2022 Uutiset

Lainsäädäntö ja nuorten kannabiksen käyttö

Kannabispolitiikan yksi käytetyimmistä kliseistä on nuorison suojeleminen kannabiksen käytön haitoilta tiukalla huumelainsäädännöllä. Kieltolaki ei ole kuitenkaan suojellut nuorisoa käytöltä, haitoilta, laittomilta markkinoilta eikä varsinkaan rangaistuksilta seurauksineen. Tuore tutkimus osoittaa uskomukset tiukan kannabispolitiikan vaikutuksista perättömiksi uskomuksiksi.

Ruotsalainen tutkijaryhmä tutki kannabiksen käytön vaihtelua nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa 11:ssä Euroopan valtiossa vuosina 1994 – 2017. Eurooppalaisista 15 – 64 vuotiaista 90 miljoonaa on käyttänyt kannabista ainakin kerran eläissään, ja 10% eurooppalaisista on käyttänyt sitä kuluneen kuukauden aikana.

Tutkimusajanjakson aikana usea eurooppalainen valtio lievensi kannabispolitiikkaansa, mutta osassa valtioita politiikassa ei tehty muutoksia kuten mm. Ruotsissa. Tutkimus julkaistiin otsikolla “Changes in cannabis policy and prevalence of recreational cannabis use among adolescents and young adults in Europe—An interrupted time-series analysis”.

Tutkimusmateriaalina käytettiin Euroopan huumeseurantakeskuksen, EMCDDA, keräämää aineistoa Belgiasta, Tsekin tasavallasta, Saksasta, Italiasta, Hollannista, Norjasta, Portugalista, Ruotsista, Slovakiasta, Espanjasta ja Britanniasta.

Tutkimuksessa havaittiin, että kannabiksen käyttö nuorten keskuudessa pysyi samana tai lisääntyi niissä maissa, joissa politiikkaa ei lievennetty. Sen sijaan kannabiksen käyttö alaikäisten keskuudessa väheni kannabislakinsa liberalisoineissa maissa. Tämä kattava analysointi ei vahvista kannabislakien vaikuttavan kannabiksen käyttöön nuorison keskuudessa Euroopassa siten kuin on ajateltu.

Tutkimus on osa laajempaa tutkimusnäyttöä, joka osoittaa, että suhde rankaisevan kannabispolitiikan ja nuorten riskinoton välillä ei ole yksinkertainen asia. Nuorten valintaan kokeilla ja käyttää laitonta kannabista on tarjottu monenlaisia selitysmalleja. Lisäksi harjoitetun huumepolitiikan ankaruus voi vaikuttaa kyselytutkimuksilla kerätyn tiedon luotettavuuteen. Mikä tahansa sitten onkaan selitys, näyttää selvältä, että niitä monimutkaisia väestöprosesseja, jotka heijastuvat havaittavissa olevana kehityskulkuna, ei voida ennustaa yksinkertaisesti rinnastamalla eksplisiittisten normien muutos implisiittisten ryhmäkohtaisten normien muutokseen.

Eli toisin sanoen tutkimuksessa havaittiin, että nuorten valintaan käyttää tai jättää käyttämättä kannabista vaikuttavat hyvin monet muutkin asiat kuin lainsäädäntö tai kansainväliset sopimukset, mikä on noussut esille monissa muissakin tutkimuksissa. 

Tutkimustulokset ovat samansuuntaisia, mitä on havaittu Yhdysvalloissa, missä kannabiksen käyttö on vähentynyt alaikäisten keskuudessa niissä osavaltioissa, jotka ovat laillistaneet kannabiskaupan aikuiskäyttöön.

Tuoreimman kansallisen NSDUH-kyselyn mukaan kuluneen vuoden aikana kannabiksen käyttö 12 – 17 vuotiaiden keskuudessa väheni valtakunnallisesti vuoden 2019 13,2 %:sta 10,1 %:iin vuonna 2020 ja kuluneen kuukauden aikainen käyttö 7,4 %:sta – 5,9 %:iin, mikä on hyvin merkittävä lasku. Korkeimmillaan kuluneen vuoden aikainen käyttö oli 13,5 % vuonna 2012, ennen kuin osavaltiot alkoivat laillistaa kannabiskauppaa aikuiskäyttöön.

Samoin tuorein Michiganin yliopiston suorittama ja NIDA:n rahoittama koululaiskyselytutkimus Monitoring the Future osoitti kannabiksen käytön laskeneen koululaisten keskuudessa eniten vuoden 1975 jälkeen, jolloin tämä kysely aloitettiin.

“Ei löydy minkäänlaista tutkimusnäyttöä siitä, että kannabiksen aikuiskäyttöä koskevat lainmuutokset vaikuttaisivat kannabiksen käytön yleisyyteen nuorten keskuudessa Euroopassa,” tutkijaryhmä kommentoi.

Lähde:

Changes in cannabis policy and prevalence of recreational cannabis use among adolescents and young adults in Europe—An interrupted time-series analysis. Plos One 12.1.2022.

2020 National Survey on Drug Use and Health. Substance Abuse and Mental Health Services Administration 25.11.2021.

Percentage of adolescents reporting drug use decreased significantly in 2021 as the COVID-19 pandemic endured. National Institute of Drug Addiction 15.12.2021.

Saksan hallitus aikoo laillistaa kannabiskaupan, mikä on herättänyt keskustelua muissa Euroopan valtioissa kuten Ranskassa

Tiukka laillinen valvonta ja ankara verotus ruokkii laittomia kannabismarkkinoita Kaliforniassa viisi vuotta laillistamisen jälkeen