2024 Uutiset

Kannabiksen huumeluokitus: syöpäpotilaiden ja heitä hoitavien lääkäreiden näkökulma

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden kehotti vuonna 2022 liittovaltion viranomaisia aloittamaan kannabiksen huumeluokituksen arviointiprosessi. Tähän liittyen mm. Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriö on suositellut liittovaltion huumepoliisille, DEA, kannabiksen siirtämistä III luokkaan. DEA käynnistää kuulemisprosessin 2. päivä joulukuuta, joka tämän hetkisen tiedon mukaan venyy vuoden 2025 tammi- ja helmikuulle. Nykyisen huumeluokituksen keskeinen perustelu on se, että kannabiksella ei ole lääkinnällistä eikä lääketieteellistä käyttöä.

Liittovaltion syöpäinstituutin, NCI, elokuussa julkaisema monografia ”Cannabis Use Among Cancer Survivors” kannabiksen käytöstä syöpäpotilaiden keskuudessa on yksi naula lisää kannabiksen huumeluokituksen arkkuun. Siinä todetaan, että 20 % – 40 % potilaista riippuen ko. osavaltion lainsäädännöstä käyttää kannabista syövän ja syöpähoitojen aiheuttamien oireiden hoitoon. 

Yleisimmät käyttötavat ovat syöminen ruokailun yhteydessä, polttaminen sekä pillerit ja tinktuurat. Yleisimmät oireet, joihin kannabista käytetään, ovat pahoinvointi, univaikeudet, kipu, stressi ja ahdistus. Kannabista käyttävistä potilaista 60 % – 68 % kertoi sen lievittävän kyseisiä oireita. 

Kyselytutkimus osoittaa potilaiden käyttävän kannabista lainsäädännöstä huolimatta. NCI nostaa 16. lokakuuta julkaistussa blogikirjoituksessa ”As More People with Cancer Use Medical Cannabis, Oncologists Face Questions They Struggle to Answer” esille ammottavan kuilun kannabiksen lääkekäytön ja sen tutkimuksen välillä. Tämä kuilu pakottaa liittovaltion korjaamaan kannabiksen huumeluokitusta, jotta tieteellisesti pätevä tutkimus olisi mahdollista ”tutkimukseen perustuvan tieteellisen näytön puutteen” korjaamiseksi.

Käyttö ylittää tutkimusnäytön

Yhdysvaltojen syöpälääkäriliiton, ASCO, maaliskuussa julkaisemassa ensimmäisessä kannabiksen käyttöä sairaanhoidossa koskevassa ohjeistuksessa todetaan hyvin suorasanaisesti, että ”Kannabiksen ja kannabinoidien saatavuus ja niiden käyttö syöpää sairastavien aikuisten keskuudessa on ylittänyt tieteellisen tutkimuksen antaman näytön niiden käytöstä sairaanhoidossa”.

Tieteellisen näytön puutteen aiheuttamien vakavimpien haasteiden joukossa on se, että syöpälääkärit ja muut syöpähoitoja tarjoavat ovat huonosti varustautuneita keskustelemaan potilaidensa kanssa kannabiksen lääkekäytöstä.

Yhden NCI:n monografiassa julkaistun tutkimuksen mukaan liki 40 % syöpälääkäreistä ja -hoitajista kertoi olevansa valmiita tarjoamaan potilaille opastusta kannabiksen käytössä, mutta vain 13 % kertoi olevansa perillä kannabiksen käytöstä.

”Potilaat ovat hyvin kiinnostuneita kannabiksen käytöstä syövän aiheuttamien fyysisten ja psyykisten vaivojen hoidossa”, kertoo tutkimuksen vetäjä tohtori Richard T. Lee.

Kannabiksen lääkekäyttöä koskevan lainsäädännön kehittyessä hoitohenkilökunta tulee kohtaamaan yhä enemmän potilaita, jotka käyttävät maustettuja kannabiskarkkeja tai tinktuuroja.

Yhdysvalloissa kannabis on laillista lääkekäyttöön 14:ssä osavaltiossa ja lääke- sekä virkistyskäyttöön 24:ssä osavaltiossa sekä pääkaupunkiseudulla Washington D.C:ssä. Tuoreen arvion mukaan liki kolme neljästä amerikkalaisesta asuu osavaltiossa, jossa on kannabis on laillistettu lääke- ja/tai virkistyskäyttöön.

Kannabiksen laillistaneissa osavaltioissa kannabiksen saanti on helppoa kokeilunhaluisille. Pew tutkimuslaitoksen tietojen mukaan Yhdysvalloissa toimii tällä hetkellä 15 000 kannabiskauppaa eli dispensaries, kuten niitä Yhdysvalloissa kutsutaan.

Oklahoman yliopistollisen syöpäsairaalan lääkärin Susanna Ulahannanin mukaan nuoremmat potilaat käyttävät muita useammin  kannabista mm. ahdistukseen ja univaikeuksiin.

Vanhemmat potilaat ovat puolestaan varovaisempia. He tiedustelevat asiasta tavallisimmin silloin, kun hänen määräämänsä peruslääkitys ei vaikuta sellaisissa ongelmissa, kuten kivut tai ruokahaluttomuus.

”Näiden ongelmien kohdalla he yleensä nostavat asian esille kysyen, että olen kokeillut jotakin lääkettä, mutta se ei vaikuta, ja mitä mieltä minä lääkärinä olen kannabiksen lääkekäytöstä sen sijaan,” tohtori Ulahannan selittää.

Onko kannabiksen käyttö turvallista?

Yksi suurimmista huolenaiheista on se, onko kannabistuotteilla ristikkäisvaikutuksia potilaan syöpälääkityksen kanssa. Joidenkin tutkimustulosten mukaan kannabiksen käyttö voi alentaa immunoterapiahoitojen vaikutusta.

Kannabis voi vaikuttaa myös hyvin rauhoittavasti, sillä voi olla vuorovaikutusta muiden lääkkeiden kanssa ja vahvistaa niiden vaikutusta. Toisin sanoen, jos käytössä oleva lääkitys nukuttaa ja alentaa huomiokykyä, voi samanaikainen kannabislääkitys vahvistaa näitä vaikutuksia. Tämä voi lisätä kaatumisten ja auto-onnettomuuksien riskiä.

Potilaat eivät aina halua kuulla haittapuolista. Tutkimuksissa on tullut esille se, että potilaiden mielestä kannabiksen hyödyt ovat tärkeämpiä kuin haitat.

Monet potilaista uskovat kannabiksen olevan ”luonnollisempi keino” hoitaa oireita kuin reseptilääkitys. Tohtori Ulahannanin sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa nousi esille se, että monet potilaista ajattelivat kannabiksen olevan syöpälääke.

Tohtori Lee suosittelee, että syöpähoitoja antava terveydenhoitohenkilöstö lukisi Yhdysvaltojen syöpälääkäriliiton ohjeistuksen sekä tutustuisi koko ajan kasvavaan kirjallisuuteen kannabiksen biologisista ja fysiologisista vaikutuksista sekä tutkimuksiin kannabiksen kliinisestä käytöstä syöpähoidoissa.

Tohtori Ulahannan suosittelee, että potilaat kertoisivat heitä hoitavalle lääkärille kaikesta lisälääkityksestä, mitä he käyttävät mukaan lukien kannabis. NCI:n monografiassa julkaistun yhden tutkimuksen johtajan, tohtori Gary Ellisonin mukaan näin ei kuitenkaan tapahdu. Vain noin 20 % kannabista käyttävistä potilaista kertoo keskustelleensa heitä hoitavan lääkärin kanssa aiheesta.

Tämä havainto vahvistaa tohtori Ulahannanin mukaan sitä, kuinka tärkeää avoin kommunikaatio on hoitohenkilökunnan ja potilaan välillä.

”Meidän tarvitsee tietää, mitä potilaamme käyttävät,” hän sanoo. Jos henkilökunta ei ole aivan ajan tasalla kannabiksen tai muun lisäravinteen suhteen, josta potilas on lukenut sosiaalisessa mediassa, on tällä tiedolla kuitenkin suuri merkitys hoidon kannalta.

”Tällöin et vähennäkään potilaan syöpälääkitystä, koska tiedät, että potilaan kokemilla sivuvaikutuksilla on jokin muu syy,” tohtori Ulahannan täsmentää.

”Ilman avointa keskustelua henkilökunta ei tiedä tätä.”

NCI käynnisti juuri viisi laajaa tutkimusta, joiden tavoitteena on kartoittaa eri syöpiä sairastavien potilaiden käyttämien kannabistuotteiden haittoja ja hyötyjä. Yhdessä tutkimuksessa esimerkiksi keskitytään immunoterapiaa saaviin potilaisiin ja toisessa plasmasolusyöpää poteviin potilaisiin.

Näiden tutkimusten lisäksi useissa tutkimuksissa tällä hetkellä kokeillaan synteettisiä lääkkeitä, jotka muistuttavat kannabiksen ainesosia, kuten THC, joilla ajatellaan olevan vaikutusta pahoinvointiin ja kipuihin. Näistä dronabinol ja nabilone ovat jo elintarvike- ja lääkevalvontaviraston, FDA, hyväksymiä käytettäviksi syöpään liittyvien kipujen hoidossa.

Koska kannabis on luokiteltu liittovaltion huumelaissa ykkösluokan huumausaineeksi, on kannabistuotteita vaikeaa testata kliinisissä kokeissa. Syöpähoitoja antavat lääkärit toivovat, että kannabis luokiteltaisiin 2. tai 3. luokkaan, mikä mahdollistaisi lisätutkimukset.

Kannabis syöpälääkkeenä

Kaksi tuoretta tutkimusta osoittaa, että kannabinoideilla on myös syöpää parantavia vaikutuksia. BioFactors tiedelehdessä julkaistussa tutkimusartikkelissa ”Anticancer effect of minor phytocannabinoids in preclinical models of multiple myeloma” kerrotaan plasmasolusyövän laboratoriomalleissa havaituista vähemmän tunnettujen kannabinoidien kannabigeroli, CBG, kannabikromeeni, CBC, kannabinoli, CBN ja kannabidivariini, CBDV, syöpää parantavista vaikutuksista. Plasmasolusyövän hoidossa käytetään useita eri syöpälääkkeitä, mutta niiden vaikutus yleensä hiipuu hoidon myötä. Siksi uusille vaikuttaville lääkkeille on tarvetta.

Discover Oncology tiedelehdessä julkaistu tutkimuskatsaus ”Exploring the therapeutic potential of cannabinoids in cancer by modulating signaling pathways and addressing clinical challenges” käsittelee kannabinoidien vaikutusmekanismeja, tutkimustuloksia sekä kannabishoidon haasteita. Yhteenvetona todetaan, että:

”Kannabinoideilla, kuten Δ9-THC, CBD ja CBG, on syöpää estäviä vaikutuksia, kuten apoptoosin induktio, autofagian stimulaatio, solusyklin pysäytys, lisääntymisen, angiogeneesin ja etäpesäkkeiden ehkäiseminen. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet kannabinoidien tehon kasvaimen regressiossa ja terveyden kohentamisessa palliatiivisessa hoidossa. Haasteita on kuitenkin edelleen, kuten kannabinoidien koostumuksen vaihtelu, psykoaktiiviset vaikutukset, valvonnan luomat esteet ja standardoidun annostuksen puute. Kannabinoidit ovat lupaavia syövän vastaisia lääkeaineita, joilla on erilaisia vaikutusmekanismeja. Laajat, satunnaistetut kontrolloidut lisätutkimukset ovat välttämättömiä näiden löydösten validoimiseksi ja standardoitujen hoitokäytäntöjen laatimiseksi. Tulevan tutkimuksen tulisi keskittyä vaikutusmekanismien selvittämiseen, annostuksen optimointiin ja kannabinoidien tutkimiseen ensisijaisina kemoterapeuttisina aineina.”

Hyötyjen tutkiminen ja huolenpitovelvollisuus

Research Ethics tiedejulkaisussa julkaistussa artikkelissa ”Cannabis, research ethics, and a duty of care” käydään läpi kannabistutkimuksen historiaa. Artikkelin yhteenvedossa kehotetaan keskustelun eri osapuolia, tutkijoita, tutkimuksen rahoittajia ja tiedotusvälineitä omaksumaan huolenpitovelvollisuus ohjenuoraksi sekä tutkimukseen että siitä käytävään keskusteluun.

”Huolimatta päinvastaisista todisteista väittävät tutkijat edelleen kannabiksen käytöllä olevan syy-seuraussuhde rikollisuuden, psykoosin ja väkivallan kanssa. Väitteiden taustat tulevat historiasta ja niitä ruokkii vuosikymmeniä kestäneet rakenteelliset rajoitukset, jotka muovasivat sitä, miten tutkijat tutkivat kannabista. Viime aikoihin asti tämän alan tutkimusta rahoitettiin yksinomaan kannabiksen käytön ja haittojen yhdistämiseksi sivuuttaen mahdolliset hyödyt. Kieltolain jälkeinen kannabistutkimus ei ole onnistunut toistamaan menneisyydessä tehtyjä hirveitä löydöksiä. Kannabiksen tutkimuksen hallinta on aiheuttanut erilaisia haittoja, epäoikeudenmukaisuutta ja eettisiä ongelmia. Tässä artikkelissa vertaillaan yleisesti siteerattuja tutkimuksia sekä kieltolain että sen jälkeiseltä aikakaudelta ja esitetään, että monet yleisistä väitteistä kannabiksen vaaroista ovat seurausta tutkijoiden, tiedotusvälineiden ja tutkimuksen rahoittajien eettisistä virheistä. Ehdotamme tämän alan tutkijoille huolenpitovelvollisuutta ohjeeksi kannabiksen tutkimuksessa jatkossa. Tämä velvoittaisi yksittäiset tutkijat luomaan pätevät tutkimussuunnitelmat, käyttämään huolellisia analyyttisiä välineitä ja tiedostamaan tutkimuksen rajoitukset. Tämä velvollisuus nostaa esille sen, että kannabistutkimusta on tarkoituksellisesti tulkittu väärin kriminalisoimaan, leimaamaan ja patologisoimaan, ja  tutkimuksen rahoittajien, tiedotusvälineiden ja muiden tahojen tulee tunnistaa tämä virhe.”

Lähde: DEA Judge Pushes Back Timeline for In-Person Testimony in Marijuana Rescheduling Hearing. NORML 1.11.2024, 

Cannabis Use Among Cancer Survivors. Journal of the National Cancer Institute Monographs. Volume 2024, Issue 66, August 2024,

As More People with Cancer Use Medical Cannabis, Oncologists Face Questions They Struggle to Answer. NCI 16.10.2024,

Cannabis and Cannabinoids in Adults With Cancer: ASCO Guideline. Journal of Clinical Oncology 13.4.2024,

Most Americans now live in a legal marijuana state – and most have at least one dispensary in their county. PEW Research Center 29.2.2024,

Anticancer effect of minor phytocannabinoids in preclinical models of multiple myeloma. BioFactors 17.5.2024,

Exploring the therapeutic potential of cannabinoids in cancer by modulating signaling pathways and addressing clinical challenges. Discover Oncology 27.9.2024,

Cannabis Compounds Show ‘Promising Potential As Anticancer Agents’. Forbes 8.10.2024,

Cannabis, research ethics, and a duty of care. Research Ethics 7.4.2024.

Tohtori Benjamin Caplan kannabiksen käytöstä syövän hoidossa. Benjamin Caplan julkaisi vuosi sitten kirjan ”The Doctor-Approved Cannabis Handbook: Reverse Disease, Treat Pain, and Enhance Your Wellness with Medical Marijuana and CBD”.

Yleisimmät huolenaiheet kannabiksen käytöstä syövän hoidossa

Pharmacists Cannabis Coalition of California, PCCC, edustaja Codi Peterson kannabiksen käytöstä syövän hoidon yhteydessä