Yhdysvaltojen välivaalien laillistamistulokset ovat raivaamassa viimeisiä esteitä kannabiksen laillistamiselta liittovaltion tasolla. Republikaanisen puolueen voiton Yhdysvaltain välivaaleissa pelättiin vaarantavan kannabiksen laillistamisprosessin. Tuoreiden uutisten mukaan pelkoon ei ole aihetta.
Kentuckyn republikaaninen senaattori Rand Paul sanoi 14.11. Bill Maherin showssa, että “Teen kaikkeni huumesodan lopettamiseksi!”
Lausunto olisi merkittävä senkin vuoksi, että Rand Paul kuuluu republikaanisen puolueen terävimpään kärkeen ja Time aikakauslehti valitsi Rand Paulin mielenkiintoisimmaksi poliittiseksi henkilöksi tänä syksynä. Rand Paulin veikataan peräti nousevan seuraavaksi Yhdysvaltain presidentiksi vuoden 2016 vaaleissa.
“Huumesodasta on tullut maamme rasistisin politiikan muoto. Vankilamme ovat täynnä värillisten lapsia. Kolme neljästä vangista on värillisiä vaikka valkoisten lapset käyttävät huumeita aivan samaan tahtiin. Vaikeuksiin joutuvat nimenomaan ne lapset, joilla on vähiten omaisuutta, vähiten rahaa, lapset, jotka asuvat poliisin partioimilla alueilla ja vieläpä sellaisten poliisien, jotka saavat pidätyksistä taloudellisia etuja ja rahaa omille osastoilleen tästä toiminnasta. Haluan lopettaa huumesodan, koska se on väärin kaikkia kohtaan ja koska erityisesti köyhät ihmiset joutuvat vaikeuksiin ja heidän elämänsä tuhotaan tällä sodalla”, senaattori Rand perusteli kantaansa Bill Maherille.
Vaikka republikaaneja on totuttu pitämään konservatiiveina ja kolme republikaanista presidenttiä, Nixon, Reagan ja Bush vanhempi, ovat suurelta osin vastuussa huumepolitiikan militarisoimisesta, on puolueella myös libertaarinen siipi. Rand Paulin isä Ron Paul tuli kansainvälisesti kuuluisaksi vuoden 2008 vaaleissa nostatettuaan laajan kansalaisliikkeen presidenttiehdokkuutensa taakse ja käyttäessään tätä kansansuosiota mm. huumepolitiikan arvostelemiseen.
Republikaanisen puolueen muut mahdolliset presidenttiehdokkaat ovat Arkansasin entinen kuvernööri Mike Huckabee ja Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush.
Jeb Bush tulee Bushin perheestä ja hän vastusti Floridan kannabiksen lääkekäytön sallivaa lakiesitystä syksyn vaaleissa. Toisaalta Bush on suhtautunut myönteisesti liittovaltion vaikutuksen rajoittamiseen osavaltioiden hyväksymien kannabislakien täytäntöönpanossa. Mike Huckabee suhtautuu kielteisesti kannabiksen viihde- ja lääkekäytön laillistamiseen.
Rand Paul on tehnyt pesäeroa isänsä vapaamieliseen siipeen mutta ainakin huumepolitiikassa hän seuraa isänsä jalanjälkiä. Välivaalien jälkeen 70% amerikkalaisista asuu osavaltiossa, jossa kannabis on laillista jossakin muodossa.
Republikaanit laillistamisen taakse kongressissa
Välivaaleissa republikaaneja äänestäneistä vain 31% kannatti kannabiksen laillistamista. Kongressissa muutamat republikaanipoliitikot ovat kuitenkin havainneet muutoksen tuulen suunnan ja kehottavat puoluetovereitaan tarttumaan tilaisuuteen. Ensimmäinen merkki puolueen kannan muutoksesta nähdään siinä, että uuden kongressin pitää hyväksyä pääkaupungin D.C.:n asukkaiden selkeän enemmistön hyväksymä kannabispolitiikan muutos.
Kaliforniaa edustava Dana Rohrabacher liittyi demokraattisen puolueen edustajiin Capitol Hillillä torstaina 13.11. pidetyssä tilaisuudessa, jossa hän sekä edustajat Earl Blumenauer ja Jared Polis asettuivat tukemaan Washington D.C:n kongressiedustajaa Eleanor Holmes Nortonia tämän pyytäessä kongressia hyväksymään muutos pääkaupungissa.
“Osoitan tämän puoluetovereilleni. Herätkää huomaamaan, että kansalaisten tahto on muuttumassa tässä asiassa!” entinen Ronald Reaganin puheenkirjoittaja Rohrabacher julisti yleisölle. Reaganhan julisti 1980-luvulla kannabiksen “kaikista pahimmaksi huumeeksi”.
“Tämä on hienoa, koska D.C:n asioissa me olemme aina jääneet yksin”, edustaja Norton kiitteli saamaansa tukea.
Kongressilla on veto-oikeus pääkaupungin lainsäädäntöön ja vielä lain hyväksymisen jälkeenkin edustajat voivat säätää asetuksia, joilla voitaisiin rajoittaa budjettivarojen käyttämistä laillistamisen toteuttamiseen.
Rohrabacher oli mukana säätämässä lakia, jolla turvataan osavaltioiden oikeutta säätää ja hallinnoida kannabiksen lääkekäytön sallivia lakeja. Laki hyväksyttiin toukokuussa 2014 äänin 219 – 189.
Coloradon edustaja Jared Polis arvioi tämän lain hyväksymisen molempien puolueiden edustajien äänin kertovan siitä, että republikaanien hallitsemassa kongressissa on “toimiva enemmistö”, joka kannattaa liittovaltion kannabispolitiikan lieventämistä ja joka voisi torjua yritykset torpata D. C:n uusi kannabislaki.
Rohrabacherin puheen vaikuttavin kohta oli hänen vetoamisensa republikaanisen puolueen perusarvoihin:
“Perusperiaatteet ovat yksilön vapaus, jota republikaanit ovat aina tukeneet; valtiovallan rajoittaminen, mistä republikaanit ovat aina puhuneet; lääkäri-potilas-suhteen kunnioittaminen, mitä olemme painottaneet paljon viime aikoina; sekä tietysti osavaltioiden oikeudet”, hän listasi tärkeysjärjestystä.
Rohrabacher kertoi kannabislakien merkitsevän republikaaneille myös tärkeää valtion talouden tervehdyttämistä.
“Jotkut meistä ovat jo päätyneet siihen johtopäätökseen, että 500 miljardin dollarin velkataakan alla on hyvin suurta tuhlausta laittaa vankilaan ihmisiä kannabiksen polttamisesta omalla pihallaan tai varsinkin itseään lääkitäkseen. Tämä on järjetöntä resurssien tuhlausta”, hän laukoi.
Rohrabacher luonnehti omaa vaalivoittoaan, ettei hänen myönteinen kantansa kannabiksen laillistamiseen ole vienyt häneltä yhtään konservatiivista ääntä vaan sen sijaan laajensi hänen äänestäjäkuntaansa.
“Arvioin saaneeni 5% lisä-ääniä sellaisilta, jotka eivät muuten olisi äänestäneet minua, koska tämä kantani viestittää näille äänestäjille, että hei, enhän minä olekaan ’sellainen oikeistolainen’, jolle ei voisi tulla puhumaan näistä asioista”.
“Sanon tämän teille republikaaniset puoluetoverini: tämä auttaa teitä poliittisesti. Jos en pysty vetoamaan teidän filosofiseen puoleesi niin katsokaa asiaa puhtaasti poliittiselta kannalta: kannatusluvut ovat menossa tähän suuntaan”, Rohrabacher tiivisti viestinsä.
Republikaanit ja YK:n painostus
YK:n huumetoimiston johtaja Yury Fedotov arvosteli uusien osavaltioiden laillistamistuloksia Reutersin haastattelussa.
“En ymmärrä sitä, kuinka Yhdysvalloissa tapahtuva kannabiksen laillistaminen osavaltioiden tasolla voi olla yhteensopiva olemassa olevien huumesopimuksien kanssa”, Fedotov lausui Reutersin haastattelussa.
Yhdysvalloissa konservatiivit ovat yleensä vastahakoisempia huumepolitiikan uudistajia kuin liberaalit. Mutta tämä YK:n virkamiehen esittämä arvostelu sai konservatiivisen median pillastumaan siitä, että venäläinen Fedotov ja YK yrittävät sekaantua USA:n sisäpolitiikkaan.
Fox News kutsui sitä “viimeisimmäksi välikohtaukseksi, jossa YK:n virkamies yrittää ohjailla Yhdysvaltojen paikallisia asioita”.
Konservatiivinen The New American jylisi, että “niin kutsuttu diktaattorien klubi yrittää yhä enemmän ajaa vaarallista ja perustuslainvastaista politiikkaa vapaille ja itsenäisille amerikkalaisille”.
Fedotovin lausunto tuli kuukausi sen jälkeen kun USA:n neuvotteleva virkamies William R. Brownfield ilmoitti YK:ssa USA:n uudesta joustavammasta suhtautumisesta sopimusten tulkintaan sallimalla kannabiksen laillistaminen osavaltioissa.
Fedotovin lausunto pitää nähdä siitä näkökulmasta, että jokainen kansainväliseen huumepolitiikkaan osallinen harkitsee tällä hetkellä asemiaan vuoden 2016 erikoisyleiskokousta silmällä pitäen. Obaman presidenttikausi päättyy vuoden 2017 alussa ja Yhdysvaltojen uuden hallinnon täytyy päättää, haluaako se venyttää huumesopimuksien tulkintaa vai virallistaa uuden kannabispolitiikkansa. Yhdysvaltojen äänestäjät ovat jo löytäneet asemansa mutta senaatti, jonka pitäisi äänestää sopimusmuutoksista, ei ole.
Huumesopimuksien joustovara on rajallinen varsinkin jos yhä useampi osavaltio päättää laillistaa kannabiksen vuoden 2016 presidentinvaaleissa.
Yhdysvaltojen hallinto viestittää, että sen politiikka noudattaa sopimuksia, koska ne sallivat joustavuuden. Tämä pätee lyhyellä aikavälillä, kun katsotaan muutosten tuomia tuloksia, mutta tämä kanta ei ole enää uskottava laillistamisen levitessä ja osoittautuessa onnistuneeksi politiikaksi.
Neljäkymmentä vuotta sitten Yhdysvallat oli tärkein vaikuttaja laittamassa kannabista tiukimpaan mahdolliseen valvontaan. Nyt Yhdysvallat onkin kansainvälisen kannabiksen laillistamisliikkeen eturivissä ja nimenomaan äänestäjien tahdosta eikä poliittisen eliitin johtamana. On siten täysin ymmärrettävää, että entiset huumesodan liittolaiset ja varsinkin Venäjä ovat käärmeissään tästä takinkäännöstä.
Lähde: Washington Post 14.11.2014a, Washington Post 14.11.2014b
Rand Paul Bill Maherin showssa
http://www.youtube.com/watch?v=vBRlpzT5soc