Tupakkateollisuuden tiedetään tarkkailleen kehittyviä kannabismarkkinoita 1970-luvulta saakka sekä kilpailijana omille tuotteilleen että mahdollisena uutena tuotteena omaan portfolioon. Laillistamisen eteneminen on luonut uusia kuvioita kansainvälisten tupakkayrityksien, Big Tobacco, ja kehittyvien kannabismarkkinoiden suhteisiin.
Maailman terveysjärjestö, WHO, julkaisi 29. toukokuuta raportin “Tobacco: poisoning our planet”. Tupakointiin kuolee maailmassa vuosittain yli 8 miljoonaa ihmistä, ja tupakan käyttöön liittyvien haittojen ja terveysriskien lisäksi sen kasvatus, tuotanto, jakelu ja kulutus aiheuttavat merkittäviä ympäristöongelmia. Tupakkaa ei enää pidetä vain terveyshaittana vaan tupakkateollisuutta pidetään yhtenä ihmiskunnan kehitystä uhkaavana tekijänä.
Tupakoinnin vähentyessä Big Tobacco on siirtymässä savuttomiin tuotteisiin ja kannabismarkkinoille. Tupakkayhtiöt ovat merkittäviä sähkötupakkamerkkien omistajia.
Nuuskaa ja kannabispropagandaa
Tuore esimerkki tupakkateollisuuden tavasta kantaa yhteiskunnallista vastuuta löytyy ruotsalaisten huumehaukkojen sivustolta Drugnews.nu, jossa Philip Morris Nordenin johtaja Anita Rosengren 16. kesäkuuta puolusti “vierasdebatoijana” tupakkateollisuutta WHO:n esittämiä syytöksiä vastaan otsikolla “Tobaksjätten: vi tar vårt miljöansvar”, “kannamme vastuumme ympäristöstä”.
Drugnews.nu nettisivusto on vuonna 1999 perustettu kansainvälisten huumehaukkojen, kuten World Federation Against Drugs, WFAD, sekä ruotsalaisten huumeiden vastaisten järjestöjen, kuten Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, RNS, portaali. Sivusto on keskittynyt vastustamaan huumelainsäädännön liberalisointia ja kannabiskaupan laillistamista, ja sieltä suomalaiset alajärjestöt IHRY, Raittiuden ystävät ry ja Kondis ry saavat kannabispropagandansa.
“Kuten kaikki maailmanlaajuisesti toimivat teollisuuden alat pitää myös tupakkateollisuuden varmistaa, että toimintamme on pitkällä tähtäimellä kestävää”, pohjustaa Rosengren puolustuspuhettaan.
“Sen jälkeen kun lanseerasimme savuttoman visiomme, on yli 15 miljoonaa ihmistä kautta maailman vaihtanut savuttomaan vaihtoehtoon ja lopettanut polttamisen.”
Philip Morrisin kestävän kehityksen visio materialisoitui sen ostaessa maailman suurimman nuuskayhtiön, ruotsalaisen Swedish Matchin 11. toukokuuta 160 miljardilla kruunulla eli 16 miljardilla dollarilla, mikä vastaa Swedish Matchin vuosittaista liikevaihtoa. Tämä on osa tupakkateollisuuden strategiaa siirtymisessä huonoon valoon joutuneesta tupakkabisneksestä nuuska- ja korvaushoito- eli nikotiinimarkkinoille.
Nuuska on Suomessa laitonta, ja Kokoomus hyväksyi puoluekokouksessaan aloitteen nuuskan laillistamiseksi. Perusteluna laillistamiselle sanotaan, että nykymallista hyötyvät vain nuuskan salakuljettajat ja Ruotsin valtio. Swedish Matchin tuotteita salakuljetetaan laajassa mittakaavassa turmelemaan myös Suomen nuorison terveyttä.
Maailmassa ei ole ilmaisia lounaita, ja ilmeisesti Swedish Match ja Philip Morris ovat sponssanneet Drugnewsia ja ruotsalaisia kannabiksen vastaisia järjestöjä. Vai miten muuten on ymmärrettävä Philip Morrisin apologia kannabiksen laillistamista vastustavalla sivustolla ?
Tupakan viljelystä kannabikseen
Tupakkateollisuuden tiedetään vaikuttavan valtioiden lainsäädäntöön tupakoinnin rajoittamisen hidastamiseksi, edistävän tupakan salakuljetusta haittaverojen kiertämiseksi sekä sponsoroineen myötämielisiä järjestöjä yhteiskunnallisen keskustelun ohjaamiseksi. Toisaalta tupakkateollisuus on viime vuosina alkanut ostaa osuuksia kannabisyrityksistä päästäkseen mukaan kehittyville kannabismarkkinoille.
Tupakkaa kasvatetaan pääasiassa maataloudesta riippuvaisissa köyhissä valtioissa, joissa ollaan tupakoinnin suosion laskiessa siirtymässä kannabiksen viljelyyn. Zimbabwessa tupakka on kolmanneksi suurin vientituote, mutta kysyntä on tasaisesti laskenut. Kannabis on korvaamassa tätä, ja mm. Sveitsiin on viety jo 50 tonnia teollista kannabista. Afrikassa kymmenen valtiota on laillistanut kannabiksen kasvatuksen lääke- ja tutkimustarkoituksiin. Uhkana on sama kohtalo kuin tupakkateollisuuden kanssa: maanviljelijöiden saamat korvaukset pitävät heidät köyhinä ja voitot valuvat valkoisten miesten omistamille yrityksille ulkomaille.
Big Tobacco on muokannut intiaanien rauhanpiipusta alkaneen tupakkakulttuurin nikotiiniriippuvuudeksi ja korvaushoitotuotteiksi. Samalla siitä on kasvanut luontoa tuhoava ja hallituksia korruptoiva ylikansallinen suurteollisuus. Tällaista kehitystä ei varmaan kukaan halua tapahtuvan kannabiskulttuurille.
Kannabiksen laillistaminen Yhdysvaltojen liittovaltion tasolla tulee avaamaan globaalit kannabismarkkinat ennennäkemättömällä tavalla. Näiden markkinoiden kehittämisessä pitäisikin ottaa oppia tehdyistä virheistä tupakan valvonnassa. Kannabiksen valvontamallissa on otettava huomioon tupakkajättien kaltaisten monopolien ja oligopolien syntymisen estäminen, ja laillistettava ensimmäisenä kotikasvatus, kannabisklubit ja paikallinen yrittäjyys.
Lähde:
WHO: Tobacco: poisoning our planet. 29.5.2022
Anita Rosengren: Tobaksjätten: vi tar vårt miljöansvar. Drugnews.nu 16.6.2022
Philip Morris Holland Holdings B.V., ett dotterbolag till Philip Morris International Inc., offentliggör ett rekommenderat kontanterbjudande om 106 kronor per aktie till aktieägarna i Swedish Match AB. Philip Morris International 11.5.2022
Philip Morrisin toimitusjohtaja Andre Calantzopoulos vuonna 2021: on vielä liian aikaista sanoa, tulemmeko kannabismarkkinoille. Alkaa kohdasta 2:00
Malawissa tupakanviljelijät vaihtavat kannabikseen
Kannabiksen ja hampun viljelyllä rakennetaan Ghanan tulevaisuutta