2015 Uutiset

Kansa haluaa sosiaalisen laillistamismallin Yhdysvalloissa

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 58% amerikkalaisista kannattaa kannabiksen laillistamista. Ohiossa laillistamisaloite hävisi välivaaleissa, mutta tulos on voitto kannabiskulttuurin sosiaalisuudelle.

Nouseeko laillistamisen keulakuvaksi Sean Parker …
Tuoreimman Gallup-mittauksen mukaan kannabiksen laillistamisen kannatus on Yhdysvalloissa historiallisen korkealla peräti 58%:n kannattaessa sitä. 18 – 34 vuotiaista 71% kannattaa laillistamista, mutta myös vanhempien ikäluokkien keskuudessa laillistamisen kannatus kasvaa koko ajan ja yli 65 vuotiaistakin jo 35% on laillistamisen kannalla.

Ohiossa kansalaisten 3.11. antama äänestystulos on käänteentekevä: vaikka enemmistö kansalaisista kannattaa laillistamista, eivät he halua tehdä siitä pääomapiirien voiton tavoittelua sen jälkeen, kun kannabis ollaan saamassa pois järjestäytyneen rikollisuuden ja valtion sortokoneiston käsistä. Ohion laillistamisaloitteen tekijät säätivät itselleen kasvatusmonopolia, ja vaikka aloitteessa oli mukana myös kotikasvatuksen salliminen, ei tämä riittänyt vakuuttamaan äänestäjiä eikä myöskään kaikkia laillistamista kannattavia järjestöjä.

Kaksi kolmesta äänestäneestä oli lakialoitetta Issue 3 vastaan. Sen vasta-aloitteen, Issue 2, tarkoitus oli “hylätä laillistaminen, jos sillä luodaan taloudellinen monopoli tai erikoisoikeus eturyhmälle”. Issue 2 voitti 52%:n äänimäärällä. Tämä on selkeä viesti tuleville laillistamisaloitteille ja laillistamista suunnitteleville poliitikoille.

Washingtonin osavaltion laillistamisaloitteen laatijan Alison Holcombin mielestä suuryritysten hallitsema kannabisteollisuus on täysin vastoin laillistamisliikkeen perusarvoja.

“Se näyttäisi samanlaiselta pääomakasautumalta, jollaisia olemme nähneet alkoholi- ja tupakkateollisuudessa. Tämä on ongelma kannabislakien uudistajille, koska se osoittaa todeksi vastustajien pääväitteen”, Holcomb tähdentää.

NORML:n perustaja Keith Stroup korostaa sitä, kuinka suuryritykset joutuvat turvautumaan teollisen maatalouden menetelmiin.

“Keskivertokasvattajat toimivat sellaisella mittakaavalla, etteivät he tarvitse tuholaismyrkkyjä. Mutta jos joku sijoittaa rahansa suureen kasvatuslaitokseen, hän ei taatusti ota sellaisia riskejä, että sato tuhoutuisi homeen tai hyönteisten takia”, Stroup havainnollistaa mittakaavan logiikkaa.

Kannabis laillistuu Ohion tuloksesta huolimatta Yhdysvalloissa monella tasolla. Merkittävin aloite on demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaan, senaattori Bernie Sandersin laatima lakialoite “Ending Federal Marijuana Prohibition Act of 2015”, joka esiteltiin kongressille keskiviikkona 4.11.

Kyseessä on ensimmäinen lakialoite, joka lopettaisi liittovaltion kannabiskieltolain poistamalla kannabis DEA:n vaarallisten huumeiden listalta sekä liittovaltion huumelaista. Se lopettaa kaikki kannabiksen kasvatuksesta ja käytöstä langetettavat liittovaltion rangaistukset niin, että osavaltiot saavat säätää omat kannabiskauppaa koskevat lait. Ainoastaan kannabiksen vienti sen laillistaneesta osavaltiosta toiseen, jossa kannabis on laitonta, pysyy kiellettynä.

Bernie Sandersia pidetään varteenotettavana demokraattien presidenttiehdokkaana vuoden 2016 vaaleissa, ja nyt voidaan jo veikata, että kannabiksen laillistaminen tulee olemaan yksi tärkeä vaaliteema. Ainakin viidessä osavaltiossa, Nevadassa, Arizonassa, Michiganissa, Kaliforniassa ja Massachusettsissa, aiotaan järjestää äänestys laillistamisesta. Myös Ohiossa suunnitellaan uutta laillistamisaloitetta, jossa otetaan oppia nyt hävinneestä aloitteesta.

Miljardööri Sean Parker, joka oli Facebookin ensimmäinen johtaja ja yksi Napsterin perustajista, sijoittaa miljoonia dollareita Kalifornian laillistamiskampanjaan vuonna 2016. Lakialoitteen Control, Regulate, and Tax Adult Use of Marijuana Act mukaan yli 21 vuotiaat saavat ostaa unssin verran kannabistuotteita luvanvaraisista kaupoista ja kasvattaa kuusi kasvia.

Willie Nelson, tässä Teksasissa hallussapidosta pidätettynä….
Kalifornian kuluttaja-asiavirasto, Department of Consumer Affairs, alkaisi valvomaan osavaltion olemassaolevaa lääkekannabisteollisuutta ja uusia rentoutuskäyttömarkkinoita. Molemmille asetetaan sama 15%:n liikevaihtovero. Kaupungeille annetaan oikeus soveltaa lakia paikallisesti, mutta ne eivät saa kieltää pieniä kotitarvepuutarhoja.

Kaikkiin aikaisempiin laillistamisaloitteisiin verrattuna tämä vaikuttaa jo etukäteen menestykseltä. Sean Parker ei ainoastaan rahoita kampanjaa vaan aikoo osallistua sen toteuttamiseen omilla yhteiskuntasuhteillaan. Merkittävät huumepoliittiset organisaatiot kuten Drug Policy Alliance ja Marijuana Policy Project ovat ilmoittaneet olevansa kampanjan takana.

“Tämä aloite tarjoaa laillistamismallin koko Yhdysvalloille. Se on uraa uurtava käytännöllisen valvontamallinsa takia sekä saatujen verovarojen käytön takia. Kannabiksen myynnistä kerätyt verot suunnataan aloitteen mukaan nuorten huumeiden käytön ehkäisyyn ja hoitoon, ympäristön suojeluun ja työpaikkojen luomiseen syrjäytyneille alueille”, Drug Policy Alliancen toiminnanjohtaja Ethan Nadelmann kertoo.

Kaliforniassa vallitsee de facto laillistaminen osavaltion saatua kesällä lääkekannabiksen jakelun sellaisen valvonnan piiriin, ettei liittovaltio voi käyttää asiantilaa enää tekosyynä ratsioille. Kannabiksen käyttö ja hallussapito rentoutuskäyttöön dekriminalisoitiin vuonna 2010. Lakialoitteen toteutuminen tulee nostamaan Kalifornian kansainvälisen kannabisliikkeen kärkeen vuosikymmenien underground vaiheen jälkeen.

Kolme kannabisnesmallia

Kannabiksen laillinen kasvatus ja kauppa on USA:n nopeimmin kasvava tuotannonala, joka kasvoi 74% vuonna 2014. Kannabiksen laillinen myynti nousi 2,7 miljardiin dollariin vuonna 2014 tuottaen 200 miljoonaa dollaria verotuloja sen laillistaneissa osavaltioissa. Coloradossa kannabiksen myynti tuotti 88 miljoonaa dollaria veroja, yli kaksi kertaa enemmän kuin alkoholin myynti.

Country-tähti ja pitkäaikainen kannabisaktivisti Willie Nelson on lähtenyt mukaan kannabisnekseen. Hän on keulakuvana sijoittajien perustamassa yrityksessä “Willie’s Reserve”, jonka toimitusjohtaja on Andrew Davison.

Willie Nelson piti ennen suostumistaan tärkeänä sitä, että yrityksessä otetaan huomioon sosiaaliset ja ympäristöön liittyvät näkökohdat.

“Uskon tämän alan ympäristönäkökohtiin. Tämä on loistava keino saada pientilat taas kukoistamaan. Haluan varmistaa sen, että kaikki kasvattamamme tuotteet ovat mahdollisimman puhtaita, ja yritämme vähentää kasvatusoperaatioidemme ympäristövaikutuksia niin paljon kuin mahdollista”, Willie Nelson painottaa.

Willie’s Reserve toimii kannabiksen laillistaneissa osavaltioissa ja aikoo aloittaa toimintansa vuoden 2016 tammikuussa.

Laillisilla kannabismarkkinoilla on tällä hetkellä kolme erilaista toimintamallia kannabisnekselle. Willie’s Reserve edustaa pienviljelijöihin nojautuvaa mallia. Willie’s Reserve toimii holdingyhtiönä, joka solmii sopimuksia eri osavaltioissa itsenäisesti toimivien tuottajien kanssa. Tuotteiden yhdenmukaisuuden saavuttamiseksi yhtiö asettaa vahvuuden, ympäristövaikutusten ja orgaanisen kasvatuksen standardit. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi yhtiö tarjoaa kasvattajille tukijärjestelmän, johon sisältyy neuvonta pienyrityksen ylläpitämiseksi.

vai Bob Marley ?
Bob Marleyn perikunnan kanssa sopimuksen tehnyt Privateer Holdings edustaa julkkis-lisenssi mallia, jonka tuotemerkillä Marley Natural myydään toistaiseksi laillisia hampputuotteita ja rakennetaan sitä kautta tuotemerkin tunnettavuutta. Privateer Holdings omistaa myös kanadalaisen lääkekannabista kasvattavan Tilrayn, jolla on iso kasvatuslaitos Brittiläisessä Kolumbiassa. USA:n liittovaltion kieltolain kumoamisen jälkeen se aikoo perustaa Yhdysvaltoihin samanlaisia kasvatuslaitoksia. 

Diego Pellicer Worldwide Inc. edustaa ns. Starbucks mallia. Sen liikeideana on hankkia kasvatustiloja, joita se vuokraa paikallisille pienkasvattajille. Diego Pellicer ei aio hyötyä suoraan kannabiskaupasta ennenkuin se tulee lailliseksi liittovaltion tasolla.

“Pienkasvattajat ovat meille alivuokralaisia. Me takaamme liiketilat ja rakennamme ne, mutta meillä on sopimus siitä, että siirrämme heidän toimintansa Diego Pellicer Worldwide tuotemerkin alle. Kunhan liittovaltio laillistaa kannabiksen, meillä on mahdollisuus ottaa liiketoiminta haltuumme yhdessä yössä”, toimitusjohtaja Ron Throgmartin hahmottaa liikeideaa.

Ettei totuus unohtuisi näissä tulevaisuuden suunnitelmissa, olivat kannabikseen liittyvät pidätykset edelleen korkealla tasolla Yhdysvalloissa: vuonna 2014 pidätettiin 620 000 ihmistä kannabikseen liittyvistä teoista, enimmäkseen pienimuotoisesta hallussapidosta.

Lähde: New York Magazine 1.11.2015, Gallup 21.10.2015, SFGate 2.11.2015, Senaattori Bernie Sandersin lakialoite kieltolain lopettamiseksi

 

 

Vastaa