Kannabis on selkeästi yleisimmin käytetty laiton päihde Euroopassa, ja kannabiskukinnon käyttö on vain kasvanut kuluneiden kahden vuoden koronaeristyksen aikana Euroopan huumeseurantakeskuksen, EMCDDA, tuoreen kyselyn mukaan. Tämä kehitys on pakottanut Euroopan valtiot etsimään parempia keinoja kannabiksen valvontaan kuin tehottomaksi osoittautunut kriminaalivalvonta.
Maltan parlamentti päätti 14. joulukuuta laillistaa kannabiksen ensimmäisenä valtiona Euroopassa. Laki sallii 18 vuotta täyttäneen maltalaisen käyttää kannabista, kasvattaa korkeintaan neljä kasvia kotonaan, pitää hallussaan 7 grammaa ja säilyttää kotonaan korkeintaan 50 grammaa. Lisäksi sallitaan voittoa tavoittelemattomien kannabisklubien perustaminen. Kannabisklubiin saa kuulua korkeintaan 500 jäsentä, jokainen jäsen saa ostaa korkeintaan 7 grammaa päivässä ja korkeintaan 50 grammaa kuukaudessa. Lisäksi klubit saavat jakaa korkeintaan 20 siementä jäsenilleen kuukaudessa.
Uuden lain täytäntöönpanosta vastaavan lautakunnan puheenjohtajaksi valittu psykoterapeutti Mariella Dimech toimi aiemmin katolilaisessa hyväntekeväisyysorganisaatiossa Caritas ja vastusti laillistamista.
Times of Maltalle antamassaan haastattelussa Mariella Dimech kertoo saaneensa Yhdysvalloissa koulutusta, jossa oli opetettu nollatoleranssia sekä rankaisemiseen perustuvaa vieroitushoitomallia.
Haastattelussa Mariella Dimech kertoo, ettei Maltasta halusta tehdä Amsterdamin kaltaista paikkaa eli turisteille ei ole tarkoitus perustaa kannabiskahviloita.
Tuskinpa kukaan kannabiksen normaali käyttäjä enää haluaa Amsterdamin kaltaista järjestelmää, koska on esimerkkejä Kanadan, Uruguayn ja USA:n osavaltioiden harjoittamasta laillisesta valvonnasta. Amsterdamissa ei valvota kannabiskauppojen eli Coffee Shopien takaovien kautta käytävää kauppaa, jossa rahat voivat päätyä yhtä hyvin leppoisalle hollantilaiselle pienyrittäjälle kuin opportunistiselle järjestäytyneen rikollisuuden edustajalle. Tästä syystä kannabiksen laadun valvonta ei ole samalla tasolla kuin laillisesti valvotussa kasvatuksessa ja kaupassa.
Lisäksi kannabiskaupan laillistamisessa on nykyään alettu kiinnittää huomiota oikeudenmukaisuuden ja yhteiskunnallisen tasavertaisuuden edistämiseen kannabiskaupassa. Kannabiskauppa voi olla myös reilua kauppaa. Laillistaminen ja dekriminalisointi ovat osa haittoja vähentävää politiikkaa, mikä on saavuttanut kasvavaa suosiota ns. huumetyötä tekevien ammattilaisten ja asiantuntijoiden keskuudessa.
Käytäntö opettaa
Mariella Dimech kertoo oppineensa käytännön työssä haittoja vähentävien toimenpiteiden merkityksestä.
“Tällä hetkellä uskon haittojen vähentämiseen perustuvan lähestymistavan tarpeellisuudesta. Uusi laki perustuu tälle, mikä rohkaisi minua ottamaan vastaan tämä virka. Tällä uudella politiikalla on mahdollista luoda turvallinen, tasapainoinen, vastuullinen, tietoa jakava ja lailliseen valvontaan perustuva lähestymistapa, joka hyödyttää jokaista osapuolta.”
“Ihmiset käyttävät kannabista. Tilastojen mukaan se on käytetyin päihde alkoholin jälkeen. Meidän viranomaisina tulee tunnistaa riskit ja säätää tarvittavat toimenpiteet käytön tekemiseksi turvalliseksi. Vaikka sovellan haittoja vähentäviä toimenpiteitä, niin minun ei tarvitse hyväksyä aineiden väärinkäyttöä.”
“Lakeja noudattamattomat ihmiset voivat jo tällä hetkellä käyttää kannabista niin paljon kuin pystyvät. Olen tietoinen siitä, että jotkut ihmiset ovat huolissaan siitä, että uusi laki voisi lisätä käyttöä.”
“Me emme rohkaise ihmisiä polttamaan kannabista aivan kuten me emme rohkaise ihmisiä käyttämään alkoholia. Mutta osa ihmisistä käyttää, ja meidän tehtävä on tarjota heille haittoja vähentäviä toimenpiteitä tiedotuksella ja opetuksella sekä varmistamalla, että kannabista saa edullisemmin laillisesti kuin laittomilta markkinoilta.”
“Halvempi ja valvottu kannabis on haittoja vähentävää politiikkaa. Aikaisemmin jokainen kannabisgramma oli laittomasti hankittu eikä kenelläkään ollut tarkkaa tietoa, mitä he olivat ostamassa. Ei tiedetty, onko se synteettistä, onko siihen sekoitettu muita kemikaaleja tai kuinka paljon siinä on THC:tä.”
“Nyt ihmiset voivat tietää tarkkaan, mitä he ovat ostamassa, saavat sen halvempaan hintaan kuin laittomilta markkinoilta ja heille kerrotaan kannabiksen mahdollisista vaikutuksista.”
“Tähän liittyy myös riippuvuusongelma. Lähestymistapamme vähentää haittoja ja tekee ihmisistä tietoisempia käytöstään, koska ihmisten ei enää tarvitse piilotella tekemisiään.”
“Tutkimus osoittaa, että riippuvuusongelma on usein seurausta syvemmistä ongelmista, joita ei ole pystytty käsittelemään. Koviin huumeisiin riippuvaiseksi tulleilla ihmisillä on usein ollut vaikeuksia lapsuudessa, traumaattisia kokemuksia, hyväksikäyttöä, kiintymysongelmia, vertaisryhmäpaineita ja psykologisia ongelmia. Omassa opinnäytteessäni tutkin huumeriippuvuuden ja hyväksikäytön yhteyttä. Tutkimuksessani 80% niistä vastanneista, joilla oli päihteiden ongelmakäyttöä, oli kokenut hyväksikäyttöä kotonaan.”
“Osalla käyttäjistä on muita suurempi riippuvuusriski henkilöhistorian ja perinnöllisten tekijöiden vaikutuksesta, ja viranomaisina meidän tulee kohdata tämä koulutusohjelmien avulla.”
“Lautakunta koostuu vieroitushoidon, riippuvuuden, psykologian, sosiologian ja oikeustieteen asiantuntijoista, mikä osoittaa, että hallitus arvostaa panostamme järkevämmän ja terveemmän yhteiskunnan rakentajina”, Mariella Dimech summaa kokemuksensa.
Mikä on seuraava valtio Euroopassa?
Saksan uusi hallitus ilmoitti marraskuussa aikovansa laillistaa kannabiskaupan. Saksassa on pitkälle kehittyneet lääkekannabiksen markkinat, ja monet asiantuntijat veikkaavat sen olevan seuraava kannabiksen laillistava valtio Euroopassa.
Mitään laillistamissuunnitelmaa ei vielä ole. Saksan liittovaltion parlamentti, Bundestag, hylkäsi vuonna 2020 Vihreän puolueen laillistamisaloitteen. Parlamentin hyväksymän lain tulee saada myös Saksan liittoneuvoston, Bundesrat, hyväksyntä, mikä voi olla vaikea este, koska kristillisdemokraateilla on tällä hetkellä enemmistöasema.
Sosiaalidemokraattisen puolueen kansanedustaja Burkhard Blienert kertoo, että kannabiskaupan laillistaminen yritetään saada voimaan tämän hallituskauden eli neljän vuoden sisällä. Lakipaketin laatiminen on iso urakka, mutta sen mallina aiotaan käyttää Vihreän puolueen vuonna 2015 laatimaa lakialoitetta ”Entwurf eines Cannabiskontrollgesetzes”.
Kannabiksen laillistaminen Saksassa olisi käänteentekevä koko Euroopalle, koska se on tällä hetkellä EU:n suurin talousmahti.
Luxemburgissa laillistaminen on edennyt niin pitkälle, että ainoastaan koronapandemia on ollut hidasteena lain lopulliselle hyväksymiselle ja täytäntöönpanolle. Laillistaminen on hyvin todennäköinen tänä vuonna.
Italiassa tehdyt lukuisat laillistamisaloitteet eivät ole toteutuneet, mutta kannabisaktivistien kansalaisaloite kannabiksen käytön, kasvatuksen ja hallussapidon dekriminalisoimiseksi sai viime syksynä tarvittavan määrän tukijoita ja etenee kansanäänestykseen vielä tänä vuonna.
Portugali laillisti kannabiksen lääkekäytön vuonna 2018, ja siitä on tullut merkittävä amerikkalaisten ja kanadalaisten kannabisyhtiöiden keskittymä Euroopassa. Kaikkien huumeiden käyttö ja hallussapito ovat olleet dekriminalisoituja vuodesta 2001. Parlamentissa on ollut kaksi lakialoitetta kannabiskaupan laillistamiseksi, mutta hallituksen kaatuminen esti niiden etenemisen. Tammikuussa Portugalin sosialistinen puolue sai enemmistöaseman, jonka turvin sen muodostama hallitus voisikin edistää laillistamista, mutta mitään aloitetta ei ole julkistettu toistaiseksi.
Sveitsi ilmoitti viime vuoden lokakuussa aikovansa laillistaa kannabiksen mutta se ei toteudu ainakaan vuonna 2022. Sen sijaan muutamissa suurimmista kaupungeista aloitetaan syksyllä kannabiskokeilu, jossa harjoitellaan laillista jakelua.
Hollannin hallitus aloittaa kannabiksen kasvatuskokeilun lailliseen myyntiin valikoiduissa kaupungeissa.
Espanjassa lakialoite kannabiskaupan laillistamiseksi ei saanut tarvittavaa tukea lokakuussa, vaikka käyttö ja kasvatus omaan käyttöön ovat olleet dekriminalisoituja jo pitkään. Espanjassa kannabiksen käyttäjät ovat jo vuosien ajan voineet ostaa kannabiksensa kannabisklubeista.
Näyttää pikemminkin siltä, että kannabiskaupan laillistamisen sijaan Euroopan valtiot keskittyvät käytön, kasvatuksen ja hallussapidon dekriminalisointiin. Saksan päätös voi vaikuttaa tähän trendiin.
Lähde: Latest European Web Survey on Drugs finds cannabis and ecstasy use most impacted by COVID-19. EMCDDA 20.1.2022, Times of Malta 19.1.2022, Forbes 29.12.2021, Maltan hallituksen lehdistötiedote 18.12.2021, Kannabislautakunnan nimitys 10.1.2022, Maltan hallituksen kannabismietintö maaliskuu 2021, Businesscann 28.1.2022
Malta laillisti kannabiksen
Maltan työväenpuolueen EU-parlamentin edustaja Cyrus Engerer ja Maltan kannabisyhdistyksen ReLeaf puheenjohtaja Andrew Bonello kertovat Maltan hallinnon muutoksesta kannabikseen hyvin ankarasti suhtautuneesta laillistamiseen
Kannabisyritykset valmistautuvat laillistamiseen Saksassa. Poliisilla on omat epäilyksensä.
Saksan kannabisyhdistyksen puheenjohtaja Georg Wurth kertoo Saksan tilanteesta