Synteettiset kannabinoidit eli virallisesti synteettiset kannabinoidireseptorivaikuttajat, SCRA:t, ilmestyivät huumemarkkinoille yli viisi vuotta sitten. Tätä huumepolitiikan aiheuttamaa uutta ilmiötä kutsuttiin myös Spice-ilmiöksi yhden tuotemerkin takia. On tärkeää todeta heti alkuun, että kyseiset tuotteet ovat ihmisillä testaamattomia, niiden haittavaikutuksista alkaa kertyä yhä enemmän todistusaineistoa ja ne saattavat olla todella vaarallisia.
Kyseiset aineet eivät ole kemiallisesti samanlaisia hampussa esiintyvien kannabinoidien kanssa ja siksi ne ovat laillisia ja niitä myydään mm. USA:ssa täysin vailla ikärajavalvontaa huoltoasemilla, kioskeissa, ns. smartshopeissa ja niitä saa tilattua netistä lukuisilta sivuilta. Niitä voidaan tuottaa useista erilaisista lähtöaineista, mutta niiden kemiallinen rakenne on sellainen, että ne voivat kiinnittyä ihmisen soluissa oleviin kannabinoidireseptoreihin aiheuttaen samankaltaisia oireita kuin THC ja vaikuttaen samoihin ihmisen elämisen kannalta elintärkeisiin ruumiintoimintoihin.
Synteettisten kannabinoidien haitoista ei löydy systemaattista tutkimusta eikä seurantaa ja näyttö niiden haitoista perustuu yksittäisiin tapauskertomuksiin. Teksasissa 17-vuotias Emily Bauer oli ostanut huoltoasemalta pussukan synteettistä kannabinoidia, polttanut sitä ystäviensä kanssa saaden vakavan aivohalvauksen, jonka seurauksena hän on osittain halvaantunut, sokea ja puhekyvytön.
Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology -julkaisu raportoi New Jerseyssä kahdesta sairaalaan joutuneesta potilaasta, jotka olivat polttaneet synteettistä kannabinoidia ja saaneet keuhkovaurioita. Synteettisiä kannabinoideja myydään mm. sekoitettuna yrttivalmisteisiin, mutta ne ovat kemianteollisuuden tuottamaa valkoista pulveria, joka ei todellakaan sovellu poltettavaksi.
Synteettiset kannabinoidit eivät ole suosittuja kannabiksen käyttäjien keskuudessa. Englannissa tehdyn tutkimuksen mukaan alle 2 % kannabista käyttäneistä oli käyttänyt synteettistä kannabinoidia. Mutta kokemattomat nuoret käyttävät näitä aineita niiden helpon saatavuuden, laillisuuden ja huumetestien läpäisemisen takia.
Kannabiksen kieltolaki ajaa nuoria kokeilemaan kaikkia laillisia aineita, koska kieltäminen antaa niistä perverssillä tavalla harmittoman vaikutelman. Kieltolain kannattajathan puolustavat kieltolakia sillä, että kannabis on laitonta, koska se on haitallista. Tämä on tuhoisa viesti nuorisolle tieteellisen tutkimuksen osoittaessa laillisen tai laittoman statuksen olevan yhdentekevä aineen haitallisuuden suhteen.
Kieltäminen on väärää politiikkaa myös näitä aineita kohtaan, koska ne ovat itsessään kieltolain kukkasia. Kannabiksen käyttäjät eivät käyttäisi eivätkä kokeilisi niitä jos kannabista olisi valvotusti saatavilla. Ei enää lisätä haittoja, vaan laillistetaan kannabis.
Lähde: Independent 5.2.2012, Drug Science, joulukuu 2012 ja Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology, joulukuu 2012