2011

Hamppuöljyä Egyptiin tuonutta miestä uhkaa kuolemantuomio

Lähde: StoptheDrugWar.org 7.2.2011

Mostafa Soliman
Yhdysvaltojen kansalaista, Mostofa Solimania, epäillään huumesalakuljetuksesta Egyptissä. Mies vangittiin viime joulukuussa hänen tuotuaan maahan erän hamppuöljyä, joka ei sisällä lainkaan hampun huumaavia ainesosia.

Soliman vapautui vankilasta Egyptin kansannousun yhteydessä mielenosoittajien vallattua vankiloita ympäri Kairoa, mutta hän pysyy edelleen syytettynä vakavasta rikoksesta. Yhdysvaltojen suurlähetystö on kieltäytynyt antamasta Health Harvest –nimisen yrityksen omistavalle Solimanille uutta passia, joka tarkoittaa sitä, ettei hän voi poistua maasta. Mikäli Soliman todetaan syylliseksi huumesalakuljetukseen hänet voidaan tuomita kuolemanrangaistukseen.

International Harm Reduction –järjestön mukaan Egypti on yksi niistä 32:sta maasta, jossa huumeisiin liittyvistä rikoksista voidaan langettaa kuolemantuomio. Vaikka Egypti ei kuulukaan aktiivisimmin kuolemanrangaistuksia huumerikoksista langettavien maiden joukkoon, on sitä kuitenkin käytetty useita kertoja vuodesta 1989 lähtien.

Soliman, 62, syntyi Egyptissä, mutta hän on asunut viimeiset 40 vuotta Yhdysvalloissa ja omaa molempien maiden kansalaisuudet. Mies palasi Egyptiin vain valvoakseen hamppuöljylähetyksen maahantuontia.

Kun pullotetut hamppuöljyt saapuivat Egyptin tulliin joulukuussa, viranomaiset tulkitsivat hamppuöljyn tarkoittavan samaa kuin ”hasisöljy”. Solimanin elämä sai hetkessä kafkamaisia piirteitä: arabiankielessä ei ole erikseen sanoja huume- tai öljyhampulle, vaan kaikkia kannabiskasveja kutsutaan samalla nimellä THC-pitoisuudesta riippumatta.

Soliman kertoi puhelimitse ”jopa Egyptin huumevalvontaviranomaisien kertoneen tietävänsä ettei se ollut ns. hasisöljyä, mutta heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin menetellä lain mukaan”.

Tämä menettely johti 30. päivä joulukuuta huumepoliisin suorittamaan ratsiaan Solimanin varastotiloissa ja Solimanin pidättämiseen. Hänet vangittiin odottamaan oikeudenkäyntiä, ensin naapuruston poliisiasemalle, jonka jälkeen hänet siirrettiin Kairon huipputurvalliseen vankilaan poliisipäällikön kyllästyttyä konsulin jatkuviin vierailuihin.

”Minua pidettiin 2,5 x 2,5 metrin sellissä kolmenkymmenen muun ihmisen kanssa, joiden joukossa oli teloitusta odottavia murhaajia, varkaita ja raiskaajia… Kokemus oli järkyttävä”, Soliman kertoi.

Tahririn aukion mielenosoitukset

Vietettyään useita viikkoja vankilassa Solimanin egyptiläinen asianajaja onnistui järjestämään hänelle mahdollisuuden vapautua odottamaan oikeudenkäyntiä takuusummaa vastaan.  Ennen kuin Soliman ehti vapautua, Kairossa alkoi laajat mielenosoitukset Mubarakin hallintoa vastaan. Epämääräinen joukko mielenosoittajia tunkeutui kaupungin vankilaan tarkoituksenaan vapauttaa siellä pidetyt vangit. Vanginvartijat pakenivat ihmisjoukon hyökkäystä, vaikka vankilassa syttyi tulipalo ja useat vangit jäivät loukkuun selleihinsä.

Soliman kertoi piilotelleensa ikkunan alla vankilan jouduttua ihmisjoukon hyökkäyksen kohteeksi: ”Pelkäsin Molotovin koktaileja. Sitten mielenosoittajat tulivat ja rikkoivat sellien lukot ja vapauttivat meidät. Se oli kaikki ennalta suunniteltua. He tiesivät armeijan olevan siirretty Tahririn aukiolle protestien takia ja vankilan olevan lähes vailla valvontaa.”

Soliman kertoi epäilevänsä muslimien veljeskunnan olleen vankilaiskun takana, mutta ei voi sanoa sitä varmaksi.

Paettuaan vankilasta Soliman piilotteli Kairossa ja otti yhteyttä Yhdysvaltojen suurlähetystöön saadakseen apua. Soliman pyysi apua erityisesti hamppuun liittyvien tutkimusten kääntämiseksi arabiaksi ja uuden passin saamiseksi – Egyptin viranomaiset olivat takavarikoineen vanhan passin, jonka takia Soliman ei kyennyt poistumaan maasta.

Solimanin myymän hamppuöljypullon etiketti
Soliman ja hampputeollisuutta edustavat etujärjestöt (Hemp Industries Association ja Vote Hemp) kertovat ettei Yhdysvallat kuitenkaan tarjonnut apua.

”Minua uhkaa kuolemantuomio huumeiden myynnistä”, Soliman kertoi. Soliman oli toivonut suurlähetystön apua analyysien ja raporttien kääntämiseen todistaakseen syyttömyytensä. Yhdysvaltoja ei avun tarjoaminen kuitenkaan kiinnostanut, joten Soliman joutui itse käyttämään 3000 dollaria käännösten tekemiseksi.

Suurlähetystö ei suostunut myöntämään Solimanille uutta passia. Soliman oli käynyt suurlähetystön edustajan puheilla ja tämä oli luvannut toimittaa passin, mikäli Soliman puolestaan toimittaisi lähetystölle uuden kuvan. Uuden kuvan saatuaan lähetystön edustaja odotutti Solimania tunteja, jonka jälkeen hänelle kerrottiin ettei lähetystö voi auttaa häntä.

”En tiedä mitä on meneillään; lähetystö ei ole ollut avulias, he eivät toimi kanssani yhteistyössä”, Soliman kertoi.

Vote Hemp ja Hemp Industries –etujärjestöt aloittivat viime viikon perjantaina kampanjan, jonka tarkoitus on lisätä asian saamaa julkisuutta. Etujärjestöt kehottavat ihmisiä kirjoittamaan ulkoministeri Clintonille ja vaatimaan että Solimanille myönnetään uusi passi.

Egyptin viranomaiset noudattavat Yhdysvaltojen huumepoliisin DEA:n esimerkkiä vainotessaan terveellistä, ravitsevaa ja THC-vapaata hamppuöljyä.  Hemp Industries –järjestön toiminnanjohtaja Eric Steenstra kommentoi tapausta: ”Tämä traaginen erehdys voitaisiin ratkaista yksinkertaisesti tekemällä öljylle THC-testi. Solimania syytetään hasisöljyn maahantuonnista vaikka kyseessä on vain terveellinen ruokaöljy. Ymmärrämme että Egyptin sekasortoinen tila vaikeuttaa Solimanin tapauksen käsittelyä, mutta tapausta voidaankin pitää esimerkkinä Egyptin viranomaisten korruptiosta, jota vastaan kansa on nyt noussut.”

Vastaa