alt
2014 Uutiset

Hollannin hallitus taas kannabiksen kimpussa

Kannabis ei ole Hollannissa laillista vaan ainoastaan suvaittua. Konservatiivihallitus yrittää kiristää kannabispolitiikkaa, mikä on yhä kauempana kansan ja paikallistason hallinnon tahdosta.

alt
Hollannin kiristyvän kannabispolitiikan viimeisin marttyyri, Doede de Jong
Vastoin yleistä käsitystä kannabis ei ole laillista Hollannissa vaan kannabispolitiikka kannabiskahviloineen perustuu suvaitsemiselle, mitä Hollannissa kuvataan termillä “gedoogbeleid”. Tämä karvas totuus tuli esille jälleen 29.10 kun senaatti hyväksyi konservatiivisen oikeusministeri Ivo Opsteltenin lakiesityksen, joka kiristää entisestään kannabiksen kasvatuksesta langetettavia seuraamuksia.

Kannabiksen kasvatus ei ole ollut sekään laillista Hollannissa. Uusien pykälien mukaan kaikkia kannabiksen kasvatukseen osallisia tai myötävaikuttavia henkilöitä tai yrityksiä voidaan syyttää laittoman kannabiksen kasvatuksen valmistelusta tai edistämisestä. Ankarin tällaisesta teosta langettava tuomio olisi 3 vuotta vankeutta. Lain on tarkoitus astua voimaan 1.4.2015.

Periaatteessa kastelukannujen, mullan ja sähkölaitteen myymisestä tulisi laitonta ja rangaistavaa. Kuitenkin Hollannin lain mukaan Hollannin kansalainen saa paikallisviranomaisten hyväksymänä kasvattaa viisi kasvia omaan käyttöönsä, mikä toisi jälleen yhden ristiriidan hollantilaiseen kannabispolitiikkaan. Suurin ristiriitahan sisältyy siihen, että kannabiskahvilat saavat myydä kerrallaan enintään viisi grammaa kannabista mutta ne eivät saa ostaa eikä tuoda sitä kahvilaan. Kannabista vain selittämättömästi ilmestyy kahvilan tiskille.

Lain myötä kriminaalivirkamiesten toimien kohteeksi joutuvien kansalaisten määrä kasvaa suhteettomasti. Lakiasiantuntijoiden mukaan syyllisyyden toteen näyttäminen oikeudessa on hyvin epävarmalla pohjalla tällaisissa tapauksissa.

Hollannin hallitus teki varoittavan esimerkin kuuluisasta kannabiksen kasvattajasta Doede de Jongista ratsaamalla hänen puutarhansa, langettamalla 230 000 euron sakot, kahden kuukauden vankeustuomion sekä vielä 100 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Oikeusministeriö valitsi de Jongin, koska hän on Hollannin viimeinen julkinen kannabiksen kasvattaja esiintyen mm. TV-ohjelmissa ja dokumenteissa.

Groningenissa tärkeä ennakkopäätös

Groningenin kaupungissa käydyssä oikeudenkäynnissä langetettiin tärkeä ennakkotapaus, jossa kaksi kasvattajaa todettiin syyllisiksi kannabiksen kasvatukseen mutta tuomari ei langettanut mitään rangaistusta. 

Tuomitut olivat kasvattaneet vuosia kannabista mm. paikallisille kannabiskahviloille ja saaneet siitä myös toistuvasti rangaistuksia. Kasvattajat katsoivat toimivansa periaatteen puolesta: heidän mielestään nykyinen suvaitsevaisuuteen perustuva politiikka ei toimi ja he haluavat muuttaa sitä.

He ovat maksaneet sähkölaskunsa, veronsa ja pitäneet luotettavaa kirjanpitoa. Heidän kannabiksensa on myyty paikallishallinnon hyväksymissä kannabiskahviloissa. Tuomioistuin jätti kasvattajat rankaisematta, koska heidän tuotantonsa on ollut suvaitsevan politiikan mukaista. 

Jos tuomio säilyy vetoomustuomioistuimessa, tulee siitä kannabiksen kieltolain lopettava ennakkotapaus.

Pormestarit tyytymättömiä hallitukseen

Heinäkuussa joukko Hollannin kaupunkien pormestareita tuli jälleen julkisuuteen vaatimaan kannabiksen tuotantoa rajoittavien lakien muuttamista. Viime vuonna joukko kaupunkeja teki aloitteen kannabiksen kasvatuksen sallimiseksi paikallisille kannabiskahviloille.

VOC:n järjestämä Amsterdamin kannabiksen vapautuspäivät 2014
Heerlenin kaupungin pormestari Paul Depla kohdistaa kovaa kritiikkiä hallituksen kannabispolitiikkaan:

“Kannabisrikollisuuteen mukaan lähteminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Tarvitset vain tyhjän ullakon ja siitä se lähtee. Olemme luoneet rikollisuutta synnyttävän hirviön, joka kurottaa lonkeroitaan yhä syvemmälle kaupunkeihimme ja kyliimme.”

Hallituksen valvoma kannabiksen kasvatus edistäisi terveyttä ja takaisi laadun. Hallitus voisi valvoa laatua sekä THC:n määrää. Liian vahvat tuotteet voivat aiheuttaa psykooseja. Tämän takia Depla kritisoi sitä, ettei terveysministeri Martin von Rijn osallistu tähän keskusteluun.

“Kannabispolitiikka on kansanterveyspolitiikkaa aivan kuten alkoholipolitiikka. Van Rijn, anna äänesi kuulua! Valvotut kannabismarkkinat kohentavat kansanterveyttä”, Depla tiivistää sanomansa.

Lähde: NLTimes 12.11.2014NLTimes 7.7.201416.10.2014

Vice: Amsterdamin kannabissota. 

Kannabisjärjestö VOC-Nederlandin (Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod) edustaja Derrick Bergman kertoo Hollannin hallituksen yrityksestä kieltää yli 15% THC:tä sisältävät kannabistuotteet ja -lajikkeet, nyt jo läpimenneestä grow shop -laista, Groningenin kaupungissa langetetusta tuomiosta kasvatusjutussa, läpimenneestä laista, joka kiristää liikenteen päihdevalvontaa sekä ensi kesänä 4.7.2015 järjestettävistä Amsterdamin kannabiksen vapautuspäivistä. 

Vastaa