Uruguayssa sekä Coloradon ja Washingtonin osavaltioissa on aloitettu huumesodan purkaminen laillistamalla kannabiksen käyttö, kasvatus ja myynti. Useissa maissa suunnitellaan ja hyväksytään lakialoitteita huumepolitiikan järkevöittämiseksi vastaamaan tieteellisten tutkimusten antamia tuloksia ja täyttämään YK:n ihmisoikeusjulistuksen vaatimuksia. Suomessa kerätään paraikaa allekirjoituksia kannabiksen käytön dekriminalisoivan lakialoitteen saamiseksi eduskunnan käsittelyyn.
Turun seudun kannabisyhdistystä, Tusky, perustettaessa vuonna 2009 näytti siltä kuin rankaisemiseen perustuva huumepolitiikka, huumesota, olisi ikuinen, huumelait kirjoitettu kiveen ja huumehaukat koskemattomia. Vuonna 2011 aloitti toimintansa maailman huippujohtajien perustama järjestö Global Commission on Drug Policy, jonka vaatimukset ovat samat kuin Tusky:n sekä lukuisten muiden kannabiksen laillistamista vaativien kansalaisjärjestöjen esittämät tavoitteet. (http://www.tusky.fi/uutiset/172-kansainvaelisen-komission-raportti-levitti-kieltolakikritiikin-valtamediaan)
Keskustelu kannabiksen laillisesta asemasta sekä yleensä rankaisemiseen perustuvan huumepolitiikan muutoksesta on noussut korkealle tasolle kansainvälisesti. YK:n huumevalvontabyrokratian kokous keväällä 2014 oli osoitus huumesodan takana olleen yksimielisyyden murtumisesta kansainvälisellä tasolla. (http://www.tusky.fi/uutiset/612-qkaeyttaejien-rankaiseminen-on-hyoedytoentaeq)
Coloradon osavaltio aloitti ensimmäisenä maailmassa laillisen kannabiskaupan vuoden 2014 alussa. USA:ssa tehdyt mielipidemittaukset ovat toistuvasti osoittaneet kansalaisten enemmistön kannattavan kannabiksen laillistamista. Kyse ei ole enää väittelystä, mikä päihde olisi paras tai haitallisin. USA:ssa kansalaisten pieni vähemmistö käyttää kannabista mutta selkeä enemmistö kannattaa turhan ja ylettömän kalliin huumesodan lopettamista. (http://www.tusky.fi/uutiset/616-kannabis-laillista-viidessae-vuodessa)
Kansalaiset ja päättäjät kautta maailman ovat alkaneet huomaamaan sen tosiseikan, että huumepolitiikkamme aiheuttaa huumeongelmia, rapauttaa ihmisoikeudet ja korruptoi yhteiskuntia. Vuoden 2014 alku tulee jäämään historiaan tämän rankaisemiseen perustuvan huumepolitiikan käännekohtana.
Nykyinen politiikka aiheuttaa runsaasti ihmisoikeusrikoksia ilman että kannabiksen käyttö tai kasvatus olisivat vähentyneet. Uutiset osoittavat kehityksen olevan päinvastainen. Viime vuonna poliisi takavarikoi Suomessa 23 000 kannabiskasvia luvun ollessa sitä edeltävänä vuonna 18 000. Käytännössä tämä tarkoittaa tuhansia kotietsintöjä, pidätyksiä ja rangaistuksia vuodessa.
Turun seudun kannabisyhdistys kannattaa kannabiksen laillistamista niin, että sen tuotantoa ja myyntiä valvotaan ja verotetaan. Tämä mahdollistaa ikärajojen ja tuotteen laadun valvonnan sekä uskottavan tiedottamisen päihteiden hyödyistä ja haitoista.
Turun seudun kannabisyhdistys kannattaa myös vireillä olevaa kansalaisaloitetta kannabiksen käytön dekriminalisoimiseksi niin että käytöstä ja hallussapidosta ei enää rangaistaisi ketään. Voimassa oleva lainsäädäntö jo sallii tämän ilman että tarvitsee säätää uusia lakeja.
Käyttäjien rankaisematta jättäminen on ollut lainsäätäjien tahtona ja se olisi myös oikeusperinteemme mukaista, mutta virkavalta on tässä asiassa toiminut omavaltaisesti. Tarkoitus on pyhittänyt kaikki keinot kuten Helsingin huumepoliisin johtajan Jari Aarnion tapaus osoittaa.
Turun seudun kannabisyhdistys kehottaa kaikkia ihmisoikeuksista ja järkevästä huumepolitiikasta kiinnostuneita ottamaan osaa kansainvälisenä kannabismarssipäivänä lauantaina 3.5.2014 mielenosoitukseen järkevämmän kannabispolitiikan puolesta.
Mielenosoitus alkaa lauantaina 3.5. kello 14.00 Puolalanpuistosta ja päätyy Vartiovuoren puistoon.