Kannabiksen laillistaminen tuo Coloradon osavaltion kassaan odotettua suurempia verotuloja sekä luo suuria säästöjä. Pankkipalvelut pelkäävät vielä liittovaltion reaktioita, mikä lisää paineita liittovaltiotasoiselle laillistamiselle. Huumesota joka tapauksessa loppuu liittovaltion budjettileikkauksiin.
Coloradon laillistamisaloitteessa arvioitiin kannabiksen myynnin nousevan 395 miljoonaan dollariin vuodessa. Kuvernööri John Hickenlooperin budjettiarviossa myynnin arvoa on nostettu 612 miljoonaan dollariin. Jos tähän lasketaan mukaan lääkekäyttöön myydyn kannabiksen noin 345 miljoonan dollarin arvo, päästään jo liki miljardin dollarin liikevaihtoon vuodessa.
Coloradon osavaltio saa tästä verotuloina 117,8 miljoonaa dollaria, mikä on paljon arvioitua enemmän. Tämän päälle tulee vielä lääkemyynnin 15,8 miljoonaa dollaria. Viihdekäyttöön tarkoitetun kannabiksen myynnin veroprosentti on 12,9% ja lääkekäyttöön 2,9%.
Washingtonin osavaltiossa arvioidaan kannabiksen viihdekäytön verotuottojen nousevan 190 miljoonaan dollariin neljän vuoden aikana alkaen vuonna 2015.
Transform Drug Policy Foundation -säätiön politiikan analysoija Steve Rolles tosin varoittelee siitä, että alkuaikojen hurjat myyntiluvut voivat johtua uutuustekijästä. Tiedotusvälineiden laaja mielenkiinto Coloradossa ja muissa osavaltioissa aiheutti myyntipiikin ja odotettavissa on vielä markkinoiden tasaantumisvaihe.
”Alkuperäiset ennusteet voivat myös olla epätarkkoja, koska ne perustuvat mielipidemittauksiin, joissa ihmiset liioittelevat tai vähättelevät omia mieltymyksiään. Joka tapauksessa tämä on tuottanut huomattavat summat verotuloja, joista osa voidaan suunnata yhteiskunnallisiin ohjelmiin – ja siksi tämä on hyvin tervetullut muutos”, Rolles jatkoi.
Laillistaminen vähentää oikeuslaitoksen ja vankiloiden kuluja. Lisäksi jokainen laillisesta kannabiksen myynnistä saatu dollari on pois järjestäytyneeltä rikollisuudelta. Kannabisneksen liikevaihdon on arvioitu ylittävän 10 miljardin dollarin raja Yhdysvalloissa vuonna 2018 ja kysymys kuuluukin, että minne tämä kaikki raha pistetään?
Pankit lisäävät laillistamispaineita
Yhdysvaltain oikeusministeriö ja valtiovarainministeriön talousrikososasto julkaisivat helmikuussa yhteisen julkilausuman, jonka mukaan pankit saavat alkaa käsitellä laillisen kannabiskaupan rahaliikennettä mutta samalla niiden pitää jatkaa epäilyttävistä rahansiirroista ilmoittamista. Tämä historiallinen askel tuo kannabisneksen lähemmäs laillisuutta niissä osavaltioissa, joissa kannabis on laillistettu.
Tämä ei ole kuitenkaan sellainen laillisuuden vahvistaminen, jota pankit ovat odottaneet aloittaakseen pankkitoiminnan kannabiskauppiaiden kanssa. Pankit odottavat nyt kongressilta asetusta tai lakia, joka lopullisesti selventäisi tilanteen.
”Kongressin säätämä laki on ainoa tapa ratkaista tämä ongelma”, Coloradon pankkiliiton presidentti Don Childears kertoo selittäen ohjeistavansa pankkeja edelleen kieltäytymään ottamasta käteistä vastaan rahanpesusyytteiden pelossa.
Pink House kannabiskaupan omistaja Elliott Klug aseisti työntekijänsä, koska hän ei löytänyt pankkia, joka olisi ottanut vastaan kassaan joka päivä tulevat tuhannet dollarit.
”Jopa panssaroituja ajoneuvoja käyttäviä turvapalveluja on neuvottu olemaan tekemättä bisnestä meidän kanssa”, omistaja Elliott Klug valittaa.
Pankkitoimintaa säädellään liittovaltiotasoisella lainsäädännöllä ja sen mukaan on laitonta ottaa vastaan rahaa yrityksiltä, jotka harjoittavat liittovaltion lain mukaan laitonta kasvatusta ja myyntiä. Pankit haluavat kongressilta selvät säädökset tai lainmuutoksen, mikä lisää paineita liittovaltiotasoista laillistamista kohtaan.
Huumesodan etulinja horjuu Teksasissa
Pankkipalvelujen saamisen hitaus on enää pieni ongelma verrattuna siihen, millainen katastrofi huumesota on ollut valtakunnan taloudelle. Tämä tulee vakuuttavasti esille minidokumentista Teksasista, missä laittomien siirtolaisten valvontaa varten pystytetty valvonta-asema nappaa enemmän amerikkalaisia nuoria kannabiksen pienimuotoisesta hallussapidosta kuin laittomia siirtolaisia.
Laittomien siirtolaisten tarkastuspisteellä Sierra Blancassa Teksasissa 80% kiinniotetuista on amerikkalaisia nuoria pienen maripussin kanssa.
Sheriffi Arvin on vahtinut tarkastuspisteellä Sierra Blancassa jo 20 vuotta. Tarkastuspiste on Kaliforniasta Floridaan vievän valtatien varrella, joka ei missään kohdassa poikkea Meksikon puolelle, vaan sillä kulkee omassa kotimaassaan matkustavia amerikkalaisia.
Tarkastuspisteen varastossa makaa 30 tonnia huumeita, joista suurin osa pieniä maripussukoita. Pikkujuttujen käsittely vie paikallisia resursseja niiden noustua 300:sta 3000:een vuodessa. Jokainen tapaus pitää prosessoida riippumatta siitä, kuinka vähän pussin pohjalle on jäänyt.
”Tiedätkö, kuinka paljon tällainen pussukka marihuanaa tuleekaan maksamaan Teksasin osavaltiolle?”, tuomari Mike Doyle naureskelee.
Tämä toiminta on pitänyt Sierra Blancan kylän hengissä mutta pääkaupungissa Washingtonissa ei enää pidetä järkevänä omien nuorten pidättämistä mitättömistä teoista.
Valtion leikatessa pidätettyjen ylläpitoon tarkoitettuja ennen takuuvarmoja määrärahoja on huumesodan loppu alkanut häämöttää myös Teksasin takamaastossa. Aikovatko Teksasin miehet jatkaa huumesotaansa, josta heidän hallituksensa ei enää tunnu paljoa välittävän?
”Washingtonin tekemien budjettileikkausten takia tilanne muuttuu vain pahemmaksi”, Arvin vielä äpisee.
Lähde: Huffington Post 21.2.2014, Denver Post 14.2.2014, BBC 20.2.2014
Huumesodan etulinjassa Teksasissa
http://www.youtube.com/watch?v=AY7zYYrdkLQ
{loadposition footer}