2014 Uutiset

Walid Jumblatt: laillistetaan hasis

Libanon on esimerkki siitä, miten ajatus kannabiksen laillistamisesta leviää maailmalla. Huumesota on vaikuttanut käyttäjien ohella pahiten kannabista viljelevien talonpoikien elämään ja nyt kannabiskaupan laillistuessa heidän asemansa pitää turvata.

Walid Jumblatt
“Kuninkaantekijäksikin” tituleerattu Libanonin druusien johtaja sekä progressiivisen sosialistipuolueen, PSP, puheenjohtaja Walid Jumblatt on tänä vuonna jo kaksi kertaa nostanut esille kannabiksen laillistamisen Libanonissa, missä sen viljelyllä on pitkät ja kunniakkaat perinteet.

Twitterissä joulukuussa lähettämässään viestissä hän vahvisti sen, mitä hän lausui aiemmin toukokuussa eräälle TV-kanavalle antamassaan haastattelussa.

“En ole koskaan polttanut kannabista mutta kannatan sen kasvattamista lääkekäyttöön sekä sen viljelijöiden aseman parantamista Pohjois-Libanonissa ja Bekaan laaksossa.”

“Laillistetaan kannabis ja valvotaan sen kasvatusta”, Walid Jumblatt sanoi suorasanaisesti mielipiteensä.

Bekaan laaksossa on kannabiksen viljelijöille ja salakuljettajille annettu yli 40 000 pidätysmääräystä.

“Nyt on tullut aika sallia hasiksen kasvatus ja hylätä nämä pidätysmääräykset”, Jumblatt jatkoi Twitterissä.

Hasiksen lyhyt historia Libanonissa

Libanon lukeutuu edelleen viiden tärkeimmän hasiksen tuottajamaan joukkoon ja on vastannut 5% – 6%:n osuudesta hasiksen maailmanmarkkinoista. Hehtaarin kannabisviljelmä voi tuottaa nykyhinnoilla 16 000 – 40 000 euroa vuodessa.

Hasiskakku Libanonin seetripuuleimalla
Kannabiksen viljelyllä on vuosisataiset perinteet Bekaan laaksossa. Ottomaanien kaudella valtaa pitävät pashat kannustivat hasiksen tuotantoa ja sitä käytettiin jopa maksuvälineenä.

Vuonna 1926 Libanonin uuden perustuslain mukaan kannabiksesta tuli laitonta. Sen laittomasta viljelystä kehittyi 1950-luvulle tultaessa tuottavaa liiketoimintaa.

Sisällissota 1975 – 1990 oli kannabiksen viljelyn kulta-aikaa. Viljelijät saattoivat sotivien osapuolten kanssa tuottaa suuria määriä korkealuokkaista hasista vientiin maailmanmarkkinoille nostaen kokonaisliikevaihdon jo miljardeihin dollareihin vuodessa.

Sisällissodan jälkeen kansainvälinen yhteisö pakotti Libanonin lopettamaan kannabiksen kasvatus. Bekaan laakson asukkaat ovat pääasiassa siialaisia ja Hizbollah -liikkeen kannattajia. Vuonna 2001 Hizbollah varoitti Libanonin viranomaisia kajoamasta alueen elinkeinoon ja kannabiksen viljely alkoi elpymään alueella.

Libanon on edelleen hasiksen päätuottajamaa Euroopan, Afrikan ja Persianlahden maille vaikka tuotanto on 1980-luvun määriin verrattuna vielä pientä. Vuodesta 2012 alkaen tuotanto on lähtenyt selkeään kasvuun.

Syyrian sota on vienyt lopullisesti Libanonin hallituksen mielenkiinnon ja resurssit yrittää rajoittaa kannabiksen viljelyä Bekaan laaksossa. Suurin osa tuotannosta meneekin Syyriaan ja sitä kautta maailmalle. Tällä hetkellä Hizbollahin harjoittaman kannabiskaupan arvoksi arvioidaan 4,4 miljardia euroa vuodessa.

Lähde: YALibnan 15.12.2014
http://yalibnan.com/2014/12/15/jumblatt-never-in-my-life-have-i-smoked-marijuana-but-i-support-it/

Vastaa