Uruguayn presidentti Jose Mujica ehdotti kannabiksen kaupan ja kasvatuksen laillistamista viime syksynä, mutta hän joutui kuitenkin perumaan alkuperäisen lakialoitteensa joulukuussa julkisen vastustuksen takia: 64 prosenttia kansasta ilmaisi olevansa varauksellinen uudistuksen suhteen. Tulevina kuukausina laillistamissuunnitelmista järjestetään julkisia keskustelutilaisuuksia.
Kannabiksen hallussapito ei ole koskaan ollut laitonta Uruguayssa ja Mujica pitää edelleen kiinni lakialoitteestaan, mutta hän on joutunut hidastamaan prosessia valistaakseen kansalaisia. Huhtikuun 4. päivä on tarkoitus aloittaa julkinen keskustelu aiheesta. Kolmen kuukauden mittainen jakso koostuu pyöreän pöydän keskusteluista, seminaareista ja konferensseista maan eri osissa ja Mujica toivoo tätä kautta muuttavansa kansalaisten mielipiteet.
Mujican mielestä kannabiskaupan laillistaminen heikentäisi huumejengejä ja sitä kautta vähentäisi rikollisuutta. Uruguay on yksi Latinalaisen Amerikan turvallisimmista maista, mutta huumekauppaan liittyvä väkivalta on lisääntynyt myös siellä.
Lailla olisi tarkoitus perustaa kansallinen kannabisinstituutti säätelemään kannabiksen tuotantoa ja jakelua. Sillä ei kuitenkaan luotaisi valtion kannabiskauppoja, kuten alkuperäisessä suunnitelmassa oli tarkoitus. Instituutti langettaisi myös rangaistuksia sääntöjen rikkomisesta sekä tuottaisi kannabiksen käytön haitoista tiedottavia ohjelmia. Yksityistalouksien sallittaisiin kasvattaa kuusi kasvia ja pitää hallussaan noin puoli kiloa kannabista.
Jos aloitteesta tulee laki, tekisi se Uruguaysta maailman ensimmäisen valtion, joka laillistaa kannabiskaupan. Tällainen kauppa on jatkunut Hollannissa jo vuosikymmeniä ja vaikka se on laissa kielletty, niin laki on sivuutettu hollantilaisen ”pragmaattisen suvaitsemisen” hengessä. Monissa maissa kannabiksen hallussapito on dekriminalisoitu, mutta kauppaa ei.
Maldonadossa virkamiehiä ja asiantuntijoita
Torstaina 4.4.2013 pääkaupungissa Montevideossa sekä Maldonadossa, Coloniassa ja Tacuarembóssa järjestettiin ensimmäiset ”kansallisen keskustelun” yleisötilaisuudet.
Maldonadossa keskustelijoina olivat Maldonadon pormestari Oscar de los Santos, terveysministeriön alivaltiosihteeri Leonel Briozzo, IDM-yhtiön johtaja Carlos Lopez ja kansallisen huumeviraston sihteeri Elena Lagomarsino.
Ulkopuolisina asiantuntijoina keskusteluun osallistuivat hollantilainen politiikan tutkija Martin Jelsma, joka on erikoistunut Latinalaisen Amerikan ongelmiin ja kansainväliseen huumepolitiikkaan, Drugs and Democracy -ohjelman johtaja ja Transform-säätiön poliittinen analyytikko Steve Rolles, Meksikosta kongressiedustaja Fernando Belauzarán – joka laati kannabiksen dekriminalisointia esittävän lakialoitteen – ja Drug Policy Reform -järjestön asiantuntija ja lakimies Graham Boyd.