä vastaan”, senaattori ja Mujican elämänkumppani Lucía Topolansky selittää.
Nuorison etu
Laillistamisen katsotaan olevan nimenomaan nuorison etu. Tutkimusten mukaan nuorena aloitettu kannabiksen käyttö laskee käyttäjän älykkyysosamäärää ja kaikkien osapuolten ensisijainen tavoite on nuorten kannabiksen käytön vähentäminen. Kuitenkin Yhdysvalloissa nuoret ilmoittavat, että heidän on helpompaa hankkia kannabista kuin alkoholia, koska huumekauppiaat eivät kysele henkilöllisyyspapereita. Laillisten myyjien pitää tarkistaa asiakkaiden ikä tai he menettävät toimilupansa.
Laillistamisen vastustajat väittävät kannabiksen käytön räjähtävän jos se laillistetaan. Todistusaineisto ei tue tätä väitettä. Hollanti on vuodesta 1976 saakka sallinut kannabiksen myynnin kannabiskahviloissa. Kuitenkin vain 5% hollantilaisista käyttää kannabista säännöllisesti verrattuna 6,3%:iin Yhdysvalloissa ja EU:n keskiarvoon 7%:iin. Tämä osoittaa nämä pelot vääriksi.
Toinen väite koskee porttiteoriaa eli pelkoa siitä, että ihmiset siirtyvät kannabiksen käytöstä kovien huumeiden käyttöön ja varsinkin ns. koka-pastan käyttöön. Uruguayn huumehoidon asiantuntija tohtori Raquel Peyraube kertoo kannabiksen käyttäjien joutuvan kieltolain olosuhteissa ns. gondolivaikutuksen uhreiksi: laitonta kannabista myyvä diileri kauppaa myös muita huumeita.
Tuore tutkimus Hollannista osoittaa erottelevan politiikan vaikutuksen: Hollannissa on yksi Euroopan helpoimmista huumeongelmista, koska kannabis on pidetty erillään muista huumemarkkinoista.
Tohtori Peyraube tyrmää myös väitteen siitä, että kannabiksen laillistaminen lisäisi skitsofreniaa. Jos kannabis aiheuttaisi skitsofreniaa, olisi tämä havaittu niiden vuosikymmenien aikana, jolloin kannabiksen käyttö on yleistynyt. Skitsofrenian esiintyvyys on pysynyt tasaisena siitä huolimatta. On todennäköisempää, että skitsofreniaan sairastuvat henkilöt alkavat käyttämään kannabista rauhoittuakseen.
USA:n sanelupolitiikka loppunut
Miksi Uruguayssa ei pelätty Yhdysvaltain reaktiota eikä säikytty mielipidemittauksia, jotka osoittavat uruguaylaisten suuren enemmistön edelleen vastustavan kannabiksen laillistamista? Useat tekijät osuivat tässä asiassa yhteen.
Uruguayssa oli hyvin aktiivinen uudistusliike, jota vanhan lain aiheuttamat väärinkäytökset vain kasvatti. Vuonna 2011 66 vuotias armeijan akatemian opettaja Alicia Carcia pidätettiin kannabiksen kasvatuksesta ja häntä uhkasi jopa 20 kuukauden vankeustuomio. Hänen tapauksensa nostatti kansanliikkeen ja Mujican puolueen nuoret poliitikot ottivat uudistuksen päätavoitteekseen.
Presidentti Mujican aikoinaan kärsimä pitkä vankeusaika opetti hänet sietämään maan sisäistä ja ulkomailta tulevaa painostusta, ja hänen nauttimansa laaja kansansuosio sekä päättäväisyys siivittivät uudistajat voittoon.
Toisaalla USA:n hegemoninen kansainvälinen asema tässä asiassa luhistui sisältäpäin vuonna 2013 Coloradon ja Washingtonin osavaltioiden hyväksyessä kansanäänestyksellä kannabiksen kokonaan laillistavat lakialoitteet.
Lähde: PolicyMic 6.2.2014, Le Monde Diplomatique 12.2.2014
BBC:n henkilökuva Jose Mujicasta
http://www.youtube.com/watch?v=LkMR_8eiT2I
{loadposition footer}