Saksan kannabispolitiikassa on koettu tänä vuonna täyskäännös kieltolaista valvottuun kauppaan. Uuden lainsäädännön mukaan aikuiset ihmiset saavat kasvattaa, pitää hallussaan ja käyttää kannabista, mikä luo perustan valvotulle kannabiskaupalle. Viisi kuukautta laillistamisen jälkeen kaikki on edelleen kesken, mutta on enää vaikea kuvitella, että tällainen muutos voitaisiin perua vaikka poliittiset suhdanteet muuttuisivatkin.
Saksan laillistamisprojektissa puhutaan kahdesta vaiheesta tai pilarista, joista ensimmäinen oli kotikasvatuksen ja kannabisklubien salliminen. Mielipidemittauksien mukaan 84 miljoonan asukkaan Saksan aikuisväestöstä noin 25 % käyttää kannabista satunnaisesti ja 10 % säännöllisesti. Säännöllisistä käyttäjistä 51 % aikoo kasvattaa kannabista kotonaan ja 44 % liittyä kannabisklubiin. Satunnaisista käyttäjistä 40 % aikoo kasvattaa kotonaan ja 27 % on kiinnostunut liittymään kannabisklubiin. Aikuisväestöstä 7 % on jo hankkinut siemeniä tai klooneja ja 11 % aikoo tehdä näin tulevaisuudessa.
Ensimmäinen kannabisklubi avattiin 8. heinäkuuta Ala-Saksin osavaltiossa, mutta joissakin osavaltioissa ei ole vielä päätetty, miten klubien toimintaa tulisi valvoa, ja niissä klubien toiminnan aloittaminen siirtyy syksyyn tai vieläkin myöhempään. Baijerissa kannabisklubeilta vaaditaan kannabiksen käytön ennaltaehkäisyyn koulutuksen saanutta henkilökuntaa, mutta osavaltio ei ole vielä järjestänyt tätä koulutusta.
Euroopan Unioni ei salli laajamittaista kannabiskauppaa, mutta alueelliset kannabiskokeilut ovat sallittuja tutkimustarkoituksissa. Tällaisia on paraikaa käynnissä Sveitsissä ja Hollannissa, mutta ne ovat rajatumpia kuin mitä Saksassa suunnitellaan.
Saksan laillistamisprojektin toiseen pilariin kuuluvien alueellisten aikuiskäyttöön tarkoitetun kannabiskaupan kokeilujen on määrä alkaa pian. Näissä kokeissa sallitaan rajallisen määrä tuottajia, jälleenmyyjiä ja käyttäjiä käymään kauppaa kannabiksella. Kokeiden antamista tuloksista saadaan tutkittua tietoa lainsäätäjille, valvojille ja tutkijoiden käyttöön.
Syyskuun alussa saatujen tietojen mukaan 25 kaupunkia on ilmoittanut osallistuvansa kokeiluun, ja lisää ilmoituksia odotetaan lähikuukausina.
Wiesbadenin terveysministeri Milena Löbcke allekirjoitti elokuussa aiesopimuksen kaupungin tahdosta olla mukana kokeilussa.
”Jo vuonna 2021 Wiesbadenin kaupunginvaltuusto päätti, että osavaltion pääkaupungin tulee olla mukana kannabiksen jakelun kokeiluohjelmassa yhdessä muiden hallinto-alueiden kanssa,” kaupungin tiedotteessa perustellaan kokeiluun osallistumista.
Liittovaltion maatalous- ja elintarvikevirasto päättää kokeiluun osallistuvista kaupungeista ja maakunnista. Näissä alueellisissa kokeiluprojekteissa aiotaan käyttää paikallisia apteekkeja jakelukanavana.
Lääkekäyttö laajenee
Kannabiksen poistaminen huumausaineluettelosta on helpottanut sen saatavuutta lääkkeeksi. Sitä valvotaan Saksassa nykyään samalla tavalla kuin ibuprofeenia, minkä seurauksena sen kysyntä on kasvanut huomattavasti laillistamisen jälkeen. Vuoden aikana sen tuonti on noussut 51 %, ja potilaiden määrä nousi 400 % tämän vuoden maaliskuusta kesäkuuhun.
Saksan liittovaltion lääkevalvontainstituutti, Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukt, BfArM, julkaisi raportin, jonka mukaan tämän vuoden toisella neljänneksellä kannabista tuotiin maahan 11 706 kg kun vuoden ensimmäisellä neljänneksellä määrä oli 8134 kg. Saksan lääkemarkkinoiden arvioidaan kasvavan ensi vuonna 1,7 miljardin euron suuruisiksi.
Kannabiskukinnon hinta nousi hivenen huumeluokituksen poistamisen jälkeen, mutta sen jälkeen hinnat ovat laskeneet ja, mikä tärkeintä, potilaan maksama hinta on enää puolet vuoden 2023 hintatasosta.
Kannabisyritys Bloomwell Groupin toimitusjohtaja Niklas Kouparanis kertoo heillä olevan 200 tukkukauppiasta Saksassa myymässä kannabista apteekkeihin. Huhtikuun ensimmäisen päivän jälkeen nopeasti kasvanut kysyntä yllätti teollisuuden, mikä johti hintojen nousuun, minkä jälkeen hintataso on palannut entiselleen.
Liittovaltion kansanterveysvirastojen yhteiskomitea esittää muutosta kannabiksen reseptiprosessiin, joka helpottaisi lääkäreiden työtä kirjoittaa kannabisreseptejä potilaille. Muutoksella kannabiksesta tehtäisiin lakisääteinen sairausvakuutuksesta maksettava lääke. Tällä hetkellä lääkärin pitää odottaa vakuutusyhtiön maksutakuuta, ennen kuin hän voi kirjoittaa reseptin.
Tämä mahdollistaisi sen, että 70 % Saksan lääkäreistä voisi kirjoittaa kannabisreseptin ilman, että heidän tarvitsee odottaa vakuutusyhtiön päätöstä.
Hampputeollisuus jäänyt jalkoihin
Samalla kun tavalliset ihmiset saavat kasvattaa THC-pitoista kukintoa ja potilaat ostaa sitä yhä helpommin apteekeista, pitää hampun kasvattajien edelleen kamppailla vanhakantaisen THC-rajan kanssa. Saksassa hampun THC-pitoisuus saa olla korkeintaan 0,3 %, eikä tätä epäkohtaa korjattu uudessa kannabislaissa. Tämän takia teollisen hampun viljelijöitä voi edelleen joutua edesvastuuseen vanhentuneen ”huumepykälän” nojalla.
Tämän ”huumepykälän” nojalla maanviljelijöiltä on vuosien mittaan voitu takavarikoida peltoalueita ja syyttää heitä huumerikoksista. Vuoden 2022 tietojen mukaan hyötyhamppua kasvatettiin 7000 hehtaaria.
Varsinkin CBD-kukinnon tuotantoa ja myyntiä on ajettu alas jatkuvilla ratsioilla ja oikeusjutuilla. Kiinni jääneet ovat maksaneet sakkonsa eivätkä ole pitäneet asiasta ääntä.
Lukuisat EU-maissa annetut oikeudenpäätökset tukevat hampun kasvatuksen ja CBD-tuotannon laillisuutta tärkeimpänä EU:n tuomioistuimen 19.11.2020 antama päätös ns. Kannavape-tapauksessa. Joissakin oikeusistuimissa onkin alettu arvioimaan tilannetta uudestaan ja yritetty löytää soveliaita ratkaisuja, kuten oikeuteen tuotujen juttujen käsittelyn keskeyttämistä ilman rekisterimerkintöjä ja sakkoja.
Liittovaltion maatalous- ja elintarvikevirasto esitteli kesällä teollisen hampun vapauttamislakiluonnoksen, joka poistaisi ”huumepykälän”, sallisi 0,3 % THC-pitoisuuden lopullisessa tuotteessa ja 1 % eri tuotantovaiheissa. Lailla säädetään myös teollisen hampun kasvihuoneviljelystä, joka edellyttäisi samanlaista rekisteröitymistä kuin nykyinen teollisen hampun viljely. Laki kuitenkin tekisi lupaprosessista helpomman. Lupa maksaisi 8251,50 € vuodessa kattaen valvonta- ja hallintokulut sekä yhteydet muiden hallinnonalojen kanssa.
Viiden kuukauden aikana Saksassa on potkaistu liikkeelle sellainen muutos kannabismarkkinoilla, että on vaikea enää nähdä mahdollisuutta sen peruuttamiseksi, vaikka poliittiset suhdanteet muuttuisivatkin.
Tue Tuskyn riippumattoman uutistoimituksen jatkumista vuonna 2024 maksamalla jäsen- tai tukimaksu tilille FI92 5491 0220 1491 86
Lähde: Business of Cannabis 4.9.2024, Business of Cannabis 2.9.2024, Benzinga 22.8.2024, Benzinga 14.8.2024, BR24 20.7.2024, Marijuana Moment 8.7.2024, Born2invest 5.7.2024,
Saksan ensimmäinen kannabisklubi Ganderkesee sai lupansa maanantaina 8. heinäkuuta Ala-Saksin osavaltion maatalousministeri Miriam Staudten henkilökohtaisesti käydessä ojentamassa se.
Kannabiksen hankkiminen laillisesti esimerkiksi kannabisklubien kautta on edelleen rajallista, mutta kannabiksen käyttäjät eivät enää koe leimautumista käyttönsä takia
Toimiiko laillistaminen Saksassa ?
Kannabisklubien avaaminen hitaus on tuonut kannabismarkkinoille ns. netti-apteekkeja, joista saa tilattua kannabista ilman lääkärin kirjoittamaa reseptiä
Kannabisklubien avaaminen on hidasta, koska viranomaiset eivät kaikissa osavaltioissa tiedä, kenen vastuulla niiden valvonta on
Berliinin kannabismarkkinoilla vallitsee kaaos laillistamisen jälkeen. Kannabisklubit aloittivat toimintansa 1. heinäkuuta, mutta ne saavat ensimmäiset satonsa valmiiksi vasta kuukausien päästä. Kotikasvattajat eivät tiedä, mitä tehdä, jos kannabista tuleekin yli 50 grammaa, ja satunnaiset käyttäjät ostavat kannabiksensa edelleen laittomilta markkinoilta.
Kannabisklubien aloitettua toimintansa niiden toimintaa kehitetään käytännön kokemusten perusteella
Kaikissa osavaltioissa viranomaiset eivät tiedä, kuinka uutta kannabislakia pitää soveltaa käytäntöön