Tusky on vuosien mittaan julkaissut useita tutkimusartikkeleita kannabiksen käytön, psykoosien ja skitsofrenian yhteyksistä (2021, 2022 a ja b, 2023, 2024). Yksi kieltolain puolustajien keskeisiä väitteitä on ollut se, että kannabiksen käyttö lisää mielenterveysongelmia aiheuttamalla mm. skitsofreniaa. Tutkimus toisensa perään ei ole onnistunut todentamaan tätä syy-yhteyttä, vaikka huumehaukat yrittävät vääntää näitä tuloksia sopimaan huumepoliittisen narratiivin patologian paradigmaan.
JAMA-tiedelehdessä helmikuussa julkaistu hyvin laajaan kanadalaiseen aineistoon (13 588 681 14 – 65 vuotiasta Ontarion provinssin asukasta eli 97 % provinssin asukkaista) perustuva tutkimus ”Changes in Incident Schizophrenia Diagnoses Associated With Cannabis Use Disorder After Cannabis Legalization” osoittaa, ettei kannabiksen laillistaminen ja käytön yleistyminen ole lisännyt skitsofrenian esiintyvyyttä Kanadassa. Tosin tutkimuksessa yritetään todistaa päinvastaista.
Tässä tutkimuksessa ei ole lähdetty selvittämään kannabiksen käytön ja skitsofrenian syy-yhteyttä, vaan tutkimuksen esittelyosiossa se otetaan itsestäänselvyytenä: ”assuming a causal relationship between exposure and outcome” eli tutkijaryhmä olettaa kannabisaltistuksella ja tuloksella, skitsofrenialla, olevan kausaalisuhde.
Kuitenkin tutkimustekstin lopussa todetaan, että diagnosoidulla kannabiksen ongelmakäytöllä voi olla ”suhteellisen pieni kausaalinen vaikutus skitsofrenian esiintyvyyteen väestötasolla tässä tutkimuksessa havaittujen yhteyksien johtuessa mahdollisesti ympäristö- ja perinnöllisistä tekijöistä”.
Tutkimuksesta julkaistun lehdistötiedotteen otsikossa ”Contribution of cannabis use disorder to new cases of schizophrenia has almost tripled over the past 17 years” tätä yhteyttä mehustetaan vielä lisää väittämällä, että ”kannabiksen ongelmakäytön osuus uusista skitsofreniatapauksista on lähes kolminkertaistunut 17:ssä vuodessa”.
Varsinaisessa tekstissä palataan kuitenkin liittyy-termiin: ”Kannabiksen ongelmakäyttöön liittyvien uusien skitsofreniatapausten osuus on noussut ennen laillistamista 4 %:sta 10 %:iin laillistamisen jälkeen”. Toisaalta tutkijat painottavat myös lehdistötiedotteessa sitä, että tälläkään yli 13 miljoonaa ihmistä käsittävällä tutkimuksella ei ole voitu todentaa syy-yhteyttä. Se on eri asia kuin ”liittyy”.
Tätä tarkoittaa patologian paradigma: tutkimuksen lähtökohdaksi oletetaan syy-yhteys vailla muuta näyttöä kuin vetoaminen aikaisempiin tutkimuksiin, joiden lähtökohtana on ollut sama oletus. Tämä ”assuming causality” toistuu kannabis-skitsofrenia tutkimuksissa vuodesta toiseen, ja oletuksen genealogiaa voidaan seurata Harry Anslingerin ja kumppaneiden reefer madness kampanjaan 1930-luvulla sekä aina romantiikan ajan kirjailijoihin 1800-luvulla.
Tutkimusta ovat sponsoroineet ylikansalliset lääkeyhtiöt Otsuka, AbbVie sekä maailman suurin yksityinen lääkeyhtiö Boehringer Ingelheim, joilla on skitsofrenia- ja mielialalääkkeitä portfolioissaan. Tarvinneeko erikseen huomauttaa, että näille kannabiksen julkinen mustamaalaaminen tarkoittaa kannabiksen lääkekäytön hyväksymisen lykkäämistä hamaan tulevaisuuteen ja heidän omien lääkkeiden käytön jatkamista niiden todennetuista haittavaikutuksista huolimatta.
Varsinaisesti tutkimus kertoo sen, että kannabiksen ongelmakäytön diagnoosin saaneiden määrä on kolminkertaistunut skitsofreniadiagnoosin saaneiden keskuudessa vuosina 2006 – 2022, ja on edelleen pieni vähemmistö kaikista skitsofreniadiagnoosin saaneista. Tutkimuksen otoksesta, yli 13 miljoonasta, 91 106 henkilöä sai skitsofreniadiagnoosin, joista 10 583:lla oli myös kannabiksen ongelmakäytön diagnoosi ja 80 523:lla ei ollut.
Kannabiksen ongelmakäytöllä on korkeintaan hyvin vähäinen kausaalinen vaikutus skitsofrenian esiintyvyyteen väestötasolla, ja havaitut yhteydet voivat johtua yhtä hyvin ympäristöstä ja perinnöllisyydestä johtuvista tekijöistä.
Patologian paradigma tiedotusvälineissä
Iltasanomat uutisoi 21.2. tutkimusta otsikolla ”Kannabis laillistettiin Kanadassa – tämä tiedetään seurauksista muutamaa vuotta myöhemmin”. Artikkeli alkaa väittämällä, että ”RUNSAASEEN kannabiksen käyttöön liittyvät skitsofreniat ovat yleistyneet merkittävästi kannabiksen käytön laillistamisen jälkeen, kanadalaistutkimus osoittaa”.
Uutisen lopussa myönnetään, että ”Tutkitun kanadalaispopulaation riski sairastua skitsofreniaan pysyi sinänsä melko tasaisena koko tarkasteluajan, joten todennäköisesti havainnot johtuvat kannabiksen ongelmakäytön yleistymisestä.”
IS kertoo uutisessaan kannabiksen käytön liittyvän skitsofreniaan mutta toisaalta kertoo skitsofrenian esiintyvyyden pysyneen tutkimuksen mukaan tasaisena Kanadassa, vaikka kannabiksen käyttö sekä diagnosoitu ongelmakäyttö ovat lisääntyneet. Eli yleistynyt kannabiksen ongelmakäyttö ei olekaan lisännyt skitsofrenian esiintyvyyttä Ontariossa, mutta sitähän IS ei kerro !
Sekä psykoosien että kannabiksen ongelmakäytön diagnosointiin liittyy epävarmuuksia, mikä vaikeuttaa syy-yhteyksien haarukoimista. Laillistamisen vaikutuksiin kuuluu myös se, että ihmiset uskaltavat keskustella terveydenhoidon henkilöstölle käytön aiheuttamista ongelmista ilman pelkoa kriminaalioikeudellisista seurauksista.
Patologian paradigman lisäksi aihetta voidaan lähestyä myös toisesta suunnasta eli skitsofrenian tutkimuksen ja tilastojen näkökulmasta.
Kanadassa 1 % väestöstä on saanut skitsofreniadiagnoosin, näistä 56 % on miehiä ja 44 % naisia. Eniten diagnoosin saaneita, 1,36 %, on 50 – 64 vuotiaiden ikäryhmässä. Uusista diagnosoiduista skitsofreniapotilaista 30 % on 20 – 34 vuotiaita. Tässä ryhmässä miesten osuus on kaksinkertainen naisiin verrattuna. Yleensäkin miehillä skitsofrenia diagnosoidaan nuorempana kuin naisilla.
Kanadan skitsofrenialiitossa (Schizophrenia Society of Canada) nähdään asiayhteys niin päin, että mielenterveysongelmat aiheuttavat päihdeongelmia.
Skitsofrenian esiintyvyys ei myöskään korreloi kannabiksen käytön yleisyyden kanssa Kanadan provinsseissa ja territorioissa. Skitsofrenian esiintyvyys on korkeinta eli kaksinkertainen muuhun maahan verrattuna Nunavutin territoriossa, jossa asuvan alkuperäiskansan keskuudessa – yllätys yllätys – alkoholiongelmat ovat Kanadan korkeimmat ! Miksi tästä yhteydestä ei löydy tutkimusta ja lööppejä ?
Vuosina 2002 – 2016 uusien diagnoosien määrä väheni. Tämä diagnoosien väheneminen voi olla seurausta väestön terveyden kohenemisesta, kliinisten diagnoosien ja seulontakäytäntöjen muutoksista tai provinssien hallinnollisten käytäntöjen muutoksista esimerkiksi lääkäreiden laskutuksessa.
Tämä lasku tapahtui ajanjaksona, jolloin kannabiksen käyttö yleistyi vuosi vuodelta johtaen lopulta vuonna 2018 sen kaupan laillistamiseen. Sen jälkeen käytön kasvu on tasaantunut.


Kannabis huumepolitiikan kaikukammiossa
Kannabispsykoosi- ja skitsofreniakeskustelussa kannattaa muistaa, että silloin aikoinaan, kun kannabista käytettiin vähemmän ja se oli miedompaa isoäidin kannabista, kannabisvalistuksessa kerrottiin skitsofreniariskin olevan paljon suurempi kuin nykyään: jo yksi sätkä saattoi takavuosina laukaista skitsofrenian. Tai murhia ja kannibalismia!
Esitetyn kritiikin ja sarkasmin tarkoitus ei ole vähätellä kannabiksen käytöstä aiheutuvia haittoja, mutta vuosikymmeniä jatkunut tarkoitushakuinen riskien liioittelu inflatoi kannabiksen haitoista tiedottamisen sekä politiikan, jolla olisi mahdollisuus ohjata käyttäjiä terveempiin käyttötapoihin ja pitää mahdolliset riskiryhmät pois kannabismarkkinoilta. Harvardin yliopiston psykiatrian apulaisprofessori Jodi Gilman painottaa kommentaarissaan politiikan merkitystä: rajoittamattomat lailliset markkinat altistavat nuoret ja riskiryhmät vahvoille kannabistuotteille, käytön aloittamiselle nuorella iällä ja runsaalle käytölle – aivan samalla tavalla kuin nykyiset valvomattomat laittomat markkinat.
Psykoosisairaudet ja skitsofrenia ovat vakavia mielenterveydellisiä häiriöitä, eikä niillä pitäisi tehdä politiikkaa, ei edes huumepolitiikkaa, tuota politiikan äpärälasta. Skitsofreniaan ei tunneta hoitoa, mutta tukiohjelmat ja erilaiset terapiamallit mahdollistavat potilaiden hallita oireitaan ja ottaa osaa normaaliin elämään. Hoitamattomana se ja muut psykoosisairaudet johtavat eristäytymiseen ja muihin patologioihin. Diagnoosin saaneiden skitsofreniapotilaiden kuolleisuus on 2,8 kertaa yleisempää kuin muulla väestöllä.
Hoitamattomina mielenterveysongelmat aiheuttavat myös päihdeongelmia, kuten mm. kannabiksen liika- ja ongelmakäyttöä nuorena. Merkittävä syy hoidon ulkopuolelle jäämiseen on terveydenhoidon korkeat kustannukset. Kanadassa hoitoa tarvitsevista 15 %:lla ei ole varaa hoitoon, Yhdysvalloissa osuus on kehittyneiden maiden korkein, 26 %.
Yleisten väärinkäsitysten korjaaminen hälventää sairauteen liitettyjä pelkoja, vähentää siihen liittyvää leimaa ja tukee potilaiden elämää.
Skitsofreniaan liittyvää stigmaa pitäisi pystyä purkamaan suuren yleisön keskuudessa, mutta kannabiksen ongelmakäytön ja kannabispsykoosien tarkoitushakuinen liittäminen skitsofreniaan vain sekoittaa ongelmia ja niiden mittasuhteita. Tässäkin tutkimuksessa nousi esille vain pienen osan skitsofreniadiagnoosin saaneista käyttäneen kannabista, mutta heidän leimaaminen kannabiksen käytöstä on vain yksi esimerkki huumepolitiikkamme sydämettömyydestä.
IS:n uutinen havainnollistaa, kuinka patologian paradigma yhä elää toimittajien keskuudessa, mistä se leviää harhaisiksi käsityksiksi päihteiden haitallisuudesta suuren yleisön ja poliitikkojen keskuuteen. Näin vanhat ennakkoluulot pyörivät huumepolitiikan kaikukammiossa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.
Lähde:
Changes in Incident Schizophrenia Diagnoses Associated With Cannabis Use Disorder After Cannabis Legalization. Jama 4.2.2025,
Contribution of cannabis use disorder to new cases of schizophrenia has almost tripled over the past 17 years. Institute for Clinical Evaluative Sciences, ICES 4.2.2025,
Jodi M. Gilman: Association of Cannabis Legalization With Prevalence of Schizophrenia—Challenges of Attributing Biological Causality to Policy Change. JAMA 4.2.2025,
Schizophrenia in Canada. Government of Canada 7.6.2020.
Kannabiksen käytön ja skitsofrenian välinen yhteys on edelleen todistamaton, mutta kannabiksen laillistaminen ei ole tämän yli 13 miljoonaa ihmistä käsittävän tutkimuksen mukaan lisännyt skitsofrenian esiintyvyyttä Ontariossa. Sen sijaan kannabiksen käyttöön liittyvät psykoosit ovat lisääntyneet. Tutkimuksissa tulisi vakioida ongelmaisten ihmisten ympäristötekijät, kuten alhainen tulotaso, opintojen keskeytyminen ja köyhät elinolosuhteet, joita ei yleensä ole otettu huomioon.