Lähde: ENCOD 28.3.2011
Uruguayn huumelainsäädäntöä voidaan pitää melko liberaalina, sillä huumeiden käyttöä tai hallussapitoa omaan käyttöön ei ole kriminalisoitu. Tämän lisäksi Uruguayn huumestrategian mukaisesti poliisi keskittyy lähinnä keski- ja ylätason huumekauppiaiden jahtaamiseen sen sijaan, että resursseja tuhlattaisiin pikkukauppiaiden kiinnisaamiseksi.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana Uruguay on suhtautunut etenkin kannabiksen käyttöön sallivasti. Siitä huolimatta maassa vallitsee eräänlainen laillinen tyhjiö: laki sallii huumeiden hallussapidon omaan käyttöön, mutta ei määrittele omaan käyttöön tarkoitetun huumeen määrää. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että tuomarit voivat mielivaltaisesti ja tapauskohtaisesti päättää millaisia rangaistuksia huumeita hallussa pitäneille annetaan.
Kaksi kannabisaktivistien ryhmää yhdistivät voimansa vuonna 2007 aloittaakseen viranomaisten kanssa keskustelun kannabiksen kotikasvatuksen laillistamiseksi. Siitä huolimatta viime tammikuussa Atlantidan (pieni lomakohde pääkaupunki Montevideon lähellä) tuomari Adriana Aziz päätti vangita 66-vuotiaan naisen, Alicia Castillan, kannabiksen kasvattamisesta omaan käyttöön. Castilla tunnetaan kannabisaktivismistaan: hän on kirjoittanut mm. kaksi kirjaa kannabiskulttuurista ja kannabiksen kasvattamisesta.
Kannabiksen kasvattaminen on kielletty Uruguayn laissa, mutta toisaalta sama laki takaa oikeuden ”kohtuullisen määrän” hallussapitämisen omaan käyttöön. Onkin outoa, että joidenkin tuomareiden laintulkinnan mukaan tämä ”kohtuullinen määrä” pitäisi hankkia valmiina tuotteena katukaupasta sen sijaan, että kannabiksen käyttäjä kasvattaisi käyttämänsä tuotteet itse ja olisi siten tukematta rikollista huumesalakuljetusta ja –kauppaa.
Tuomareiden mielivaltaisten laintulkintojen takia telkien taakse on päätynyt 350 Alicia Castillan kaltaista kannabiksen käyttäjää. Uruguaylaiset aktivistit kokoontuivat 24.2. korkeimman oikeuden eteen osoittamaan mieltä näitä mielivaltaisia tuomioita vastaan. Korkeimman oikeuden tiedottaja Raul Oxandabarat myönsi laillisen tyhjiön olemassa olon antaessaan lausuntoa lehdistölle.
Kansallisen huumausaineviraston johtaja Milton Romani kommentoi Alicia Castillan tapausta seuraavasti: ”66-vuotiaan yhteiskunnalle vaarattoman naisen vangitseminen ei näytä järkevältä ja saa huumepolitiikkamme näyttäytymään huonossa valossa. Useat muut tuomarit ovat suhtautuneet vastaaviin tapauksiin toisin.” Romanin mielestä Uruguayn poliittinen järjestelmä ei ole kyennyt käsittelemään tätä asiaa ”sen kaikessa monimutkaisuudessa”. ”Toimimme aina havaitessamme ongelman ja voimme käyttää tätä epäoikeudenmukaista tilanne hyväksemme uuden lain säätämiseksi”, Romani ehdotti.
Hallituksen edustaja Sebastian Sabini kertoi ”Uruguayn vankiloissa olevan arviolta 350 vankia, jotka on tuomittu pienien kannabismäärien hallussapidosta joko omaan käyttöön tai myyntitarkoituksessa. Huumediilereistä puhuminen tällaisten pienien määrien yhteydessä ei ole järkevää ja lain tulisi huomioida paremmin tällaiset tilanteet, erityisesti silloin kun kyseessä on alle 35-vuotiaat kansalaiset, joilla ei ole varaa asianajajaan.”
Kansalaismielipiteeseen vastatakseen Sabini valmisteli lakiesityksen kannabiksen kotikasvatuksen laillistamiseksi. Lakiesitys sallisi enintään 25 gramman hallussapidon yleisellä paikalla ja kahdeksan emikasvin kasvattamisen kotona. Sabini on ehdottanut myös aiemmin kannabiksen hallussapidosta tuomittujen vapauttamista, joista useimmat ovat joutuneet vankilaan keskimäärin 20 gramman hallussapidosta. Näiden vankien vapauttaminen helpottaisi tilannetta myös vankiloissa, jotka kärsivät alituisesta tilanpuutteesta. Varsinainen keskustelu vankien vapauttamisesta on tarkoitus käydä parlamentissa vasta kannabiksen laillistamisen jälkeen.
Monet poliitikot ovat lupautuneet ajamaan asiaa eteenpäin omissa puolueissaan. Aloitteen takana ovat ainakin Nicolás Núñez (PS), Sebastian Sabini (MPP), Fernando Amado (Colorado-puolue) ja Danien Radius (riippumattomat). Kansanedustaja Amadon pyynnöstä lakiesitykseen lisättiin kohta, joka sallisi kotikasvattajan antaa kasvattamaansa kannabista myös muiden käyttöön. Lakiesityksessä on myös kohta, joka sallisi teollisten kuitu- ja öljyhamppulajikkeiden viljelyn Uruguayssa. Nykyinen laki ei tee eroa eri kannabislajikkeiden kesken ja siten hampun teollinen hyödyntäminen on ollut mahdotonta.