alt
2017 Uutiset

Kannabis Ranskan presidentinvaaleissa

Ranskalaiset ovat maanosamme kovimpia pössöttelijöitä. Presidentinvaaleissa pari ehdokasta kannattaa sen laillistamista ja yksi heistä on todennäköinen voittaja.

alt
Benoit Hamon kannattaa kannabiksen laillistamista
Ranskassa on Euroopan ankarimpiin kuuluva huumelainsäädäntö, ja kannabiksen hallussapidosta vain omaan käyttöön voidaan langettaa jopa 10 vuoden vankeusrangaistus. Toisaalta ranskalaiset ovat maanosamme eniten kannabista käyttäviä yli puolen miljoonan ranskalaisen käyttäessä sitä päivittäin. 40% on käyttänyt sitä ainakin kerran elämässään kun Hollannissa luku on 25%, ja 11% on käyttänyt sitä kuluneen vuoden aikana kun Hollannissa vastaava luku on 7%. Lain täytäntöönpano on ollutkin laiskaa.

Niinpä ranskalaiset kannattavat laillistamista yhä runsaammin joukoin: yli puolet kannattaa laillistamista ja 84% on sitä mieltä, että nykyinen politiikka on epäonnistunut kannabiksen salakuljetuksen ja kaupan rajoittamisessa.

Kannabis on noussut puheenaiheeksi myös Ranskan politiikan huipulla, ja huhtikuussa pidettävissä presidentinvaaleissa pari ehdokasta olisi valmis heivaamaan kannabispolitiikan 2000-luvulle.

Keskusta-oikeistolaisen Les Républicains-puolueen presidenttiehdokas François Fillon vaikuttaa olevan nykyisen politiikan säilyttämisen kannalla.

Sosialistisen puolueen ehdokas Benoît Hamon on murtanut jäätä korkeimmalla poliittisella tasolla kutsumalla kieltolakia tekopyhäksi ja vaatimalla kannabiksen laillista valvontaa. Hamon kuuluu samaan puolueeseen kuin vallassa oleva presidentti Hollande. Hamon vaatii kannabiksen kieltolakiin vuosittain tuhlatun 568 miljoonan euron käyttämistä ennaltaehkäisyyn ja kannabiksen käytön haitoista kertovaan tiedottamiseen. Hamonin mielestä kieltolaki uhkaa ranskalaisen kulttuurin perimmäistä olemusta.

“Jos emme murra näitä rikollisia rinnakkaistalouksia, emme saa takaisin valvontaamme niiden valtaamia alueita. Jos haluamme pelastaa tasavaltamme, on meidän laillistettava kannabis”, hän selitti kantaansa laitonta taloutta ja siihen kytkeytyvää väkivaltaa vastaan.

Uuden Forward! -puolueen, En Marche!, perustaja ja presidenttiehdokas Emmanuel Macron kannattaa pienten määrien dekriminalisoimista oikeusjärjestelmän paineiden helpottamiseksi. Hän ei ole suoraan kannattanut laillistamista mutta on vihjaissut olevansa avoin ajatukselle.

Antamassaan haastattelussa hän nosti esille sen, että kieltolaki muodostaa “turvallisuusongelman” syrjäytyneiden asuinalueiden rikollisuutena ja rikollisuuden rahoittajana. Hänen mielestään kannabiksen laillinen valvonta voisi olla “tehokas”.

Unsubmissive France-kansalaisliikkeen, La France insoumise, perustaja ja presidenttiehdokas Jean-Luc Mélenchon on vaatinut kannabiksen laillistamista niin että valtio voisi valvoa sen kauppaa ja vähentää haittoja. Omassa blogissaan hän kritisoi kieltolakia siitä, että se ei ole ratkaisu haittojen valvontaan. Hänen mielestään maailmanlaajuinen kieltolaki on epäonnistunut huumeiden käytön vähentämisessä.

“On tekopyhää sanoa, että olemme kieltäneet sen samalla kun tiedämme, että kaikkihan sitä käyttää”.

Äärioikeistolaisen National Front puolueen johtaja ja presidenttiehdokas Marine Le Pen vastustaa kannabislakien uudistamista. Hän on antanut julkisuuteen lausuntoja, joissa hän vihjaa kiihdyttävänsä kieltolakia.

“Kannabissätkän polttaminen nyt vastaa viiden sätkän polttamista 30 vuotta sitten”, oli hän sanonut eräässä haastattelussa mainitsematta mitään lähdettä.

Lähde: Talking Drugs 31.1.2017

 

Benoit Hamon: Kannabiksen laillistamisella salakuljetusta vastaan

http://www.youtube.com/watch?v=Uo4hBCKiMLU

 

Ranskan kannabistilanne kymmenessä minuutissa

http://www.youtube.com/watch?v=ZaWQbCzyPLI

 

alt