Kanadan laillistettua kannabis 17. lokakuuta Kiina, Japani ja Etelä-Korea varoittivat kansalaisiaan nauttimasta kannabista vieraillessaan Kanadassa. Aasian valtiot eivät todellakaan ole liberaaleja ja monessa maassa on maailman ankarimpia huumelakeja, jopa kuolemanrangaistuksia. Monessa maassa kannabiksen hyötykäytöllä on kuitenkin takanaan pitkä historia ja paikkansa perinteisessä kulttuurissa ja kansanlääkinnässä.
Etelä-Korean hallitus hyväksyi Aasian ensimmäisenä valtiona 23. marraskuuta huumelain muutoksen, joka sallii kannabiksen lääkekäytön hyvin rajoitetusti. Aluksi käytetään maahan tuotuja CBD-tuotteita ja THC-pillereitä kuten Sativex ja Marinol. Potilaan pitää saada lääkäriltä resepti ja hakea lupa Korean harvinaisten lääkeaineiden keskukselta, Korean Orphan Drug Center. Päätös on merkittävä, koska Etelä-Korean on ajateltu olevan viimeisiä valtioita, jossa laillistetaan kannabiksen käyttö.
Laillisten lääkekannabismarkkinoiden ennustetaan kasvavan 55 miljardin dollarin arvoisiksi vuoteen 2025 mennessä koko maailmassa. Amerikkalaisen CBInsights tietoanalytiikkaa tarjoavan yrityksen analysoija Ja Lee sanoo kannabiksen lääkekäytön tutkimuksen olevan vielä alkutekijöissään Aasiassa.
“Muutamissa Aasian maissa harkitaan kannabiksen vaikutuksien tutkimusta mutta huumeiden käyttöä valvotaan ankaralla lainsäädännöllä. Pohjois-Amerikkalaiset yritykset seuraavat Aasian markkinoiden kehitystä, mutta he tarkkailevat näitä lakeja, koska ne vaikuttavat suoraan toiminnan skaalattavuuteen, tutkimukseen ja kehitystyöhön”, Lee selittää.
Thaimaan huumeviraston, ONCB, neuvonantaja Chuanpit Choomwattana kertoi 21.11. järjestetyssä “Medical Use of Cannabis: Experiences of Australia, Canada and the Netherlands” -seminaarissa, että kannabiksen lääkekäyttö suunnitellaan laillistettavaksi toukokuussa 2019.
Thaimaan pääministerille Prayuth Chan-ocha jätettiin lokakuun alussa aloite lainmuutoksesta, joka mahdollistaisi lääkekäytön laillistamisen, ja hän on ilmoittanut kannattavansa hanketta.
Thaimaan parlamentti, The National Legislative Assembly, hyväksyi toukokuussa lain, joka sallii kannabiksen lääkevaikutusten tutkimuksen. Valtion lääkeyhtiö, Government Pharmaceutical Organization, GPO, on aloittanut kliiniset kokeet lääkeaineiden kehittämiseksi saatuaan Thaimaan poliisilta yli 100 kiloa takavarikoitua, korkeatasoista marihuanaa.
GPO:n edustaja Sophon Mekthon kertoi tiedotusvälineille takavarikoiduissa kannabiserissä olevan hyvin erilaisia lajikkeita, joita tutkimalla saadaan erilaisia lääkeaineita moniin vaivoihin. GPO toivoo pystyvänsä valmistamaan useille potilasryhmille lääkkeitä, joilla voitaisiin korvata kalliita tuontilääkkeitä. GPO:n johtaja, lääkäri Withoon Danwiboon kertoo kannabiksen lievittävän kipua, lihaskouristuksia, epilepsiaa ja syöpähoitojen sivuvaikutuksia.
“Kannabiksen dekriminalisoinnista olisi hyödyllistä yhteiskunnalle ja ihmisille GPO:n voidessa tarjota parempia ja halvempia kannabiksesta eristettyjä lääkkeitä, varsinkin kun kannabista on käytetty lääkkeenä pitkän aikaa.”
“Tutkimme kannabiksesta eristettyjä uusia yhdisteitä ja uskomme saavamme niitä potilaiden käyttöön neljässä vuodessa, kunhan hallitus ratkaisee lääkekäytön valvonnan ensi vuonna”, Danwiboon hahmottelee tulevaisuutta.
Laillistaminen ja lääkeyhtiöiden edut
Highland Group kansalaisjärjestö kampanjoi Thaimaassa kannabiksen laillistamisen puolesta. Ryhmän edustaja asianajaja Chokwan Kitty Chopaka on sitä mieltä, että kehitys maailmassa on menossa siihen suuntaan, että myös viihdekäytön dekriminalisointi onnistuisi Thaimaassa.
“Tällä hetkellä laillistamisen näkymät ovat vielä heikot, mutta uskon, että kansainvälisen kehityksen myötä se on mahdollista myös täällä”.
Highland Groupilla on profiili Facebookissa ja se lobbaa aktiivisesti Thaimaan hallitusta.
“Tapaamisissamme emme edes keskustelleet siitä, kuinka hyvää tai huonoa kannabis on, vaan olemme jo päässeet siitä yli. Keskustelimme siitä, kuinka pian se voisi olla saatavilla. Kukaan ei vastusta viihdekäyttöä, mutta hallitus haluaa edetä askel kerrallaan”, Chopaka selittää lobbaamistaan.
Thaimaan ensimmäiseksi lailliseksi kannabiksen kasvattajaksi aikovan Thai Cannabis Corporation yrityksen markkinointijohtaja Jim Plamondon kertoo kannabiksen olleen perinteinen viljelykasvi ennen länsimaiden pakottamaa kieltolakia.
“Kyse on perinteen paluusta, mikä on helpompi argumentti omaksua kuin se, että kyseessä olisi radikaali uusi asia. Toinen hyvä argumentti on raha”, Plamondon selittää.
“Yhteiskuntamme ei ole vielä valmis kannabiksen viihdekäytön laillistamiseen ja halusin lääkekäytön laillistamisen olevan ensimmäinen askel. Lääkekäytön laillistamisen jälkeen puolen vuoden tai yhden vuoden jälkeen, jos yhteiskunta on valmis, kannabiksesta voisi tehdä lisäravinteen. Ja lopulta voimme laillistaa myös viihdekäytön”, lakialoitteen laatija Somchai Sawangkarn kertoo.
Somchai kertoi myös, että lakialoitteen laatiminen oli vaikeaa, koska se puuttuu suurten lääkeyhtiöiden etuihin.
”Olen ollut kansanedustajana 12 vuotta ja tämä lakialoite on ollut urani vaikein, koska se vaikuttaa suurten kansainvälisten lääkeyhtiöiden taloudellisiin voittoihin, mitä ne saavat syöpähoidosta, morfiinista jne ja me haluamme tuoda halvan vaihtoehdon näille”, hän jatkoi.
Thaimaan lakia säätävä elin, The National Legislative Assembly, hyväksyi 23.11. kannabiksen sekä perinteisen lääkekasvin kratomin kasvatuksen, kaupan ja lääkekäytön sallivan lain käsiteltäväksi 145:n edustajan kannattaessa sitä. Seuraavaksi 29 edustajaa käsittävä lautakunta tutkii lakialoitetta, minkä arvioidaan kestävän kaksi kuukautta. Thaimaan huumevalvontavirasto päättää, missä kannabista aletaan kasvattamaan lääkekäyttöä varten.
Huumesodasta kannabiksen lääkekäyttöön
Malesiassa on ankara huumepolitiikka, mutta tuore tapaus osoittaa muutoksen tapahtuneen julkisen tahon asenteissa. Kannabisöljyä syöpäpotilaille lääkekäyttöön myynyt 29-vuotias mies tuomittiin kuolemaan, mutta hän sai laajan tukikampanjan taakseen ja lopulta pääministerikin tarttui tapaukseen.
Marraskuun alussa Malesia ilmoitti poistavansa kuolemanrangaistuksen 32:sta rikoksesta, mukaan lukien huumerikokset. Samassa yhteydessä oikeusministeri Liew Vui Keong ilmoitti, että jos kannabista ja morfiinia käytetään syöpäpotilaiden hoidossa, voidaan niiden laillinen asema muuttaa. Hallitus on aloittanut neuvottelut lääkekäytön laillistavaa lakialoitetta varten ja sitä käsitellään Malesian parlamentissa.
Singaporessa on myös ankara huumelainsäädäntö, mutta vuoden 2018 alussa valtio ilmoitti aloittavansa kannabinoidien lääkekäytön tutkimuksen. Osana valtion liki 20 miljoonan dollarin bioteknistä kehityssuunnitelmaa kannabista tutkitaan metabolisen oireyhtymän, hedelmättömyyden, Alzheimerin taudin ja Parkinsonin taudin hoidossa.
Jopa Filippiineillä keskustellaan kannabiksen lääkekäytön laillistamisesta. Aloite nimeltään Philippine Compassionate Medical Cannabis Act laitettiin vireille ensimmäisen kerran jo vuonna 2014, mutta se jäi käsittelemättä. Syyskuussa 2017 Filippiinien parlamentin käsittelyyn tuotiin sama lääkekäytön hyvin laajasti laillistava lakialoite, jota käsitellään nimellä House Bill 180. Pahamaineista huumesotaa käyvä presidentti Duterte on kertonut kannattavansa lakia, mutta jättää päätäntävallan parlamentille.
Kiinassa ja Japanissa kannabis pysyy laittomana, mutta sen tutkiminen ja kasvatus tutkimustarkoituksiin on virallisesti hyväksytty molemmissa maissa. Kiinassa valtion tuella Heilongjiangin ja Yunnanin provinsseissa tuotetaan kannabista kaupallisiin ja tutkimustarkoituksiin. Myös Japanissa on aloitettu kannabistutkimus ja noin 40 maanviljelijää on saanut luvan kannabiksen kasvatukseen.
“Kiinassa on jo menossa medikalisaatio ja Kiinan hallitus rohkaisee kannabiksen lääkekäytön tutkimusta”, iCAN yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Saul Kaye kertoo. iCAN eli Israel Cannabis on yritys, joka on keskittynyt kehittämään kannabislääkkeitä.
“Kiinalla on rikas yrttilääkinnän historia ja kannabista on käytetty hyvin kauan”.
Kaye kertoo myös, että israelilaiset, kanadalaiset ja yhdysvaltalaiset yritykset toimivat jo aktiivisesti Kiinassa. Kiinasta on tulossa maailman johtava CBD:n tuottaja ja voi hyvinkin nopeasti hankkia käytännön kokemuksia lääkekannabissovelluksista.
Kiinalla on YK:n maailman henkisen omaisuuden järjestön, WIPO, tietojen mukaan yli puolet 600:sta kansainvälisestä kannabispatentista sisältäen mm. annostelumenetelmiä, kuinka siirtää kannabisöljyä iholaastareihin ym.
Transnational Instituten tutkija Martin Jelsma kertoo Intian, Nepalin ja Bhutanin olevan valmiita lääkekäytön laillistamiselle.
“Intiassa, Sri Lankassa, Nepalissa ja Bhutanissa ollaan kiinnostuneita lääkekannabiksesta, koska he ovat nähneet, kuinka paljon rahaa yritykset ja valtiot tekevät tällä”.
“Kiinasta on vaikeampi saada tietoja, mutta heillä voi olla mielenkiintoa kannabiksen lääkekäyttöä kohtaan, onhan siellä on laaja hampputeollisuus.”
Sri Lanka ilmoitti keväällä 2018 aloittavansa kannabiksen kasvatuksen lääkekäyttöön. Terveysministeri Rajitha Senaratne kertoi ensimmäisten laillisten kannabisviljelmien kattavan noin 40 hehtaaria Sri Lankan pohjoisosissa Anuradhapuran ja Polonnaruwan alueilla. Arvioitu tuotto on noin 25 tonnia ja se on tarkoitettu käytettäväksi Ayurvedic perinnelääketieteen mukaisesti.
Australiassa kannabiksen lääkekäyttö on ollut laillista kaksi vuotta, mutta sen saantia pidetään edelleen vaikeana. Victorian osavaltiossa keskustellaan jo viihdekäytön laillistamista Reason Partyn kansanedustaja Fiona Pattenin aloitettua laillistamiskampanjan osana vaalikampanjaansa marraskuun lopulla. Hän aikoo runnoa lain läpi vuodessa, jos hänet valitaan uudelleen osavaltion parlamenttiin.
Australian pääkaupunkiterritoriossa Labor puolueen kansanedustaja Michael Pettersson esitteli lakialoitteen kannabiksen laillistamiseksi. Hän kertoo aloitteellaan olevan laajaa kannatusta, mm. territorion alkoholi-, tupakka- ja lääkekaupan etujärjestö Alcohol Tobacco and Other Drug Association ACT kannattaa aloitetta. Toteutuessaan lakialoite sallisi aikuisen ihmisen pitää hallussaan 50 grammaa kannabista tai kasvattaa neljää kasvia.
Länsi-Australian senaattori Australian senaatissa ja vihreiden edustaja Rachel Siewert esitteli 27.11. lakialoitteen Australian Cannabis Agency Bill 2018, joka laillistaisi kannabiksen liittovaltion tasolla. Australian perustuslaillisten kummallisuuksien takia lakialoite pätisi ainoastaan Australian pääkaupunkiterritoriossa, ACT, ja Pohjoisterritoriossa, NT, joten työ koko Australian vapauttamiseksi kieltolaista on vasta hyvällä alulla.
Uudessa-Seelannissa Vihreän puolueen kansandustajan laatima lääkekäytön salliva lakialoite kaatui parlamentin äänestyksessä niukasti vuonna 2009. Vuodesta 2015 on voinut saada Elixinol CBD-lääkettä ja vuodesta 2016 Sativex suusuihketta. Uuden-Seelannin parlamentissa käsiteltiin 29.11. hallituksen ehdotusta lääkekäytön sallivan lain laajentamiseksi siten, että sen piiriin luetaan kaikki kipupotilaat eikä ainoastaan saattohoidossa olevat. Laissa velvoitetaan terveysministeriötä laatimaan lääkekannabissuunnitelma vuoden aikana, tutkimaan paikallisia lajikkeita, voisiko niitä käyttää lääkkeenä ja laatimaan THC- ja CBD-rajat. Neuvottelujen perusteella liki kaikki puolueet kannattavat lain höllentämistä.
Monet potilasryhmät ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä siitä, ettei lääkekäytön sallimista laajennettu myös muihin indikaatioihin kuin kipuun ja siitä, ettei hoitajien asemaa ole vieläkään vahvistettu. Tämä jättää muut potilaat ja heidän hoitajansa edelleen lainsuojattomiksi heidän ollessa pakotettuja tukemaan laittomia markkinoita.
Uuden-Seelannin hallitus on neuvotellut Vihreiden aloitteesta kannabiksen viihdekäytön sallivan kansanäänestyksen ajankohdasta ja sitovuudesta. Kansanäänestyksen järjestäminen parlamenttivaalien yhteydessä vuonna 2020 olisi halvin tapa toteuttaa äänestys, mutta hallituksen joidenkin ministerien mielestä siitä tulisi helposti vaalien pääteema, ja siksi he haluaisivat järjestää äänestyksen vuonna 2019. Osa hallituksesta haluaisi kansanäänestyksen olevan vain neuvoa-antava, ei sitova.
Lähi-idässä myös
Georgian, ent. Gruusia, perustuslaillinen tuomioistuin julisti 30.6. perustuslain vastaisiksi huumelain pykälät, joissa langetetaan rangaistuksia kannabiksen ei-lääkinnällisestä käytöstä. Tämä päätös dekriminalisoi kannabiksen käytön ja hallussapidon omaan käyttöön, mutta kasvatus ja myynti pysyvät edelleen laittomina. Hallitus käynnisti oikeuden päätöksen innoittamana lainvalmistelun lääkekannabiksen kasvatuksen laillistamiseksi vientiä varten, mutta maan vaikutusvaltainen ortodoksinen kirkko esitti vahvan vastalauseen, mikä pysäytti prosessin toistaiseksi.
Egyptissä kansanedustaja ja Kairon virkaatekevä kuvernööri John Talaat esitti lokakuussa lakialoitetta, joka dekriminalisoisi huumeiden käytön. Talaat perusteli lakialoitettaan sillä, että hoito on parempaa kuin valtiolle kallis ihmisten vangitseminen. Hänen mielestään nuorten syyttäminen huumerikoksista on heidän tulevaisuuden tuhlaamista. Jos lakialoite saa tarpeeksi tukijoita, käsitellään se Egyptin parlamentissa keväällä 2019.
Libanonin parlamentin puhemies Nabih Berri ilmoitti heinäkuussa parlamentin keskustelevan kannabiksen lääkekäytön laillistamisesta yhtenä keinona talouden elvyttämiseksi. Libanon osti konsulttitoimisto McKinsey & Companylta raportin talouskasvun vauhdittamiseksi. Heinäkuussa Libanonin presidentille luovutetussa raportissa ehdotetaan kannabiksen kasvatuksen ja kaupan laillistamista ja valvontaa yhtenä keinona.
Lähde: Newsweek 13.11.2018, Nikkei Asian Review 4.11.2018, BK 2.11.2018, APnews 25.9.2018, Nation 20.10.2018, Vanguard 21.11.2019, Talking Drugs 12.11.2018, Talking Drugs 24.4.2018, Naharnet 18.7.2018, WTOL 10.11.2018, RadionNZ 24.5.2018, News. com. au 21.11.2018, BBC 18.9.2018, Civil. ge 11.9.2018, Marijuana Business Daily 27.11.2018, Bangkok Post 23.11.2018, News. com. au 26.11.2018, Civilized 28.11.2018, NZ Herald 29.11.2018
Vihreiden senaattori Rachel Siewert esittelee lakialoitteen kannabiksen laillistamiseksi Australian senaatissa 27.11
Libanon
Intia
Thaimaa
Kiina
Uuden Seelannin ensimmäinen laillinen kannabisfarmi