Yhdysvaltojen laillisilla kannabismarkkinoilla toimivat ovat vielä pikkutekijöitä. Economist -lehti varoittaa, että laillistamisen edetessä tämä saattaa muuttua ja marlboro-miehet valtaavat markkinat.
“Raikasta ja hedelmäistä, eikö totta?” hehkuttaa palavasilmäinen myyjä ja heiluttaa AK-47 lajiketta sisältävää purnukkaa asiakkaan nenän alla.
“Kun taas tämä tuo mieleen lipstikan”, hän runoilee toisesta avaamastaan purkista.
Huumekauppiaat eivät ole enää kuin ennen. Colorado laillisti maailman ensimmäisenä paikkana kannabiksen viime tammikuussa ja siellä kannabiksen ostaminen muistuttaa enemmän vierailua trendikkäässä pienpanimossa kuin huumeluolassa.
Denverin “vihermailin” alueella olevissa kaupoissa kokoontuu tusinoittain parrakkaita nuoria miehiä, jotka keskustelevat innoissaan eri lajikkeiden meriiteistä. Lajikkeita kutsutaan mm. “Bio-Jeesukseksi” tai “Death Stariksi”. Jotkut niistä inspiroivat kun taas toiset rentouttavat aiheuttaen jopa sohvajumia.
Coloradon kannabisneksen arvioidaan tuottavan jopa miljardi dollaria tänä vuonna. Koko Yhdysvaltojen kannabismarkkinoiden arvioidaan olevan 40 kertaa suuremmat. Suurin osa siitä on edelleen laitonta.
Pikkuhiljaa uudet yrittäjät valtaavat tätä kauppaa pois rikollisjengeiltä. Oregon ja Alaska liittyivät juuri tähän joukkoon.
Jos lisäksi muut valtiot Uruguayn tavoin seuraisivat esimerkkiä, merkitsisi se jopa 100 miljardin dollarin kannabismarkkinoiden avautumista. (Laittomien markkinoiden takia kaikkiin lukuihin pitää suhtautua arvauksina)
Mutta kuka alkaa hyödyntämään näitä markkinoita? Coloradon vihervyöry on synnyttänyt satoja pienyrityksiä. Mutta yksikään suuri tekijä ei ole vielä liittynyt tähän noususuhdanteeseen.
Coloradon Marijuana Industry Group -järjestön edustaja Mike Elliott kertoo, ettei yhdelläkään yrityksellä ole 7% isompaa osuutta kasvatus- tai jälleenmyyntimarkkinoista. Tämä pirstaleisuus on outoa, koska kannabiksen viljelyssä pätee sama mittakaavaetu kuin missä tahansa maanviljelyssä.
Lisäksi voisi luulla, että ihmiset suosisivat suuria tekijöitä ostaessaan tajuntaan vaikuttavaa ainetta aivan kuten tupakkaa ostaessaan.
Mikä pidättelee Mari-Marlboron ilmestymistä markkinoille? Suurin osa esteistä tulee säädöksistä. Coloradossa jakelupisteiden pitää kasvattaa vähintään 70% tuotteistaan itse, ja kasvattajien pitää itse myydä vähintään 70% kasvattamastaan kannabiksesta. Säädöksen perusteluna on valvonnan helpottaminen sekä ylituotannon estäminen.
Säädösten takia yritykset eivät voi erikoistua. Jotkut ovat hyviä kasvattajia kun taas toiset osaavat hoitaa kauppaa. Yksikään yritys ei ole kasvanut niin kuin se olisi voinut keskittymällä vain yhteen asiaan.
Kannabisnes on ollut myös taloudellisesti löysässä hirressä. Pankkitilin aukaiseminen on tehty vaikeaksi paikallisten pankkien noudattaessa liittovaltion tasolla säädettyjä lakeja, jotka perustuvat sille, että kannabis on laitonta. Tämän takia kolmasosa toimialasta toimii ilman pankkia välikätenä.
Lokakuussa sadat jälleenmyyntipisteiden pankkiautomaatit lopettivat toimintansa kun niitä hoitanut pankki vetäytyi laillisten ongelmien takia. Pankit eivät myöskään halua lainoittaa yrityksiä, jotka liittovaltion viranomaiset voisivat sulkea milloin tahansa. Myös riskirahoitus kärsii osavaltioiden säädöksistä, joissa kannabisyrityksen omistajilta edellytetään asumista osavaltiossa.
Liittovaltion lait kieltävät kannabiskaupan osavaltioiden rajojen yli. Tämä kielto rajoittaa yrityksien kasvua muihin osavaltioihin vaikka kannabis olisikin laillista kaikissa näissä osavaltioissa, koska yrityksen täytyy perustaa tehdas erikseen jokaiseen osavaltioon.
Dixie Elixir valmistaa kannabiksella terästettyjä virvoitusjuomia, suklaata ja muita makeisia. Dixie Elixir aikoo nousta kannabisneksen PepsiCo:ksi.
“Tuotteen kannattavuus pitää laskea erikseen kaikilla tasoilla Kaliforniasta Connecticutiin”, selittää yrityksen toimitusjohtaja Chuck Smith tilannetta.
Ilman hatsejakin voidaan nyt jo kuvitella, kuinka liittovaltion kielto helpottuu ja lopulta katoaa. Denverin kannabisyrittäjien luulisi tervehtivän kehitystä iloisina mutta kannattaako vielä nuolaista?
Jos ja kun liittovaltion kielto katoaa, se ei salli ainoastaan heidän laajentua. Se myös hälventää kannabiksen huonon maineen raivaten tilaa niille yrityksille, jotka ovat tähän saakka pelänneet julkisen kuvansa tahraantuvan.
Kannabisteollisuutta voi tulevaisuudessa hallita pari suuryritystä aivan kuten tapahtui tupakalle sekä alkoholille kieltolain jälkeen.
Voisivatko tutun kuuloiset nimet harkita kannabiksen myymistä? He ovat jo harkinneet. Vuonna 1969 Philip Morris pyysi oikeusministeriöltä kannabiserää omia kokeitaan varten. Vuonna 1970 British American Tobacco suunnitteli “kannabista sisältävää savuketta”.
Kannabis herättää ristiriitaisia tunteita. Niin myös keuhkosyöpä. Marlboro-miehet saattavat olla se taho, joka on parhaissa asemissa rahastamassa kannabiksella kunhan se laillistetaan koko Yhdysvalloissa.
ABC-news kannabiskarkki-varoitus!
Lähde: Economist 8.11.2014