Muutaman kannabisgramman ostamisesta voi pian tulla laillista Berliinissä. Kreuzbergin kaupunginosan pormestari Monika Herrmann suunnittelee Saksan ensimmäisen kannabiskahvilan avaamista.
Monika Herrmann teki kannabiksen laillistamisesta ykkösasian ottaessaan elokuussa vastaan virkansa Kreuzbergin pormestarina. Tämä aihe herättää edelleen keskustelua Saksan pääkaupungissa varsinkin valtakunnan vaalien lähestyessä 22. syyskuuta. Hermann seuraa asiassa edeltäjäänsä Franz Schulzia. Hän pitää laillistamista keinona suitsia Kreuzbergin Görlitzer-puistossa virinnyttä huumekauppaa – siitä on tullut Berliinin huumekaupan solmukohta.
”Jos me aiomme saada diilerit ja heidän tuotteensa valvontaan, pitää meidän ottaa jakelu haltuumme”, selitti vihreän puolueen jäsen Herrmann haastattelussa. Aloitteella kaapattaisiin vähitellen diilereiden kauppa ja samalla myös ehkäistäisiin käyttöä.
Tämä on hyvä uutinen niille, jotka haluavat rentoutua kannabiskahvilassa jointti kädessä kuten Amsterdamissa. Mutta Herrmannin mukaan Hollannin huumepolitiikka ei ole Berliinin malli. Kaupungin hoitamissa kaupoissa olisi lääketieteellisen koulutuksen saaneita ihmisiä töissä neuvomassa asiakkaita.
Tämä on merkittävä kehitysaskel niiden mielestä, jotka ovat esittäneet huumepolitiikan uudistamista.
”Kysymys on diilereiden poistamisesta kaupankäynnistä ja sellaisten rakenteiden luomisesta, joissa voidaan ostaa kannabista ilman lisäaineita tehden siitä haitattomampaa”, Berliinin kannabisliikkeen, Hanf Verbandin johtaja Georg Wurth kertoo.
”Me aloitimme kampanjamme muiden kaupunkien yllyttämiseksi samaan, eli avaamaan kannabiskahviloita tai kannabisklubeja Espanjan tyyliin ratkaistaksemme kieltolain aiheuttamat ongelmat.”
Sallivuus vai poliisiratsiat
Saksan lainsäädännön mukaan kannabiksen ostaminen ja myyminen on laitonta. Käyttö on enemmän harmaalla alueella. Jokainen osavaltio saa päättää kuinka paljon kannabista saa pitää hallussaan tulematta pidätetyksi. Pienten määrien hallussapidosta henkilökohtaiseen käyttöön ei seuraa mitään. Berliinissä raja on 15 grammaa, mutta Hampurissa ja Pohjois-Westfalenissa se on kuusi grammaa.
Tällä hetkellä laillistamisella ei ole tarpeeksi poliittista kannatusta. Vaikka sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue, vihreät ja piraattipuolue kannattavatkin sallivampaa kannabispolitiikkaa, ovat paikalliset konservatiivit kiellon säilyttämisen kannalla. He haluavat poliisin hoitavan ongelman. Berliinin huumevirkamies Christine Köhler-Azara pitää kannabiskahviloiden avaamista epärealistisena, koska Saksan huumepolitiikka keskittyy ehkäisyyn ja valistukseen.
Poliisin edustaja Thomas Neuendorf suhtautuu myös skeptisesti kannabiskahviloiden avaamisen vaikutuksiin.
”Niin kauan kuin on asiakkaita, on myös kauppaa”, hän arvioi.
Toisaalta hän myös tietää, että lisääntyvät ratsiat vain siirtäisivät kauppiaat muualle kaupungissa. Heinäkuussa poliisi teki 60 ratsiaa Görlitzer-puistoon. Syytteitä sai kaikkiaan 170 ihmistä, joista 90 huumelakien rikkomisesta.
Laillistaminen on vain ajan kysymys
Huumekauppa pyörii normaalisti Görlitzer-puistossa.
”Minun kohdalle ei ole tullut agressiivisia kauppiaita. Heihin kyllä törmää jatkuvasti. Minua ei haittaisi kannabiskahvila tällä alueella”, kertoo yksi alueen asukkaista.
Kannabispolitiikan uudistamisesta päätetään loppujen lopuksi liittovaltion huumevirastossa Bonnissa. Asiasta keskustellaan Berliinin alueparlamentissa ja Hoffmann aikoo laittaa hakemuksen vireille asiasta päättävässä virastossa.
Saksa ei ole ainoa maa, missä käydään huumekeskustelua. USA:ssa kannabiksen laillistamisesta keskustellaan korkeimmalla tasolla. Elokuussa liittovaltio antoi osavaltioille vapaat kädet kannabispolitiikan suhteen. Uruguayssa senaatti hyväksyy uudet kannabislait vielä syyskuun aikana. Siellä hallitus aikoo laillistaa ja monopolisoida kannabiksen tuotannon ja jakelun.
Saksassa yksi keskustelua määrittävä tekijä on lähestyvät osavaltioiden ja liittovaltion vaalit.
”Konservatiivihallituksen aikana tämä voi olla vielä ongelma ja tulee kestämään vielä monta vuotta. Mutta olen innoissani tällä hetkellä ja uskon sen toteutuvan. Kyse on vain ajasta”, Georg Wurth pohtii.
Berliinin kannabismarssi oli suuri menestys
Vuodesta 1997 alkaen on Saksan kannabis-skene kokoontunut vuosittain Berliiniin juhlimaan kannabisparaatiin ja osoittamaan mieltään kannabiksen puolesta luonnon raaka-aineena, lääkkeenä ja viihdekäyttöön sopivana päihteenä. Tänä vuonna Hanfparade, hamppuparaati, järjestettiin 10.8.
Paraati keräsi ennätysyleisön, 6500 osanottajaa kautta koko Saksan. Monet mielenosoitukseen vuosia osallistuneet pitivät tapahtumaa myös parhaana kautta aikojen.
Järjestäjät pitävät järjestelyjen hajauttamista mielenosoituksen onnistumisen perustana.
”Vaikka Hanfparade järjestetään Berliinissä, niin sen onnistumiseen ottavat osaa kaikki hempsterit kautta maan. Esimerkiksi promovideoita tehtiin kaikkiaan yli 40 eri puolilla maata”, kertoi järjestelyissä mukana ollut Martin Steldinger.
Kulkueessa oli 15 kuorma-autoa, tapahtumassa esiintyi viisi yhtyettä ja paikalla oli 24 erilaista infokojua ja 30 puhujaa. Kulkueen reitti oli 7,5 kilometriä pitkä ja kulkue pysähtyi konservatiivipuolueen päämajan ja parlamenttitalon edustalla.
Mielenosoituksen järjestelyistä syntyi erimielisyyksiä poliisin kanssa, koska kyseessä on vaalivuosi ja konservatiivit ovat vallassa. Poliisi kielsi hamppuruokien ja -juomien myymisen mielenosoituksen jälkeisessä tapahtumassa ja järjestäjät aikovat viedä jutun oikeuteen.
”Niin kauan kuin konservatiivit ovat sisäministeriössä niin ihmisten täytyy turvautua lakimiehen apuun voidakseen toteuttaa kansalaisoikeuksiaan Berliinissä. Varsinkin jos ei usko heidän uskomusjärjestelmäänsä”, kiteytti Steldinger.
Tällaisia vaikeuksia ei ole minkään muun mielenosoituksen järjestelyissä. Seuraava Hanfparade järjestetään Berliinissä 9.8.2014.
Lähde: Deutsche Welle 16.9.2013 ja ENCOD 31.8.2013