2011

Huumesotaväsymys ja lapsiuhrit

Lähde: StoptheDrugWar.org 18.4.2011 ja Salon 15.4.2011

On vaikea kuvitella moraalisesti ja henkisesti raskaampaa työtä kuin huumesodan kulissien ylläpitäminen. Obaman nimittämä USA:n huumetsaari Gil Kerlikowske näyttää saaneensa tarpeekseen roolistaan USA:n huumesodan johtohahmona. Chicago News Cooperativen mukaan Kerlikowske haluaa lopettaa huumetsaarina ja siirtyä takaisin poliisin palvelukseen, tällä kertaa ylitarkastajaksi Chicagon pormestari Rahm Emanuelin hallintoon.

Aikainen vetäytyminen huumetsaarin tehtävistä ei kuitenkaan ole yllättävää. Kerlikowske on vaikuttanut melko vastahakoiselta joutuessaan hoitamaan tehtäväänsä ylhäältä annettujen ohjeiden ja käsikirjoituksen mukaisesti. USA:n likainen ja hämärien poliittisten motiivien ohjaama huumesota nauttii päivä päivältä pienempää kannatusta Yhdysvaltojen kansalaisten keskuudessa. Jo puolet Yhdysvaltalaisista kannattaa kannabiksen laillistamista ja Meksikossa käyty huumesota lapsiuhreineen on aiheuttanut epäilyjä huumesodan todellisista motiiveista ja oikeutuksesta.

Kerlikowsken äskettäinen yhteenotto kannabiksen laillistamista puolustamaan asettuneen Seattle Times –lehden kanssa johti Kerlikowsken kannalta nöyryyttävään uutisointiin ja osoitti huumetsaarin roolin olevan hallituksen sätkynukkena toimiminen. Huumetsaarin työ on kaikkea muuta kuin hohdokasta ja palkitsevaa: huumetsaari ei voi vaikuttaa huumepolitiikan sisältöön, vaan huumetsaarin on hyväksyttävä politiikka sellaisenaan, mikäli haluaa hoitaa virkaansa.

8- ja 12-vuotiaat tytöt saivat surmansa ampumavälikohtauksessa Guadalajarassa tammikuussa
Laittomien huumeiden valmistus ja myynti tulee aina olemaan kannattavaa bisnestä, koska kysyntä on valtavaa ja huumeiden laittomuus on nostanut kauppatavaran hinnat pilviin. Laittomuus tarkoittaa myös sitä, etteivät huumeita tuottavat ja myyvät ihmiset ole vastuullisia toimijoita useimpien laillisten yritysten tapaan. Äärimmäisen kallis, järkyttävän tehoton ja loputon huumesota on johtanut lukuisien sivullisten kuolemiin.

The Washington Post –lehti raportoi Meksikon huumekartellien väkivallan kohdistuvan aikaisempaa useammin lapsiin. Lapsiin kohdistuvalla väkivallalla on suuri pelotevaikutus. Lasten oikeuksia ajava ryhmä arvioi 994 alaikäisen lapsen kuolleen huumeväkivallan seurauksena Meksikossa vuosien 2006 ja 2010 välillä. Arvio perustuu tiedotusvälineiden uutisoimiin tapauksiin, jonka takia todellinen luku on luultavasti paljon suurempi: meksikolaiset tiedotusvälineet eivät uskalla uutisoida huumekartellien iskuista vastatoimien pelossa. Meksikon hallituksen tilastojen mukaan alle 16-vuotiaita lapsia menehtyi 1180 väkivallan seurauksena vuonna 2009, joista puolet kuoli ampumavälikohtauksissa.

USA:n ja Meksikon viranomaiset väittävät groteskin väkivallan olevan merkki siitä, että huumekartellit ovat kärsineet poliisin ja armeijan toimien seurauksena. USA:n liittovaltion huumepoliisin, DEA:n, johtaja Michele Leonhartin mukaan ”väkivallan yleisyys on merkki menestyksestä huumeiden vastaisessa sodassa, vaikka se saattaakin vaikuttaa ristiriitaiselta. Huumekartellit ovat kuin vangitut eläimet, jotka hyökkäävät toinen toisensa kimppuun.”

Lapsiuhrien lisääntynyt määrä on niin vastenmielinen ilmiö, että se todella vaikuttaa ”ristiriitaiselta” kun sillä yritetään osoittaa huumesodan tuottavan haluttuja tuloksia. USA:n lietsoma huumesota on tehnyt huumekaupasta niin kannattavaa ja vaarallista, että lapsiin kohdistuva brutaali väkivalta nähdään eräänlaisena huumekartellien kilpailuetuna. Jos lapsiuhrien lisääntynyt määrä nähdään huumesodassa menestyksen merkkinä, ehkä USA:n viranomaisten ja poliitikkojen tulisi punnita uudelleen koko sodan mielekyyttä.

Koko työuransa DEA:ssa työskennellyt Leonhart edustaa virallista ihmisten kärsimyksistä piittaamatonta poliittista linjaa, jota USA:n hallinto ajaa riippumatta kansalaisten kasvavasta vastustuksesta. Huumekieltolaki on tärkeä talouspoliittinen ja sosiaalisen kontrollin väline USA:ssa ja kansainvälisesti, jonka takia tietyt piirit ovat valmiita hyväksymään sen inhimillisesti katastrofaaliset seuraukset.

Poliisi-TV:n ekstra käsitteli 21.4. huumesodan lopettamista vaativaa Law Enforcement Against Drugs –järjestöä. 10 000 entistä poliisia, syyttäjää ja vankilaviranomaista haluaa laillistaa kaikki huumeet Pohjois-Amerikassa. Katso jakso YLE-areenasta.

Vastaa