2022 Uutiset

Laillistamisryhmä EU-parlamenttiin

Ryhmä EU-parlamentin kansanedustajia on lähettänyt avoimen kutsukirjeen parlamentin 705:lle edustajalle rohkaisten heitä liittymään mukaan epäviralliseen ryhmään jakamaan tietoa kannabiksen laillistamisen etenemisestä EU:n jäsenvaltioissa.

Maltan Cyrus Engerer, Luxemburgin Monica Semedo, Tsekin Mikuláš Peksa, Hollannin Dorian Rookmaker sekä Irlannin Luke “Ming” Flanagan kirjoittavat:

”Euroopan parlamentin jäseninä katsomme, että velvollisuutemme on nostaa esille EU-kansalaisten yksilön vapauksien loukkaamiseen liittyviä asioita. Mielestämme parlamentin edustajina meidän tulee olla rehellisiä eikä pelätä tarttua aiheisiin, joita saatetaan pitää tabuina väärinkäsitysten ja väärän tiedon vuoksi. Yksi tällainen aihe on kannabiksen henkilökohtainen käyttö.”

”EU:n jäsenvaltioiden erilaisten politiikanmuotojen tilkkutäkki ja muissa maissa tapahtuva kannabiksen laillistaminen herättävät varmasti paljon keskustelua eurooppalaisesta, Schengen- ja sisämarkkinalainsäädännöstä. Siksi meidän on aloitettava keskustelu.”

”Vanhentuneen ja ennakoimattomia seurausvaikutuksia aiheuttavan lainsäädännön hajanaisuuden vuoksi kansalaiset kaikkialla EU:ssa joutuvat usein tekemisiin laittomien markkinoiden kanssa, tai mikä vielä pahempaa, joutuvat vankilaan, koska heillä on hallussaan pieniä määriä kannabista henkilökohtaiseen käyttöön.” 

”Tämä ei kuvasta sitä vapauden tasoa, jota olemme tottuneet odottamaan Euroopassa asumiselta.”

”Kieltolaki ei toimi, se vain tekee kannabiksen käytöstä turvatonta. Laillistamisen myötä kuluttajat voivat saada luotettavaa tietoa ja tuotteita, joiden laatua valvotaan ilman, että he joutuvat kosketuksiin rikollisten kanssa. Kannabiksen laillistamisella useissa jäsenvaltioissa on varmasti rajat ylittäviä vaikutuksia. Tämän ryhmän kanssa voimme keskustella johdonmukaisesta lähestymistavasta laillistamiseen EU:n tasolla.”

”Nykyiset kannabiksen henkilökohtaista käyttöä rajoittavat säädökset useimmissa EU:n jäsenvaltioissa ovat vastoin liikkumisvapauden ja yksilön vapauden periaatteita.”

”Euroopan parlamentin edustajina haluamme hyödyntää tätä tilannetta ja luoda Euroopan parlamenttiin puolueiden välisen ryhmän, jossa jaamme parhaita käytäntöjä, keskustelemme asiantuntijoiden kanssa, järjestämme kuulemistilaisuuksia ja konferensseja sekä keskustelemme kannabiksen henkilökohtaisen käytön tilanteesta unionin sisällä.”

EU:n kannabistilanne

Euroopan huumeseurantakeskuksen, EMCDDA, vuoden 2022 raportin mukaan kaikkiaan 83,4 miljoonaa 15 – 64 vuotiasta eurooppalaista on elämänsä aikana käyttänyt jotakin laitonta huumetta, 78,6 miljoonaa on käyttänyt kannabista ainakin kerran ja 22 miljoonaa on käyttänyt kannabista kuluneen vuoden aikana. Nuorista aikuisista 15 – 34 vuotiaista 15,6 miljoonaa on käyttänyt kannabista kuluneen vuoden aikana.

Hasiksen ja kannabiskukinnon indeksoidut hinnat ovat pysyneet suhteellisen vakaina viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana, kun taas molempien muotojen keskimääräinen THC-pitoisuus on kasvanut. Tällä hetkellä hasiksen keskimääräinen THC-pitoisuus (21 prosenttia) on lähes kaksinkertainen verrattuna kannabiskukinnon THC- pitoisuuteen, joka on tavallisesti noin 11 prosenttia. Tämä on päinvastainen suuntaus kuin aiemmin, kun kannabiskukinnon THC-pitoisuus oli tavallisesti suurempi kuin hasiksen.

Raportti muistuttaa, että Euroopan unionin tuomioistuin totesi vuonna 2020, että kasveista peräisin oleva CBD ei ole ”huume”, koska tällä hetkellä tieteellinen käsitys on, että aineella ei ole psykoaktiivisia ominaisuuksia.

Raportissa varoitetaan uudesta laittomien markkinoiden suuntauksesta, jossa laillisesti kasvatettuun CBD-pitoiseen ”kevytkannabikseen” lisätään ns. synteettisiä kannabinoideja, ja tuotetta myydään laittomilla kannabismarkkinoilla ”marihuanana”.

Tämä on jälleen yksi esimerkki kieltolain aiheuttamista kielteisistä vaikutuksista Euroopan kannabismarkkinoilla, miksi se tulee saattaa julkiseen valvontaan.

Lähde: Lovin Malta 14.7.2022, Euroopan huumeraportti 2022, EMCDDA June 2022.

EU-parlamentin laillistamisryhmä esittäytyy

Kannabiksen laillistaminen Ranskassa